Laura Yeghiyan skulle utvisas från Sverige, men Migrationsverket ändrade sig. Foto: Christoffer HjalmarssonLaura Yeghiyan skulle utvisas från Sverige, men Migrationsverket ändrade sig. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Laura Yeghiyan skulle utvisas från Sverige, men Migrationsverket ändrade sig. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Sverige". Foto: Meli Petersson EllafiExpressens fotograf Christoffer Hjalmarsson fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Sverige". Foto: Meli Petersson Ellafi
Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Sverige". Foto: Meli Petersson Ellafi
En man försöker ladda sin telefon samtidigt som han pratar i en korridor på FN:s högkvarter i New York. Foto: Axel ÖbergEn man försöker ladda sin telefon samtidigt som han pratar i en korridor på FN:s högkvarter i New York. Foto: Axel Öberg

En man försöker ladda sin telefon samtidigt som han pratar i en korridor på FN:s högkvarter i New York.

 Foto: Axel Öberg
Expressens fotograf Axel Öberg fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Utland". Foto: Meli Petersson EllafiExpressens fotograf Axel Öberg fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Utland". Foto: Meli Petersson Ellafi
Expressens fotograf Axel Öberg fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Utland". Foto: Meli Petersson Ellafi
Angelica Bengtsson från Sverige river på 4,80 under finalen i stavhopp i friidrotts-VM i Peking. Foto: Nils-Petter NilssonAngelica Bengtsson från Sverige river på 4,80 under finalen i stavhopp i friidrotts-VM i Peking. Foto: Nils-Petter Nilsson
Angelica Bengtsson från Sverige river på 4,80 under finalen i stavhopp i friidrotts-VM i Peking. Foto: Nils-Petter Nilsson
Expressens fotograf Nils Petter Nilsson fick 2:a pris i kategorin "Sportreportage". Foto: Meli Petersson EllafiExpressens fotograf Nils Petter Nilsson fick 2:a pris i kategorin "Sportreportage". Foto: Meli Petersson Ellafi
Expressens fotograf Nils Petter Nilsson fick 2:a pris i kategorin "Sportreportage". Foto: Meli Petersson Ellafi

Expressens fotografer prisas på "Årets bild"

Publicerad

Expressens fotografer tog hem 2:a pris i tre kategorier vid prisutdelningen för "Årets Bild".

– Priserna är en kul uppmuntran för fotograferna som gör ett otroligt jobb, säger Expressens bildchef Karolina Westerdahl.

Under lördagen hålls prisutdelningen i "Årets Bild" i Jönköping. Tävlingen är den största i Sverige för professionella fotografer och i år tävlade 4946 bilder i de olika kategorierna. Tre av Expressens fotografer kammade hem en andra plats i kategorierna "Sportreportage", "Vardagsliv, Sverige" och "Vardagsliv, Utland".

– Priserna är en kul uppmuntran för fotograferna som gör ett otroligt jobb. Det är också ett bevis på hur viktig bildjournalistiken är, säger Karolina Westerdahl, bildchef på Expressen.

Nils Petter Nilsson fick 2:a pris i kategorin "Sportreportage", Christoffer Hjalmarsson fick 2:a pris i kategorin "Vardagsliv Sverige" och Axel Öberg fick 2:a pris i klassen "Vardagsliv Utland".

Nils Petter Nilsson vann för en serie svartvita bilder från friidrotts VM i Peking.

– Man känner när man har det, men när det är ett reportage måste man sätta ihop bilderna på ett sätt som fungerar, säger Nils Petter Nilsson.

Christoffer Hjalmarsson, som vann andra pris i kategorin "Vardagsliv Sverige" berättar om vinsten:

– Det känns otroligt, att ens vara nominerad är fantastiskt, så klart även med den här berättelsen, säger Christoffer Hjalmarsson.

Publicerades först på Instagram

Axel Öbergs bild på en man som försöker ladda telefonen i en upptagen paus i FN:s högkvarter publicerades först på Expressens bildkonto på Instagram: expressenphoto.

– Det var en bild jag tog under FN:s generalförsamling. Det finns väldigt lite eluttag och folk fick passa på att ladda där de kunde. Jag tyckte att det är en rolig vardagsbild, säger Axel Öberg om sin vinnarbild.

– Nästa år hoppas vi på fler priser. Och personligen hoppas jag att fler kvinnor blir nominerade. Vågar man till och med hoppas på en jury som inte domineras av män som tidigare år? Det vore kul, säger Expressens bildchef Karolina Westerdahl.

I årets jury sitter de erkända fotograferna Jacob Ehrbahn och Susanne Walström samt fotografen och tidigare bildchefen på Verdens Gang, Hans-Olav Forsang. Moderator för juryn är John Kimmich-Javier, ämnesansvarig för bildjournalistik vid Mittuniversitetet. Han deltar inte i själva bedömningen av bilderna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag