Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens David Baas får Advokatsamfundets journalistpris

Expressens reporter David Baas tilldelas Advokatsamfundets journalistpris.
Foto: Petrus Iggström
David Baas rapporterar från Sverigedemokraternas landsdagar 2019.
Foto: SVEN LINDWALL
David Baas vinner Stora journalistpriset 2018.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressens undersökande reporter David Baas, 40, får en ny prestigefylld utmärkelse.

Han tilldelas Advokatsamfundets journalistpris för att han ”med beundransvärd envishet avslöjar nazister, rasister och islamister”.

– Det viktiga är att vi belyser antidemokratiska krafter, säger David Baas.

Expressens reporter David Baas har i många år fokuserat på rasistiska och extremistiska strömningar i det svenska samhället – och gjort en rad uppmärksammade avslöjanden.

Tidigare i år kunde han visa att svenska jihadistkretsar fortfarande är aktiva, sprider propaganda och samlar in pengar sina till anhängare som är kvar i Syrien – trots att Islamiska staten (IS) i praktiken är militärt nedkämpad. 

”Avslöjar och ställer till svars”

Nu tilldelas han Advokatsamfundets journalistpris på 50 000 kronor med motiveringen:

”David Baas avslöjar med beundransvärd envishet nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund.”

– I tider av turbulens och ifrågasättande av journalistiken känns det extra angeläget att dela ut priset till en journalist som arbetar granskande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander i ett pressmeddelande och fortsätter:.

– David Baas avslöjanden, ofta av sådan information som makthavare eller extremistiska rörelser inte vill ska komma ut, är viktiga i en demokratisk rättsstat.

David Baas säger:

– Det är ett väldigt fint pris. Själva motiveringen sammanfattar den strävan som jag har i mitt jobb. Det är frågor som Expressen har arbetat med väldigt länge.

Han har i många år skrivit om nazister och personer som uttrycker sig rasistiskt. Inte minst Sverigedemokraterna har ofta varit föremål för hans granskningar. Många är de SD-politiker som tvingats avgå sedan David Baas avslöjat deras kopplingar till rasistiska och främlingsfientliga krafter – eller att de anonymt spritt rasistiska åsikter på högerextrema sajter.

Drar fram i ljuset

– Det viktiga är att vi belyser antidemokratiska krafter. Om det finns personer som organiserar sig för att med våld kämpa mot vårt öppna demokratiska samhälle, har folk rätt att få veta vilka de är och hur de går till väga, säger David Baas.

David Baas säger att han ofta möts av hat och hot – och ser det som försök att tysta honom, att få honom att sluta granska.

– Att man möts av hat när man skriver om hatiska människor är kanske inte så förvånande. Ibland kan man slås av hätskheten i det hela, säger han.

Han vann Stora Journalistpriset 2018 och har fått utmärkelsen Guldspaden två gånger för sin undersökande journalistik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.