Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens dolda kamera visar IS brutala skövling av Palmyras världsarv

DAMASKUS . Med dold kamera kan Expressen i dag avslöja hur terrorrörelsen IS skövlat världsarvet Palmyra i Syrien.

Baalshamintemplet är borta.

Triumfbågen – något av stadens signum – är borta.

De 2000 år gamla Torngravarna är bortsprängda.

Kvar i dag finns bara stenhögar och bottenlöst djup sorg.

– IS-terroristerna letade efter två ton nedgrävt guld. När de inte hittade det började de avrätta folk och förstöra Palmyra, säger chefen för Palmyramuseet Khalil Hariri till Expressen.

palmyra


Expressens dolda kamera är placerad i en buss på väg in i Palmyra.

Solen skiner över den syriska öknen. Vintersolen lyser upp ”öknens brud” – det namn som Palmyra fick till av syrierna.

Bussen rullar in på de öde gatorna i samhället. Tidigare bodde 70 000 människor här. I dag är det en spökstad.

De övergivna husen är numrerade med målarfärg. Det är IS som skapat ett eget adressystem för att lättare kunna lokalisera de människor som inte hann fly vid invasionen.

IS-terroristerna syns inte till på stadens gator eller torg när bussen med Expressens dolda kamera kör genom samhället.

”Det gör ont i mig när jag ser filmen, det är första gången jag ser min stad sedan IS ockuperade den”

Men de finns där ute någonstans.

När bussen kör ut i området med de historiska lämningarna dokumenterar vår kamera hur oersättliga skatter som tillhör hela mänskligheten har förstörts.

Sedan IS intog Palmyra har omvärlden hört om förstörelsen och sett satellitbilder. Men aldrig tidigare har vi fått en så här tydlig bild.

FÖRE: Triumfbågen är ett av Palmyras mest kända landmärken. I cirka 2 000 år har monumentet utgjort ”Stadens portar”, från antiken till 2015.
EFTER: Triumfbåden i dag. Bild tagen med Expressens dolda kamera.

Det är omskakande scener. IS har skövlat bort Palmyras viktigaste delar – Baalshamintemplet, Triumfbågen och Torngravarna, världsarv som har stått där i över 2000 år.

Nu är det bara stenhögar kvar.

– Tragiskt. Det gör ont i mig när jag ser filmen. Jag har hört om IS förstörelse av Palmyra. Det är första gången jag ser min stad sedan IS ockuperade det, säger Khalil Hariri som är chef för Palmyramuseet och expert på den historiska staden.

Vi träffar honom i Damaskus. Han har svårt att hålla tårarna tillbaka när han ser filmen som visar förödelsen.


Det var i maj 2015 som IS stormade staden från två håll. Palmyraborna var inte beväpnade. Arméstyrkan som hade för uppdrag att skydda staden lyckades försvara delar av den i ett par veckor innan de efter stora förluster flydde till Homs

FÖRE: Baalshamintemplet var ett av Palmyras mest kända monument.
EFTER: Expressens dolda kamera visar tydligt hur hela templet är borta. IS sprängde den antika byggnaden som stått på platsen i cirka 2 000 år.

Vittnen som Expressen har pratat med berättar att många av IS-terroristerna var utländska krigare, men de fick hjälp av syrier från Palmyra för att identifiera folk och hitta i staden.

Lokalbefolkningen överraskades av den snabba invasionen. Många lyckades fly, men över 500 människor avrättades. Skövlingen av de oersättliga kulturskatterna satte igång omedelbart.

Terrorgruppen IS har publicerat propagandabilder på hur män slår sönder statyer och stentavlor med släggor, men nu dokumenterar Expressens dolda kamera hur omfattande förstörelsen av den historiska staden verkligen är.

”Inne i templet stod oersättliga och värdefulla statyer och stentavlor”

På platsen där tidigare Baalshamintemplet stod syns i dag bara stenhögar.

Tittar man noggrannare på filmen, strax efter att Expressens kamera passerat hotell Zenobia, ser man ett par pelare.

– Det var där templet stod. I närheten av muren. Jag och Palmyraexperten Khaled al-Asaad tog hand om templet och resten av Palmyra. Det är tragiskt. Allt är förstört, konstaterar Khalil Hariri som flydde från Palmyra till Damaskus i samband med IS-offensiven.


Baalshamintemplet byggdes för cirka 2 000 år sedan. Templet, som gjordes om till kyrka för 1500 år sedan, var fram till IS invasion en av de bästa bevarade byggnaderna i Palmyra.

KRIGET I SYRIEN

• I mars 2011 demonstrerade syrier i staden Daraa i södra Syrien och krävde frisläppande av gripna pojkar som hade klottrat slagord mot regimen på en skolvägg. Protesterna spred sig till andra områden i Syrien.

• I sex månader möttes protesterna av brutalt våld från regimen. Så småningom militariserades upproret och ledde till det blodiga kriget som pågår idag.
• Flera aktörer har varit involverade i kriget. Muslimska brödraskapet var en av de första välorganiserade grupper som skickade både pengar och vapen till islamistiska aktivister i Syrien.
• En grupp på cirka 20 000 erfarna militärer från Syriens reguljära armé hoppade av och bildade Fria Syriska Armén.
• Det dröjde inte länge innan islamistiska grupper som al-Nusrafronten (al-Qaida), Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam och IS utnyttjade kriget i Syrien och etablerade sig där. Fria Syriska Armén försvagades dramatiskt och islamistiska grupper fick större inflytande både i samhället och i kriget.
• I dag är det främst al-Nusrafronten, Jaish al-Islam och IS som har makt i rebellkontrollerade områden.
• Regimen som höll på att kollapsa i början av upproret fick stöd av sina allierade och återhämtade sig. Först var det libanesiska Hizbollah som skickade sina trupper in till Syrien, Iran följde efter och nyligen Ryssland som sätter in både militärexperter och flygunderstöd åt regimen.
• Kriget i Syrien har utvecklats till vår tids värsta humanitära katastrof, där diktatorn Bashar al-Assads regimtrogna styrkor anklagas för att slakta sin egen befolkning, bland annat med så kallade tunnbomber som släpps från helikoptrar.
• Värst drabbade är barn och kvinnor. 5,5 miljoner syriska barn är drabbade av kriget och lever i riskzonen för våld, en kollapsad hälsovård och skolgång, svår psykologisk stress och fattigdom i sitt hemland eller grannländerna, enligt FN.
• För ett år sedan var antalet utsatta barn 2,3 miljoner, enligt FN:s barnfond Unicef. I mitten av mars 2014, när konflikten gick in på sitt fjärde år fördubblades antalet utsatta barn.
• Flyktingbarnen som är kvar i eget land har ökat från 920 000 till tre miljoner, medan antalet flyktingbarn i grannländerna har ökat från 260 000 till mer än 1,2 miljoner under samma period.
• Tragedin i Syrien har utvecklats till världens största humanitära katastrof. Antalet döda i Syrienkriget är nu upp på cirka 500 000 offer.

”En sådan handling är ett krigsbrott. Förövarna måste ställas till svars för sina handlingar. Unesco står bakom hela det syriska folkets strävan att skydda sitt arv, ett arv som tillhör hela mänskligheten”, sa Unescos generalsekreterare Irina Bokova när hon nåddes av nyheten om skövlingen av templet.

– Det är en stor tragedi både för oss och för hela världen. Inne i templet stod oersättliga och värdefulla statyer och stentavlor. Vi vet att Daesh (IS) har smugglat ut stora mängder av Palmyras antikviteter. Det är skatter som tillhör hela världen. Men vi vet inte hur mycket har förstörts i samband med skövlingen, säger Khalil Hariri.

FÖRE: De unika torngravarna stod i det som kallades Gravarnas dal. Gravkammrarna var kända för sina rika utsmyckningar.
EFTER: Tornen borta. Bilden tagen med Expressens dolda kamera.

Men skövlingen av Palmyra är omfattande, visar filmen från Expressens dolda kamera.

Inte långt från Baalshamintemplet stod tidigare den berömda Triumfbågen med dess tre valv.

Triumfbågen var den antika stadens port, som ledde till flera tempel, till teatern, gravplatser och upp till Fakhr al-Din al-Ma´nis borg.

PALMYRA

• Den historiska staden Palmyra grundades av Kung Salomo, enligt Gamla testamentet. Staden byggdes som en förrådsstad mellan Medelhavet och floden Eufrat i den syriska öknen.
• Staden byggdes upp för religiösa ändamål och för handel. Där möttes handelsmän och karavaner från hela regionen.
• Alla historiska fynd som finns i Palmyra är minst 2000 år gamla. De är unika för att de bevarats i sin ursprungliga form och för att de bevarat den historiska länken mellan dåtid och nutid.
• Palmyra är uppsatt på Unescos världsarvslista.
• Terrorgruppen Islamiska staten stormade staden i maj 2015. De avrättade minst 500 människor och en av världens främsta experter på Palmyra Khaled al-Asaad. IS påstod att det fanns två ton guld gömt i Palmyra. De hittade ingenting och istället skövlade de stora delar av staden.
• Före invasionen levde cirka 70 000 människor i samhället Palmyra, i dag kan det närmast beskrivas som en spökstad.
• IS fortsätter att kontrollera Palmyra. Expressens film visar i detalj hur Baalshamintemplet, Triumfbågen och Torngravarna är förstörda.

Under de tre valven har härskare och karavaner passerat under århundradena.

Den smygtagna filmen visar hur valven nu är nedstörtade. Triumfbågen är söndersprängd. Stenhögar ligger på marken.

– När man hör om staden Palmyra är det Triumfbågen man ser framför sig. Den var Palmyras signum, stadens ansikte ut mot världen, säger Khalil Harir.

– Det är tragiskt att Triumfbågen är borta. Det går att återuppbygga det om man hittar dess stenar, men länken mellan dåtid och nutid är bruten, säger Khalil Hariri.

IS-krigare från en av IS egna propagandafilmer från Palmyra. Terroristerna hade fått för sig att det fanns två ton guld gömda i staden.

Strax intill  ligger det andra världsberömda fornlämningen Ma´abad Bal. Av säkerhetsskäl går det inte att flytta kameran till andra sidan bussen när vi passerar, men IS har tidigare publicerat bilder från när templet sprängdes.

På andra sidan Palmyra – flera hundra meter bort från Triumfbågen ligger gravarnas dal med sina världsberömda torngravar.

”När man passerade staden kunde man se Torngravarna på långt håll. Nu kan jag se att allt är förstört”

I en av gravarna låg den grekiska filosofen Iamblichos begravd.  Den bäst bevarade torngraven var Elabel som innehöll 260 sarkofager och var 25 meter hög. Torngravarna var världsunika. De har bevarats i sin nuvarande form i 2000 år.

– När man passerade staden kunde man se Torngravarna på långt håll. Nu kan jag se att allt är förstört, säger Khalil Hariri med sorgsen röst när han ser filmen från Expressens dolda kamera.


Khalil Hariris slutsats bekräftas av två andra internationella Palmyra-experter som granskat filmen på Expressens uppdrag. Efter att ha sett materialet konstaterar de att torngravarna är förstörda. Ingen av dem vill dock framträda öppet av rädsla för IS.

– Där ligger dalens gravar, man ser tydligt att de små byggnaderna är borta och de två höga torngravarna är raserade, säger en av dem.

IS skövling av världsarvstaden Palmyra.

Det var inte bara tornen i sig som hade stort värde. Deras innehåll beskrivs som oersättligt. Inne i de höga byggnaderna stod statyetter, statyer och skrifter om livet och om livet efter döden. Gravbyggnaderna var dekorerade med symboler, skrifter, målningar och statyer.

TERRORGRUPPEN ISLAMSKA STATEN

• Terrorgruppen, Islamiska Staten (IS) är en jihadi-salafistisk grupp som strävar efter att grunda islamistiskt kalifat enligt första versionen av Islam. Dess ledare är irakiern Awwad Ibrahim Ali al-Badri, känd som Abu Bakr al-Baghdadi.
• Officiellt grundades IS för två år sedan men rörelsen har existerat under andra namn sedan 2004. Grundaren är jordanske medborgaren Ahmad Fadeel an-Nazal al-Khalayleh känd som Abu Musab al-Zarqawi. Han blev utsänd av terrorledaren Usama bin Laden till Irak strax före amerikanska invasionen 2003. Ett år senare grundade al-Zarqawi salafi-jihadi gruppen Jama´at al-Tawhid wal Jihad som utförde flera attentat mot amerikanska trupper, men även mot shiamuslimer och kristna i Irak. Sommaren 2006 dödades al-Zarqawi i en amerikansk flygattack och sedan dess är han helgonförklarad av många salafi-jihadister i den arabiska världen.
• Al-Zarqawis grupp gick genom stora förändringar och från att ha varit en lokal terrorgrupp i Irak utvidgades den till att ha celler i hela den arabiska världen och så småningom stora delar av världen.
• IS kontrollerar stora områden i Syrien, Irak, Libyen men finns även i Sinai i Egypten. IS har varit ansvarigt för flera terrorattentat mot civila mål i arabvärlden, men även i västvärlden, bland annat terrorattackerna i Paris.
• IS består främst av före detta soldater från den störstade irakiske diktatorn Saddam Husseins armé, men även utländska jihadister från Europa, USA, Kaukasus och andra delar av världen. Bara från Sverige strider cirka 300 identifierade svenska medborgare på IS sida.
• Under 2015 drabbades IS av svåra nederlag både i Syrien och Irak. Enligt amerikanska underrättelsebedömningar har IS förlorat minst 30 procent av de områden organisationen kontrollerade tidigare.
• IS finansierar sina terrorverksamheter främst med hjälp av oljeintäkter från oljefält som man kontrollerar i Irak och i Syrien. Turkiet har anklagats för hjälpa IS att sälja den stulna oljan.

– Det är oklart om de har stulit statyerna och skrifterna innan de sprängde gravarna. Men vi vet att Daesh (IS) smugglade stora mängder av Syriens kulturskatter till bland annat Turkiet, säger Khalil Hariri.

Dalen där Torngravarna stod har särskild betydelse för Palmyraborna. De kallade det slottens dal.

– Före kriget vallfärdade kulturintresserade från hela världen till Palmyra. Trongravarna var ett arv till hela världen. Det tillhör hela mänskligheten och inte bara Syrien. Det är så tragiskt att världen förlorat en av dess viktigaste kulturskatter, säger Khalil Hariri.

– Det finaste som Palmyraborna gav till världen var stadens arkitektur – särskilt torngravarna som är 2000 år gamla, säger Khalil Hariri.

– Det är en stor förlust både för kultur och kunskap – det är en stor förlust för hela världen och inte bara för Syrien och för Palmyraborna, konstaterar han.


Nya vittnesmål ger nu en förklaring till en del av IS besinningslösa förstörelse av Palmyra: De letade efter en guldskatt.

I samband med stormningen av Palmyra tvingade IS Palmyra-museets anställda in i en stor hall i museet.

Bland de gripna fanns 82 årige Khaled al-Asaad och hans son Walid al-Asaad.

Khaled var känd som en av världens främsta experter på Palmyra.

”IS letade efter två ton guld som de påstod fanns gömt i Palmyra”

Expressen träffar Khaleds andre son Tarek al-Asaad i Damaskus på Nationalmuséet i Damaskus.

Han berättar att IS pressade hans far Khaled och brodern Walid al-Asaad för att få dem att berätta var stadens guld fanns gömt.

– IS letade efter två ton guld som de påstod fanns gömt i Palmyra. De pressade alla anställda på muséet på det, säger Tarek al-Asaad.

Varken Khaled eller sonen Walid kunde hjälpa IS. De försökte förgäves förklarar att det inte fanns något guld i staden, att det var staden själv som utgjorde den värdefulla skatten.

Walid al-Asaad fördes till museet i Palmyra och ställdes framför den berömda statyn av gudinnan Allat. Där fortsatte förhöret om den påstått gömda guldskatten.

– Han vidhöll att det inte fanns något guld i Palmyra. Då började de, inför honom, att slå sönder statyn med hammare. De slutade inte förrän hela statyn var förstörd, säger Tarek al-Asaad.

– Walid som är sjuk kollapsade. De trodde att han höll på att dö och släppte honom, men på villkor att han inte lämnade staden, berättar han.

SONEN. ”De har fått för sig att det finns guldskatter undangömt i Palmyra. När min far inte kunde ge dem det svaret dödades han”, säger Khaled al-Asaads son Tarek till Expressens Kassem Hamadé.
PAPPAN OCH HANS ANDRA SON. Khalid al-Asaad (till höger) var en av världens främsta experter på Palmyra och hans son Walid al-Asaad var chefsarkeolog. De greps av IS och 28 dagar senare avrättades Khalid. Walid lyckades fly och avslöja vad IS var ute efter.

Även pappan, Khaled al-Asaad, släpptes efter en vecka i fångenskap men tvingades att stanna i hemmet. Han vägrade fly staden. Han sa ”jag lämnar inte Palmyra levande”.

– 28 dagar senare avrättades min far, säger Tarek al-Asaad.

IS publicerade makabra bilder på den mördade Khaled al-Asaad kropp. De hade huggit av huvudet och hissat upp kroppen i en pelare.

Khaled al-Asaad dödades och kroppen hängdes i ett trafikljus mitt i Palmyra.

– De avrättade honom när han inte kunde hjälpa dem med att hitta den påstådda guldskatten. De trodde att han vägrade samarbeta. Det var början till skövlingen av Palmyras kulturskatter, säger sonen Tarek al-Asaad.

En vecka senare sprängde IS Baalshamintemplet, triumfbågen och torngravarna.

Den tidigare chefen för Palmyra-museet, Khalil Hariri, säger efter att han nu fått se Expressens film:

– Jag vädjar till alla – denna civilisation ägs inte bara av Palmyraborna eller av Syrien. Det tillhör hela världen. Låt oss tillsammans försöka bygga upp Triumfbågen och resten av det som är förstört.Eva Myrdal är svensk arkeolog och senior forskare på Statens museer för världskultur och har flera gånger besökt Palmyra.

Hon reagerar starkt när Expressen visar henne filmen från den dolda kameran.

– Oj, det är den bebodda delen av staden. Jag minns att det var fullt med kaféer och restauranger. Alldeles tomt. Nu är det en spökstad, konstaterar hon.

Kassem Hamade visar bilderna från den förstörda staden för den svenska arkeologen Eva Myrdal.

– Det är förfärligt. Jag var där i april 2011 och staden var full av liv.

Eva Myrdal konstaterar, precis som de internationella Experter som Expressen tidigare visat filmen för, att man kan se att Baalshamintemplet, triumfbågen och torngravarna nu är borta.

– Baalshamin var ett väldigt fint litet tempel. Det var en plats med kapitäl som berättade om nätverken och kontakterna i själva arkitekturen. Det är borta helt och hållet, säger hon.

Eva Myrdal hoppas att det en dag ska vara möjligt att återuppbygga en del av det förstörda.

– Det man inte kan återskapa är det som finns under byggnaden – det som hände innan byggnaden kom på plats. Om man har grävt sönder själva marken finns det inte den möjligheten kvar att återskapa.

– Det IS har gjort är riktat mot oss som lever idag, säger hon bedrövat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.