Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens artikel väcker internationell uppmärksamhet

I förra veckan skrev Expressen om hur IS-återvändare lever i Sverige i dag. En artikel som har väckt internationell uppmärksamhet.

I förra veckan skrev Expressen om de hundratals svenskar som åkte till kriget för att slåss för IS – och hur återvändarna lever i dag och ofta med skyddad identitet.

En artikel som väckt internationell uppmärksamhet. Bland annat har den lett till att holländska riksdagsledamöter ställt frågor till landets utrikesminister och justitieminister.

De poserade öppet på Facebook som oövervinnerliga krigare – ofta med dödade fienders skändade kroppar.

I dag lever de som skuggor, och gör allt för att undvika att bli igenkända.

I en omfattande artikel, som publicerades i Expressen 24 juni, kartlades återvändarna. 

Det vill säga de 150 svenska misstänkta IS-terrorister som i tysthet återvänt till Sverige för ett nytt liv, varav flera har fått skyddad identitet.

Nyligen kunde SVT avslöja att kommunerna dit återvändarna bosätter sig sällan vet ens hur många återvändare de har i sitt område.

– Vi vet inte om några återvändare, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad och beskriver för SVT situationen som orimlig.

Under den pågående offensiven mot IS väntas flera av de 112 från Sverige som är kvar i kriget - de som är mest radikala - återvända.

Internationellt genomslag

Expressens artikel har också fått genomslag internationellt – bland annat i Holland. Detta efter att det nederländska veckomagasinet Elsevier skrev en artikel – med missvisande uppgifter – om hur Sverige tar hand om personer som återvänt från Syrien.

Och två ledamöter från kristdemokratiska CDA, Madeleine van Toorenburg och Pieter Omtzigt, har ställt frågor till den holländske utrikesministern och justitieministern.

Frågor som de sedan också har valt att twittra ut.

– Resulterar denna politik med att ge jihadister en ny identitet i en fara för andra EU-länder, undrar två ledamöter från kristdemokratiska CDA på Twitter.

van Toorenburg och Omtzigt undrar om den holländska regeringen ”tagit del av informationen att svenska myndigheter ger en ny identitet åt en del återvändande jihadister, och att de lokala myndigheterna inte vet var de bor”?

Nu har svenska UD kopplats in i fallet. Efter publiceringen i Elsevier och frågorna från ledamöterna skriver man:

"I artikeln påstås att den svenska regeringen ger dessa personer en ny identitet. Detta stämmer inte". 

Och precis som UD skriver har återvändarna inte fått nya identiteter, flera av dem har däremot - som Expressen kunde berätta - fått skyddade identiteter, så kallad spärrmarkering. Det finns också exempel på att återvändande jihadister som registrerat nytt namn hos Skatteverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.