Expressens Arne Lapidus chattade med läsarna direkt från Israel

Publicerad
Uppdaterad
Ann: Hur är det med stämningen där du är i Israel?? säger folket något om attacken?
Arne Lapidus: De flesta bedömare inser att det här för Israels del har gått maximalt dåligt. Tanken var att stoppa flottiljen med en oblodig aktion och så blir det ett blodbad. Folk inser att det här kommer att skada landet politiskt och opinionsmässigt.

L: Hade det inte varit ganska enkelt för Israel att stoppa de här båtarna utan att döda folk?
Arne Lapidus: Jo, man kan tycka det och soldaterna hade tränat för det. Men uppenbarligen tappade soldaterna kontrollen när en aktivist, enligt israeliska uppgifter, snappade åt sig ett vapen och började skjuta. Det är alltså obekräftade uppgifter.

Nisse: Var det här väntat? Hade man kunnat förutspå stormningen på något sätt?
Arne Lapidus: Stormningen var väntad sedan veckor tillbaka. Israel hade gjort klart att man tänkte stoppa konvojen med våld om den inte vände frivilligt. Men att det skulle bli så många dödsoffer hade nog ingen på den israeliska sidan förutsett.

Richard: Varför agerar Israel på ett så aggressivt sätt?
Arne Lapidus: Den officiella israeliska politiken är att stoppa all tillförsel av varor som kan gynna Hamas, den islamistiska regeringen i Gaza. Därför handlar man aggressivt och brutalt. Men det finns också krafter i Israel som ifrågasätter politiken och säger att den motverkar sitt syfte, alltså stärker Hamas.

Jonas: Vad kommer hända nu mellan Turkiska staten och Israel efter 10 Turkiska döda personer?
Arne Lapidus: Israelerna är mycket oroade över Turkiets reaktioner. Turkiet är Israels viktigaste strategiska allierade i Mellanöstern, även om känslorna har svalnat lite under senare år. Nu verkar det som Turkiets reaktion kan bli mycket hård, t o m ett avbrytande av de diplomatiska förbindelserna.

Tony: Kommer det komma en internationell bojkott mot Israel nu efter den olagliga kapningen av hjälpsändningen på internationellt vatten?
Arne Lapidus: Fördömandena haglar över Israel, men jag har svårt att tro att det skulle gå så långt som till en internationell bojkott. En sådan måste beslutas av FN:s säkerhetsråd där bl a USA har vetorätt.

Elisheva Admoni: Vet man hur många soldater som har blivit skadade/lynchade?
Arne Lapidus: Det talas om ett tiotal skadade soldater.

Ulrika: Några reaktioner från USA ? Vi är ju vana vid att amerikanarna brukar hålla israel om ryggen...
Arne Lapidus: Har inte sett några officiella amerikanska reaktioner än.

Hans: Det sägs att Israel håller inne med uppgifter kring stormningen, orsaker, hur många döda osv. När kan vi tänkas få veta mera? Är någon presskonferens på gång?
Arne Lapidus: Fler och fler uppgifter om döda och sårade kommer fram under dagen. Men ännu finns inga exakta officiella siffror.

Daniel: Varför använde sig "Ship to Gaza" inte av de normala fraktvägarna för biståndet?
Arne Lapidus: För att flottiljen var tänkt som både en hjälpinsats och en opinionsyttring. Deltagarna ville dels få in förnödenheter i Gaza, dels protestera mot den israeliska avspärrningspolitiken.

Ulrika: Är din uppfattning att det israeliska folket får en objektiv rapportering av det som hänt ?
Arne Lapidus: Officiella talesmän betonar "det våldsamma motståndet" som soldaterna mötte på den största båten och hävdar att aktivisterna var beväpnade med knivar och järnrör. Men israeliska medier intervjuar också aktivisternas talesmän och referar utförligt reaktionerna i Turkiet och Gaza. Så på det hela taget får väl allmänheten en hyfsad bild av vad som hänt.

Josef: Stormningen har varit känd några veckor nu, de skulle storma om skeppet kom. Onödigt dock med våld och att använda skap ammo. Israel säger att de var självförsvar, vad tror du?
Arne Lapidus: Israeliska kommentatorer säger att soldaterna borde ha kunnat klara ut en sådan här situation utan så stor blodsutgjutelse. Och att soldaterna "tappade kontrollen". Det verkar vara en rimlig beskrivning av det som skedde.

Miranda Elvstam: Vad kan konsekvenserna bli efter detta?
Arne Lapidus: Det kan bli våldsamma protester i de palestinska områdena; Hamas har utlyst en "vredens dag". Israels relationer med den viktiga allierade Turkiet kommer att försämras. Och det internationella trycket på Israel att häva blockaden av Gaza kommer att öka.

rocco: Förutom dom vanliga klyschorna så kommer väl knappast något ske ?
Arne Lapidus: Du kan rätt i det. Det är ju inte den första massakern i Mellanösterns historia.

Snuten: Hälften av Ship to Gazas flotta ligger ju kvar på Cypern, vad kan det här betyda för en fortsatt humanitär insats?
Arne Lapidus: Nja, det rör sig väl inte om hälften. Två båtar är "kvar". Organisatörerna talar om att sända dem i en "andra våg". Men det återstår att se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag