Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens granskning av SD-politikers nazirötter hyllas

Sverigedemokraten Björn Näsman har tidigare dömts för misshandel. I hans sällskap fanns två okända nazister.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Baas tillsammans med Andreas Olofsson, tidigare ledare för NSF Klippan.
Foto: JENS CHRISTIAN
Nina Magnom, medlem i NSF i slutet av 90-talet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens granskning av politiska kandidater hyllas av Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg. 

– Bilden av det polerade SD kraschade totalt den sista veckan i Expressens jättegranskning, sa han i programmet Breaking News på Kanal 5. 

Veckorna fram till valet lämnade 25 politiker – 24 sverigedemokrater och en moderat – sina partier till följd av just Expressens granskning. 

– Vår journalistik bryr sig inte om opinionssiffror eller om det skulle gynna eller missgynna något parti i valet, säger David Baas.

Expressen har tillsammans med Expo avslöjat 25 politiker – 24 sverigedemokrater och en moderat. 

Det har handlat om politiker som antingen har varit med i nazistiska organisationer eller aktivt spridit nazistisk eller grovt antisemitisk propaganda på nätet, eller uttryckt sig rasistiskt eller på andra sätt grovt hatiskt på sidor som Samhällsnytt och Fria Tider. 

Granskningen uppmärksammades av Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, i en politikpanel i Kanal 5:s Breaking News med Filip och Fredrik. 

– Det dök upp en nazist från SD i Expressen, varje dag. Och det var precis den bilden partiet inte ville ha, säger han. 

Anders Lindberg lyfter fram att bilden av SD förändrades kort före valet:

– Bilden av det polerade SD kraschade totalt den sista veckan i Expressens jättegranskning, säger Lindberg. 

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mattias Karlsson: Vi tappade några procentenheter

Även SD:s gruppledare Mattias Karlsson tror att Expressens granskning kostade dem några procenheter. I Kvartals specialinsatta Fredagsintervju frågar journalisten Jörgen Huitfeldt hur Mattias Karlsson ser på Expressens avslöjande om personer med nazistisk förflutet som kandiderar i kommuner.

– Det är jättebra att man avslöjar, säger Mattias Karlsson.

Det ser ni som en hjälp?

– Absolut, men jag tycker att man ska granska alla på samma sätt. Sen är jag också lite frågande – att man sitter och håller på det fram till tre, fyra, fem dagar innan valet och sen släpper lite i taget. Det påminner mer om försök till valpåverkan än rent granskande, säger Mattias Karlsson i intervju.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tror du också att det påverkade, att ni tappade några procentenheter?

– Ja, det tror jag. Men samtidigt är det ju vårt fel också till största delen, att det överhuvudtaget finns. Vi får bli ännu bättre, även om jag inte vet hur eftersom vi är väldigt hårda. Men vi får hitta ännu fler sätt att säkerställa att inga sådana finns.

Expressen har granskat över 60 000 kandidater inför valet från alla partier och övervägande hittat personer med nazistiskt förflutet i Sverigedemokraterna. 

David Baas: "Vår journalistik bryr sig inte om opinionssiffror"

Reportern David Baas berättar om granskningen:

– Vi har granskat samtliga kandidater från alla partier som ställde upp i riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet. På förhand satte vi upp kriterier där vi fokuserade på de kandidater som varit medlemmar i nazistiska organisationer eller som nu spridit nazistisk eller grovt antisemitisk propaganda på nätet - eller de som uttryckt sig rasistiskt eller på andra sätt hatiskt på nätet, säger han och fortsätter: 

– En stor majoritet av dem som vi publicerade kom från Sverigedemokraterna, men vi har också kunnat avslöja företrädare från Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. 

”Vår journalistik bryr sig inte om opinionssiffror eller om det skulle gynna eller missgynna något parti i valet”, säger David Baas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Granskningen har bland annat avslöjat att en SD-kandidat i Halmstad, Bo Hofvander, i ett inlägg på Avpixlat önskat att den förra S-riksdagsledamoten Veronica Palm skulle dö i ett terrordåd:

"Jag kan bara önska att sådana som Veronica Palm och hennes gelikar en vacker dag åker på en riktigt sabla terroristsmäll, en redig terrorbomb, så både armar och ben flyger av henne."

– Väljarna förtjänar att få veta vilka kandidater som är sprungna ur den nazistiska, våldsbejakande och antidemokratiska miljön och vilka som driver en helt annan - rasistiskt och grovt hatisk - linje på nätet när de tror att de är anonyma jämfört med vad de säger öppet.

Men när det gäller påståendet att Expressens journalistik skulle påverka valresultatet är David Baas tydlig:

– Vår journalistik bryr sig inte om opinionssiffror eller om det skulle gynna eller missgynna något parti i valet. Vårt mål är att ge väljarna ett så brett och djupgående underlag som möjligt - vad man sedan gör med det i valbåsen är helt upp till dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.