Expressens fotografer summerar 2015

Publicerad

Det blev ett dramatiskt år. Flyktingkris, terror, segrar och förluster.

Expressens utsända fotografer summerar utrikesåret 2015

Foto: Meli Petersson Ellafi

Horgos, Serbien. Ungersk polis attackerar människor som vill gå över gränsen med tårgas och batongslag, de tog inte hänsyn till om kvinnor och barn råkade vara i deras väg.

Meli Petersson Ellafi: "Människorna som kom dit när gränsen hade stängts, de hade gått så långt, var helt utmattade, hungriga och uttorkade. De vädjade till ungersk polis utan gensvar. Polisen slog alla som var i deras närhet hejdlöst, även kvinnor och barn. Jag som var där som journalist, blev även slagen"

 

Foto: Meli Petersson Ellafi

 

Horgos, Serbien. Elia, 1 år, från Syrien får hjälp att skölja bort tårgasen ur ögonen efter att ungersk polis attackerat flyktingarna med batongslag och tårgas.

Meli Petersson Ellafi: "Horgos är ett av de hemskaste ställen jag har varit på. Innan allt brakade löst så hade människorna som var på flykt vädjat till ungersk polis, snälla släpp igenom oss, vi dör här".

Foto: Anna-Karin Nilsson

Rostock, Tyskland.

Anna-Karin Nilsson:"Jihad, 34 år, nattar sin dotter Alma i ett flyktingläger i Rostock. Hans familj hade varit på flykt i 23 dagar sedan de lämnade Syrien. Efter att ha följt deras resa till Sverige i bara tre dagar så inser man att det är ett under att han, hans fru och deras två små barn orkar kämpa vidare. Det vi får höra om vad de har fått uppleva för att komma till slutmålet Sverige skulle man kunna skriva en roman om."

 

Foto: Anna-Karin Nilsson

Paris, Frankrike.  

Anna-Karin Nilsson: "När jag blev skickad till Paris efter terroristattacken på Charlie Hebdo hade jag ingen aning om att det jag skulle få uppleva skulle bli något av det största och mest berörande jag varit med om i min karriär. Gråtande människor, poliser, bombhot, gisslandrama, skottlossning, blommor, pennor, plakat, bilder, graffitimålningar, sånger och tända ljus. Som avslutning dokumenterade jag Frihetsmarschen där 3,7 miljoner människor deltog och jag kan säga att mitt hjärta bankade hårt i Paris den dagen."

Foto: Anna-Karin Nilsson

Paris, Frankrike.

 Anna-Karin Nilsson:"Här lägger en polis blommor utanför den judiska butiken där Gisslandramat vid Porte de Vincennes i östra Paris utspelade sig bara dagen innan."

 

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Rumäniens Ferentari, Europas värsta ghetto. 

Christoffer Hjalmarsson: "Många barn lever bland alla drogmissbrukare."

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Rumäniens Ferentari, Europas värsta ghetto.

Christoffer Hjalmarsson: "Jag fick efter flera resor till Rumänien en mer nyanserad blick men omständigheterna här i Ferentari var chockerande. Att fortfarande vara i EU och att männiksor levde under sådana extrema förhållanden."

Foto: Sven Lindwall

EU-toppmöte om migration, Malta.
Sven Lindwall: "Tanken var egentligen att ta en bild på Stefan Löfven. I stället dyker Tysklands förbundskansler Angela Merkel upp och undrar var hon ska sitta. Löfven sprang vi på i trapporna på väg ut, efter att pressen fått lämna möteslokalerna."

Foto: Nils Petter Nilsson

Prag, Tjeckien.

Nils Petter Nilsson: "Det här laget handlar om kärlek! Det är bara kärlek." John Guidetti intervjuas direkt efter semifinalen i U21-EM mot Danmark. I matchen tog John Guidetti hand om en straff, som han satte säkert i mål. Efteråt firade han med Alexander Milosevic, den gula väggen - svenska fansen - bildade bakgrund. En bild av kärlek."

 

Peking, Kina. 

Nils Petter Nilsson: "Vi hade nog inte så stora förväntningar på de svenska insatserna inför Friidrotts-VM i Beijing. Vi trodde att Abeba Aregawi kunde ta medalj. Det gjorde hon inte. Vi hoppades att Angelica Bengtsson skulle lyckas i stav. Det gjorde hon. Nästan. Men vi hoppades nog inte så mycket på Khaddi Sagnia. Där tog vi fel. Hon flög genom längdhoppskvalet. Och hon flög faktiskt fram i finalen också. Hon slängde slängkyssar till oss fotografer och skrattade och kramades med sin tränare. Det var Khaddi-Show. Kanske ett av VM:s starkaste minnen!"

Foto: Christoffer Hjalmarsson

Katmandu, Nepal.

Koreanska och franska räddningsarbetare gräver fram kroppen från småskoleläraren Krishna Swori Duwal, 33.
Christoffer Hjalmarsson: "Hennes hand med rosamålade naglar var det första räddningsmanskapet fick syn på när de sänkte ned en kamera i bråten. Det var bisarrt att se vilka krafter naturen har och att de kan vända upp och ned på ett helt samhälle. Väldigt omtumlande och rörande när de grävde fram människor i rasmassorna och de anhöriga inte visste om de levde eller var döda."

Foto: Axel Öberg

New Hampshire, USA. Fastighetsmogulen och före detta tv-stjärnan Donald Trump gav sig in i racet för at bli republikansk president kandidat under tidiga sommaren. Han blev genast populär och de flesta experter var eniga om att hans stjärna skulle dala efter sommaren men hans polaritet har bara ökat desto mer han hånat sina konkurrenter. 

Axel Öberg: "När Donald Trump lanserade sin bok i NY slingrade sig kön flera hundra meter runt huset och som svensk hade jag väldigt svårt med att se vad som var så tilltalande med den här mannen".

 

Foto: Lisa Mattisson

Röszke, Ungern.

Lisa Mattisson: "I Röszke, Ungern, fanns en rädsla för att få sina fingeravtryck registrerade och hamna i ett flyktingläger. För att undvika det försökte många ta skydd från den ungerska polisen i solrosfälten som omgav platsen, men få kom undan."

Foto: Lisa Mattisson


Röszke, Ungern.  

Lisa Mattisson: "Från Röszke, Ungern, där det hade bildats ett stort tillfälligt flyktingläger, en uppsamlingsplats, gick det bussar vidare. Var bussarna gick kunde variera och egentligen var det aldrig någon som med säkerhet kunde svara på var de gick. Hade du tur gick de till Österrikiska gränsen hade du otur rullade de bara ett par få kilometer till något av de stora flyktinglägrerna i närheten. Var än bussen gick tvingades människor sitta på bussen i timmar och vänta på något som ingen kunde berätta."

 

Foto: Axel Öberg

Kos, Grekland. Mitt under flyktingkrisen gjorde Axel Öberg en porträttserie på stranden på Kos:
Här på bild: Mustafa Azizi, 8 år från Aleppo, Syrien.
"Jag lämnade Aleppo med med min faster och småsyskon. Jag saknar mina föräldrar, min pappa är fängslad av Bashar Al Assad, jag skulle döda honom om jag träffade honom för han dödar folket. Jag älskar att ligga i vattnet. Här kan man tänka på sin familj, säger Mustafa".
"Jag har alltid älskat havsvatten. I vattnet åker statussymboler i form av kläder bort och man glömmer för en kort tid bort världens problem, vilket bara inte stämmer in på mig utan även på de flyktingar som tar sig från Turkiet till Europa".

 

Sven Lindwall

Brasilien.
Sven Lindwall: "På ett barnhem i Brasilia mötte Stefan Löfven charmtrollet Maria Eduarda, 2. Hon gjorde ett sånt starkt intryck att han spontant utbrast:
- Henne tar vi med hem, hur mycket plats har vi i regeringsplanet?"

 

Foto: Jonte Wentzel

DONETSKIY, Ukraina. Jonte Wentzel träffade tillsammans med reportern Terese Cristiansson den ökända ryska spökbrigaden.
Ina från Israel har gått med spökbrigaden för att hon vill stoppa nazisterna och hoppas på ett nytt Ryssland, det så kallade Novorossia.

Foto: Olle Sporrong

Bergen-Belsen, Tyskland. Förintelseöverlevaren Susanna Christensen återvänder till koncentrationslägret Bergen-Belsen kallad Belsen i Tyskland.
Olle Sporrong: "Här lägger Susanna enligt judisk tradition en sten på minnesmonumentet och en av massgravarna."

 

Foto: Martin von Krogh

Timbuktu, Mali.

Mitt i öknen står en grupp svenska soldater och fyller sandsäckar. Trots de svenska soldaternas hårda slit är arbetet med supercampen camp Ankeborg flera månader försenat. Inledningsvis har smeknamnet för basen varit Ankeborg eftersom Kalle Anka åkte till Timbuktu för att komma till världens ände. Men från och med nu heter det camp Nobel.
Soldaterna kallade det själv världens mest otillgängliga plats.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag