Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens avslöjande nominerat till Guldspaden

NOMINERADE. Expressens avslöjande om de falska Brilloboxarna skakade en hel konstvärld. Nu nomineras Christian Holmén, Mikael Ölander och Leo Lagercrantz till Guldspaden för granskningen.
Expressens avslöjande om de falska Brilloboxarna skakade en hel konstvärld.
Nu nomineras Christian Holmén, Mikael Ölander och Leo Lagercrantz till Guldspaden för granskningen som skrev om konsthistorien.
- Jag är väldigt glad och hedrad. Det är en bekräftelse på att det var något väsentligt vi berättade, säger Christian Holmén till Expressen.se.
Brilloboxarna skapade av Andy Warhol har sålts för miljonbelopp till museer och förmögna konstsamlare i hela världen.
Men Expressens grävarbete avslöjade i våras att 100 av de världsberömda boxarna var förfalskningar - tillverkade av snickare i Malmö tre år efter konstnärens död.

Viktigt att sanningen kom fram

- Det är en fantastisk story som på ett oerhört intressant sätt visar på problematiken på den komersiella konstmarknaden. Att det har gått att bluffa så här alla dessa år är makalöst, säger Leo Lagercrantz.
Det var när en av de så kallade Brilloboxarna i april drogs tillbaka från Auktionsverkets stora kvalitetsauktion som grävgruppen fick upp sitt spår.
- När vi fick bekräftat att boxarna verkligen tillverkats först efter Warhols död började vi förstå hur stort det var, säger Holmén. Museer och privatpersoner har betalat miljoner för några träboxar som var värdelösa - det var viktigt att sanningen kom fram.
Även Mikael Ölander är glad över nomineringen.
- Det är oerhört hedrande. Det handlar om konsthistoria, om vem som gjort vad och när. en konsekvens blir att en del av kosthistorien nu måste skrivas om, säger Mikael Ölander till Expressen.se.

Stor uppmärksamhet

Avslöjandet har fått stor uppmärksamhet i internationell press, också i USA, där Andy Warhol-stiftelsen finns. Stiftelsen har godkänt de falska boxarna som äkta Warhol-verk.
- Där har vi ännu inte sett vad det får för konsekvenser. Det sitter en hel del människor med falska boxar och funderar på vem de ska stämma, säger Holmén.
Det är andra året i rad som Expressens grävgrupp nomineras till Guldspaden. Förra året räckte nomineringen ända till seger för den granskning av svartarbetande tjänstefolk, miljonlöner och lyxbostäder som ägdes via bolag i skatteparadis som ledde till att Maria Borelius tvingades lämna sin ministerpost.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.