Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens fotografer fick priser i Årets bild

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jan Wiriden

Expressen tog hem två priser på Årets bild-galan på fredagen.

Jan Wiridén vann tredjepriset i kategorin Årets nyhetsbild Sverige, och Pieter ten Hoopen fick tredjepris i kategorin Årets porträtt.

- Det visar på att vi har jobbat med skickliga fotografer, säger Expressens bildchef Per Kagrell.

På fredagseftermiddagen delades de prestigefyllda priserna i tävlingen Årets bild ut i Moriska paviljongen i Malmös Folkets park.

Expressen vann två priser i två olika kategorier. I kategorin Årets nyhetsbild Sverige vann Jan Wiridén tredjepriset för sin bild på den berusade älgen som hade fastnat i ett träd.

- Det hände i elfte timmen på kvällen. Vi fick ett tips av en läsare som sa: det hänger en älg i ett träd, säger Jan Wiridén.

En världsnyhet


Foto: Foto: Pieter Ten Hoopen

Trots att historien lät osannolik åkte Jan Wiridén till Särö utanför Göteborg i oktober förra året. Efter att bilden hade publicerats i Expressen spred den sig över hela världen. 

- Den låg på ett tio-tal sajter, som BBC och Telegraph. Det blev en liten världsnyhet, säger Wiridén.

Även Pieter ten Hoopen belönades med ett tredjepris i kategorin Årets porträtt för en bild tagen i Indien.

- Det är alltid roligt att få pris, säger han.

"Är alltid roligt"

Den vinnande bilden togs den 17 oktober förra året i de centrala delarna av Indien. Peter ten Hoopen tog bilden under ett jobb tillsammans med Expressens reporter Terese Cristiansson. Kvinnan på bilden heter Radki Davi och är 30 år. Hon är en av de kvinnor i Indien som har gått ihop i det så kallade Rosa gänget för att kämpa mot förtrycket mot kvinnor.

- Jag tyckte att det var extremt fascinerande. Det var ganska upplyftande att se att de hade slagit sig samman för att motverka förtrycket och de utstrålade så mycket kraft, säger Pieter ten Hoopen.

Expressens bildchef Per Kagrell gläds åt priserna.

- Det är alltid roligt att var med och det har vi varit i stort sett alla år. Det visar på att vi har jobbat med skickliga fotografer som vi är måna om, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.