Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens fotograf vittne till polisattacken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens fotograf på plats berättar att polisen slog med batong mot alla – även barn och människor som låg på marken.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Ettåriga Elia från Syrien får hjälp med att skölja bort tårgas från ögonen.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Flyktingarna motades tillbaka av kravallpolis som använde tårgas och vattenkanoner.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Elia 1, ifrån Syrien har blivit bort buren av sin mamma ifrån kravallerna framme vid gränsen. Hennes mamma Fatima blev slagen med batong av ungersk polis.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Den här bilden är tagen precis innan sammandrabbningarna.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Människor sprang i hysteri och var väldigt rädda, uppger Meli Pettersson Ellafi.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Meli Pettersson Ellafi blev själv misshandlad i kaoset.
1 / 8

HORGOS. Här drabbar den ungerska polisen samman flyktingar vid den stängda gränsen. Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi hamnade mitt i kaoset när kvinnor och barn slogs med batonger av polisen som också använde tårgas mot flyktingarna.

Ett stort tältläger bildades snabbt efter att Ungern stängde gränsen mot Serbien. I går eftermiddag växte frustrationen bland flyktingarna som vill ta sig genom landet på väg mot Västeuropa.

En grupp flyktingar försökte bryta sig igenom barriären som Ungern byggt upp vid gränsen.

Den ungerska polisen svarade då med tårgas, vattenkanoner och brutalt våld. De slog även urskillningslöst med batonger och både kvinnor och barn träffades, enligt Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi som hamnade mitt i kaoset.

Även Expressens utsända blev slagen av polisens batonger och fick tårgas i ögonen.

- Jag blev nedputtad och fick två-tre slag mot benen, berättar hon efteråt.

Skakad efter attacken

Meli Ellafi Pettersson var skakad efter attacken och berättar att hon har smärtor och blåmärken på benen.

- Jag haltar något nu också och ögonen sved mycket svårt efter tårgasen. Jag fick hjälp av personer som kunde ge mig dropp i ögonen, säger hon.

Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör reagerar starkt på hur Meli Petersson Ellfai behandlades.

- Det är naturligtvis helt oacceptabelt att journalister misshandlas av polisen när de utför sitt viktiga arbete med att dokumentera flyktingkatastrofen, säger han.

Stämningen vid den stängda gränsen beskrevs som kaotisk och folk grät förtvivlat.

Tumultet uppstod efter flera dagars frustration bland de tusentals flyktingar som tagit sig till den ungerska gränsen. Lägret är på många sätt miserabelt och volontärer har beskrivit det som det värsta de har sett.

Efter ett rykte om att gränsen skulle öppnas sprang ett hundratal flyktingar mot barrikaden. Ett tunnare stängsel revs ner och då hamnade flyktingarna i direkt konfrontation med det hundratalet poliser som befann sig på platsen.

Situationen gick så långt att den serbiska polisen kom till platsen från den andra sidan gränsen. Flyktingarna skanderade då "Serbien, Serbien".

Serbisk kritik mot Ungern

Serbiens arbetsmarknads- och socialminister Aleksandar Vulin riktar "hårdast möjliga kritik" mot Ungerns hanterande av flyktingarna. Han har själv begett sig till en av de serbiska gränsstäderna och bjudit in flyktingar för mat och vila.

I går kväll rapporterades det samtidigt att ungerska militärjeepar utrustade med automatvapen är på väg till den serbiska gränsen.

Det tillfälliga lägret - som ligger mitt i en temporär gränsövergång mellan Ungern och Serbien - kom till när flyktingar fortsatte att strömma till efter att Ungern stängde gränsen.

De volontärer som var först på plats gjorde sitt bästa för att sätta upp tält och dela ut filtar. Hjälpsändningar hade först svårt att ta sig till lägret och bristen på mat och förnödenheter har varit tydlig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.