Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens fotograf blev skadad i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson skadades lindrigt när han blev träffad i knävecket.
Foto: Diamant Salihu

KIEV. Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson skadades lindrigt i samband med bevakningen av demonstrationerna i Ukraina.

Natten till i dag blev han träffad i knävecket.

- Jag har svårt se att det var något annat än en av polisens gummikulor, säger Hjalmarsson.

Ukrainska journalistförbundet varnar för att journalister också är måltavlor för de ukrainska polisstyrkorna.

Expressens team i Kiev var i natt åter ute för att bevaka dramat det brinnande självständighetstorget. Trots att natten var sen, klockan var omkring tre på morgonen, fanns hundratals demonstranter vid de brinnande bildäcken.

De kastade brandbomber och brinnande däck mot polisens styrkor. Vi befann oss mitt ibland demonstranterna - men iklädda gulgröna pressvästar.

Polisen besvarade aktivisternas attacker genom att skjuta gummikulor och distraktionsgranater.

Träffad i knävecket

Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson träffades i samband med bevakningen av ett föremål i högra knävecket när han fotograferade aktivisterna. Han fick uppsöka sjukvård som organiseras av oppositionen och fick smärtlindring. Hjalmarsson bar alltså en gul-grön reflexväst med ordet "PRESS" skrivet på ryggen på ukrainska.

– Jag var på väg bort från själva eldhavet för att ta en översiktsbild. Rätt som det var brände det till i knävecket. Det var som att benet slog igen. Det var en brännande känsla från första stunden. Jag kunde inte ta mig därifrån utan hjälp, säger han.

– Jag har ingen aning vad jag blev träffad av och av vem. Sjukvårdarna på oppositionens sida trodde att det kunde vara en gummikula, vilket är det polisen använder mot aktivisterna.

40-tal rapporter om våld mot journalister

Expressen har inte kunnat bekräfta om polisen besköt fotografen. Tidningen har försökt nå ansvariga talespersoner för de ukrainska polismyndigheterna. Under dagen har Media Trade Union, ett oberoende journalistförbund i Ukraina, fått information om skadan. De samlar in rapporter om incidenter som rör journalister samband med bevakningen av demonstrationerna i landet.

– Hittills har det kommit ett 40-tal rapporter om enstaka våld mot journalister och vandalisering av deras utrustning, främst orsakat av poliser, säger Oksana Vynnychuk, chefssekreterare på Media Trade Union.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är oacceptabelt att fotografer och reportrar inte kan agera agera fritt och attackeras. Det är viktigt att medierna finns på plats och rapporterar.

Tidigare i veckan besköts den ukrainske videojournalisten Alexander Tarasov från Tavriya News, med en gummikula av polisen, hävdar journalistförbundet.

– Jag bar en hjälm som det stod "PRESS" på och dessutom en röd väst. Det var ingen tvekan för någon på plats att jag var där som journalist, säger Alexander Tarasov till Expressen.

Skjuten i ansiktet

Beskjutningen skedde när han filmade aktivisternas och polisstyrkornas våldsamma sammandrabbningar den 22 januari. Han säger att han stod på drygt femtio meters avstånd från demonstranterna. Han filmade först polisstyrkorna.

– Jag vänder sedan kameran för att filma demonstranterna. Då blir jag skjuten i ansiktet, säger han.

Vänstra kinden är kraftigt uppsvullen efter gummikulan.

– Polisen sköt honom medvetet, säger Oksana Vynnychuk.

Kommande veckan kommer organisationen att lämna in en anmälan mot polisstyrkorna. Alla incidenter mot journalister kommer att rapporteras vidare till de ukrainska myndigheterna och Reportrar utan gränser.

– Våldet mot journalister är oacceptabelt, säger Oksana Vynnychuk.

Varför tror du att polisen attackerar journalister?

– Jag tror personligen att de inte vill att allt ska filmas eller dokumenteras. Vissa människor riskerar att bli igenkända och polisen vill inte att materialet visar vad de har gjort under attackerna, säger hon.

Hittills har myndigheterna bekräftat tre dödsfall i samband med demonstrationerna. Två av dem hade skottskador. Polismyndigheten hävdar att de inte skjutits av säkerhetsstyrkorna.

Det tredje dödsfallet bekräftades under lördagen, uppger en talesperson för Kievs hälsodepartement för AFP.

Enligt nationalistiska partiet Svoboda är den döde en 45-årig man som skadades kraftigt i lungorna i onsdags, när polisen drabbade samman med aktivisterna. Enligt en talesperson för Svoboda blev mannen skjuten i bröstet.

Med hans död inräknat har sex personer dött hittills, enligt oppositionen.

Men myndigheterna bekräftar alltså bara tre dödsfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.