Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens Anna Bäsén: Bantningsmedlet gav mig leverskador

”C9 är en tuff bantningskur. Jag vill undersöka vad den gör med kroppen. Därför lägger jag först in mig på Karolinska universitetssjukhuset Huddinges forskningsavdelning”, skriver Anna Bäsén.
Foto: Michaela Hasanovic

Hårdbanta med aloe vera och förbränningspiller.

Pyramidföretaget Forever Living har kritiserats för att vara sektliknande och kränga dyra produkter som inte håller vad de lovar.

Men affärerna går bra. 86 miljoner kronor i vinst senaste fem åren i Norden.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén gick med i "Foreverfamiljen". Utrustad med dold kamera fick hon lära sig kringgå lagen. Hon testade också företagets hårdbantning i ett medicinskt experiment. Det höll på att gå illa.

– Du måste genast sluta ta den här produkten, varnar bantningsprofessor Claude Marcus.

Vi äter mer och mer tillskott i hopp om att gå ner i vikt. Det är en mångmiljonindustri i Sverige och Forever Living är ett av de största varumärkena.

Forever Living är ett MLM-företag, multi level markering, eller pyramidföretag. Bolaget grundades av mormonen, amerikanen och miljardären Rex Maughan. 2014 omsatte koncernen 22 miljarder.

Forever Living har kritiserats för att vara sektliknande, att man lockar säljare med överdrivna löften om inkomster, att produkterna är överprissatta och inte alls så hälsosamma.

”Managern” Ulrika vill gärna värva mig att bli "Independent Forever Business Owner". Jag går på rekryteringsmöte med dold kamera. Vi är ett femtontal kvinnor som samlas i en kontorslokal i Stockholm. Vi får pulverkaffe och små bitar proteinbars, sen pitchar Ulrika säljkonceptet.


LÄS OCKSÅ: Hon uppmadades köpa bantningsmedel trots operation


Som säljare är man i "rekommendationsbranschen", understryker hon.

– Det är den bästa marknadsföringen. Om jag som står dig nära säger att du ska köpa en iphone så köper du en iphone.

Vi tjänar pengar på att hjälpa så många som möjligt att tjäna så mycket pengar som möjligt!

Forever Living kan ge oss tid, frihet och pengar. Drömmen för många är ekonomiskt oberoende.

– Du bestämmer själv, du har obegränsade karriärmöjligheter. Det är dina drömmar och dina mål.

Enligt Ulrika är förtjänsterna är goda. 23 000 i månaden på bara tio timmars arbete i veckan. Ju mer man säljer och ju fler andra säljare man värvar och får under sig desto mer tjänar man. Framgångsrika kan få del av företagets bonusprogram med lyxiga resor, pengabonusar och en SUV med företagets logga.

– Det är ett fantastiskt företag. Vi tjänar pengar på att hjälpa så många som möjligt att tjäna så mycket pengar som möjligt! säger Ulrika.

Vad Ulrika inte berättar om är att det är svårt att lyckas. De flesta MLM-säljare misslyckas redan första året.

Och först måste man själv bli kund och köpa företagets produkter. Hygienprodukter, skönhetsmedel, kosttillskott och annat ska bytas ut mot Forever Livings varor. En startbox med blandade produkter kostar 4 500 kronor. En tvål kostar 143 kronor och en tub tandkräm 83 kronor. Även om jag inte blir framgångsrik säljare har företaget fått en ny kund.

Återförsäljare värvas med löften om goda inkomster och obegränsade karriärmöjligheter. Men de måste börja med att själva köpa Forevers produkter.
Foto: Expressen

I pausen pratar jag med Johanna som är "senior manager". Jag är nyfiken på att testa företagets populära snabbkur för viktminskning, C9.

– Då måste du ta före och efterbilder och dela med dig på Facebook om hur det går. Det gör folk nyfikna så får du kunder på det, säger hon.

Säljarna ska tjäna pengar genom att leva "The Forever Living Lifestyle" och visa upp det på sociala medier.

– Vi jobbar med attraction marketing. Se till att marknadsföra er livsstil, att ni har blivit pigga, glada och ser yngre och snyggare ut!

Man ska utnyttja sitt relationskapital, ta alla tillfällen i vardagen att sälja till familj, vänner och bekanta. Om man ser eller hör att någon mår dåligt ska man tipsa om produkter.

– Det blir rutin att lyssna på människor runtomkring och rekommendera våra produkter. Om jag står med mina barn på handbollsmatch och en annan mamma berättat att hon stressat senaste tiden och sover dåligt. Ja, då säger jag, prova lite Argi, den hjälpte mig att få upp min energi när jag var låg. Det behöver inte vara svårare än så!


Företagets produkter påstås, av vissa återförsäljare, vara bra för alla och hjälpa mot de flesta krämpor och sjukdomar.

Säljarna riskerar därmed att bryta mot läkemedelslagstiftningen. Om tillskott påstås ha medicinska effekter – kunna behandla eller bota sjukdomar – är de att klassas som läkemedel.

FAKTA OM ALOE VERA

Aloe vera är en succulent (en typ av växt som kan magasinera vatten och vanligen har tjocka köttiga blad eller stjälkar) som växer i tropiska klimat.

Många återförsäljare säljer aloe vera med viktargument.

Det påstås detoxa, ta bort plack och slaggprodukter i tarmen, ge en friskare mage och främja viktnedgång. Det finns inget vetenskapligt stöd för att man går ned i vikt med aloe vera. Det finns heller inte bevis för att det behandlar eller botar sjukdomar.

Aloe vera kan ha toxiska effekter. Risken för biverkningar beror vilken del av plantan som används. Exempel på oönskade biverkningar är inflammation i tarmslemhinna, lever- och njurskador samt abort hos gravida. Råttstudier visar på ökad cancerrisk.

Aloe vera gel ska inte innehålla farliga ämnen. Men enligt Livsmedesverket är det svårt att få fram aloe vera gel utan att den kontamineras.

I marknadsföringen påstås ofta att aloe vera innehåller många olika viktiga näringsämnen. När Livsmedelsverket undersökte vitamin- och mineralinnehållet i fem olika juicer, däribland Forever livings, fann de vatten men medan halterna av vitaminer och mineraler var så låga att de ofta inte ens kunde upptäckas.

Källa: Livsmedelsverket

Forever Living har tidigare anmälts till Läkemedelsverket för detta. Återförsäljare har påstått att Aloe vera gel exempelvis hjälper vid reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, immunologiska sjukdomar, hiv och aids samt cancer. I ett skarpt brev till företaget informerade Läkemedelsverket om att brott mot läkemedelslagstiftningen kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Forever living skyllde på de enskilda återförsäljarna.

Lär er att säga så här: "Det verkar som att folk blir bra i magen”... Då har ni inte påstått att det är så

Ett sätt att försöka komma runt lagstiftningen är att säga "den här produkten botade min sjukdom". Men det finns fler. Man kan ordna kundmöten med externa experter, tipsar säljaren Mikael mig. Föreläsaren Mats Petersson är en sådan.

– Det är jättebra att ha kundmöten med honom, för han kan säga sånt vi inte får säga, säger Mikael.

Hälsocoachen Mats Petersson utbildar återförsäljare om att aloe vera är bra mot en lång rad sjukdomar och hälsoproblem.
Foto: Expressen

Jag går på en föreläsning med hälsocoachen Mats Petersson som ska utbilda oss i företagets produkter. Några hundra Foreversäljare, flest kvinnor, trängs utanför i aulan på Scandic star Sollentuna en vårkväll. Popmusiken pumpar, det sorlas och fnissas, stämningen liknar mer den inför en konsert än en föreläsning.

– Han är fantastisk människa, så ödmjuk och mysig! Och jag fick till och med byta ett par ord med honom på parkeringen, säger en kvinna lyckligt och ler stort.

Det går ett sus genom publiken när Mats Petersson kommer in på scenen. Mats Petersson säger att han studerat näringslära och fysiologi och gjort "trettiotusen analystester på människor". Enligt honom är företagets tillskott bra mot en lång rad sjukdomar och hälsoproblem. Att dricka aloe vera, exempelvis, hjälper mot tarmsjukdomen Chrons, IBS, förstoppning, svamp samt stabiliserar blodsocker och blodtryck. Andra tillskott är bra mot allt från allergier, migrän, astma, hjärtinfarkt och cancer. Många tillskott hjälper dessutom till att hålla vikten eller gå ner i vikt.

Vi säljare får dubbla budskap. Foreversäljaren Cecilia, som presenterade Mats Peterson, poängterade att vi inte får komma med medicinska påståenden. Men Mats Petersson tipsar direkt efteråt om hur vi ska komma runt lagstiftningen och påstå att produkterna hjälper mot sjukdomar.

Mats Petersson pratar om hur frisk man blir av företagets produkter i fyra timmar. Och tackas av under stort jubel.
Foto: Expressen

– Lär er att säga så här: "Det verkar som att folk blir bra i magen. Då har ni inte påstått "så här är det" utan "det verkar som". Och så säger de jaja, det smakar gott i munnen, de känner sig fräscha och så verkar det som att de blir bra. Så får de väl tro det då, va! Men ni vet ju att det faktiskt funkar, och det är ju det viktiga!

Mats Petersson pratar om hur frisk man blir av företagets produkter i fyra timmar. Och tackas av under stort jubel.


Jag köper företagets bantningsbox C9 av Ulrika för 1 375 kronor. Boxen innehåller förutom aloe vera gel, måltidsersättningspulver, piller som påstås öka förbränningen och fiberpulver.

– En kollega till mig gick ner nio kilo. Otroligt häftigt! säger Ulrika.

Hon talar sig varm för aloe veran. Den är jättebra för magen och "hela systemet".

– Den är otroligt näringsrik, men framför allt är den basisk. Den blir som en tvål i tarmen. Så kroppen har lättare att ta upp näring, immunförsvaret blir bättre och man får en friskare tarm.

Forever Livings bantningskur C9.

– Sen följer det med en kosttillskottstablett som innehåller de här gröna kaffebönorna och det sätter ju igång förbränningen.

C9 är en tuff bantningskur. Jag vill undersöka vad den gör med kroppen. Därför lägger jag först in mig på Karolinska universitetssjukhuset Huddinges forskningsavdelning hos professor Claude Marcus. Där tas prover som zink, järn, B och D-vitamin, blodfetter, blodsocker och levervärden. Jag blir också mätt och vägd. Allt är som det ska. Jag är frisk och normalviktig.

En lång rad blodprover tas på Anna Bäsén – vitaminer, mineraler, blodfetter, levervärden och blodsocker – för att se hur kroppen reagerar på C9-kuren.
Foto: Michaela Hasanovic

Claude Marcus underkänner dock både aloe veran och förbränningstabletten – de kommer inte att hjälpa mig att gå ner i vikt.

– Det finns ingen evidens för att aloe vera ger viktnedgång. Och de här tabletterna för förbränningen kommer heller inte hjälpa dig. 99 procent av det som säljs är bara kvacksalveri och dumheter.

Det borde inte vara farligt för dig som är frisk. Men det är väldigt lite kalorier, du kan bli yr, illamående och förstoppad.

Om man går ner i vikt av snabbkuren beror det helt enkelt på att man får äta väldigt lite.

– Det borde inte vara farligt för dig som är frisk. Men det är väldigt lite kalorier, du kan bli yr, illamående och förstoppad. Känner man sig dålig ska man avbryta, säger Claude Marcus.

”Kickstarta din resa mot ditt smalare och hälsosammare jag!” peppar broschyren i min C9-box.

De första två dagarna får jag inte äta några riktiga måltider alls. Bara shotta lite aloe vera, ta en förbränningstablett, fibertillskott och dricka en shake. Om det blir kris får jag äta lite frukt, bär eller grönsaker. Men inte "moffa i mig", har Ulrika förmanat.

Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Efter att ha använt Forever Livings produkter konstaterar professor Claude Marcus att Annas värden förändrats.
Foto: Michaela Hasanovic

Det blir tufft. Jag är hungrig, trött, frusen och har huvudvärk. Jag orkar inte träna som vanligt. Särskilt trevlig är jag inte heller.

– Snälla Anna, ät nåt, uppmanar maken förtvivlat.

Dag tre har jag gått ner ett och ett halvt kilo. Trots fiberpulvret är jag förstoppad. Jag är extremt trött i kroppen och hjärnan. Tappar ord när jag ska prata eller skriva. "Optimal hälsa" som Forever Living lovar, känns långt borta.

Dag fem känner jag mig krasslig och avbryter. Efter ett par dagar återupptar jag kuren. Men jag blir besatt av mat. Drömmer om mat och planerar det lilla jag ändå får äta minutiöst. Det känns så osunt, smått ätstört, att jag avbryter hetsbantningen. Jag äter nyttigt, men fortsätter dricka aloe veran, ta tillskotten och förbränningspillren.


Tillbaka på forskningsavdelningen får jag ta nya prover och väga och mäta mig igen. Efter några dagar ringer professor Claude Marcus om provsvaren.

– Anna, du har förhöjda levervärden. Det är inte alls bra. Hur mår du?

Jag blir rädd. Bantningsexperimentet har skadat min kropp.

Dina prover innan var jättebra. Efter den här perioden då du tagit det här preparatet har dina levervärden påverkats

– Dina prover innan var jättebra. Efter den här perioden då du tagit det här preparatet har dina levervärden påverkats. Det läcker enzymer från levern som visar att den har tagit lite skada av det här.

Boven är aloe veran som Forever Living uppmanar kunderna att dricka varje dag. Det är känt att aloe vera kan ge biverkningar som leverpåverkan. I WHO:s databas finns 89 fall rapporterade, varav nio leverrelaterade som gulsot och leverinflammation. Vi har även haft sex svenska fall av leverpåverkan, där orsaken isstänks vara att personerna druckit aloe vera. Däribland en annars frisk kvinna som fick åka in akut med leverinflammation.

Professor Claude Marcus tycker inte att tillskott som skadar levern borde få säljas. "Kosttillskott som är skadliga ska inte få finnas och inte få marknadsföras."
Foto: Michaela Hasanovic

– Orsaken till att det blivit så här är troligen kombinationen. Du har testat den här kuren för att gå ner i vikt, du fick inte i dig så mycket energi och då blir kroppen mer sårbar. Om det då är något ämne som påverkar kroppen, som påverkar levern, så ökar risken för att man ska bli dålig av det. Det innebär att det här preparatet inte är något bra, säger Claude Marcus.

Jag måste genast sluta med aloe vera, inskärper Claude Marcus.

Man bör inte ta det här, framför allt inte när man går ner i vikt.

– Levern är ett viktigt organ som behövs för att rena kroppen på olika sätt, om den blir påverkad kan det på sikt bli riktigt farligt. Man kan få leversvikt och då blir man ordentligt sjuk, man blir väldig trött och gul i ansiktet, man kan bli kroniskt leversjuk.

Claude Marcus poängterar att jag hade tur – min lever mådde utmärkt innan jag började kuren. Jag drack också aloe vera mindre än ett par veckor.

– Du är ju frisk! Men om man har en påverkad lever redan innan då finns det risk att det kan vara riktigt farligt. Jag skulle direkt avråda från den eftersom vi nu vet att den kan påverka levern negativt. Då bör man inte ta det här, framför allt inte när man går ner i vikt.

"Dina prover innan var jättebra. Efter den här perioden då du tagit det här preparatet har dina levervärden påverkats", säger Claude Marcus.
Foto: Michaela Hasanovic

– Risken för leverpåverkan finns, och det räcker för att man inte bör sälja sådana här preparat. Kosttillskott som är skadliga ska inte få finnas och inte få marknadsföras. Jag tror att det här är något som Livsmedelsverket kommer att titta på framöver, säger Claude Marcus.


Att aloe vera kan ge leverskador är inget Forever Living eller deras säljare upplyser om. Men Forever Livings externa "expert" Mats Petersson berättade under utbildningsmötet att aloe vera kan ge leverpåverkan.

– Du kan få en förändrad leverstatus. Då får man backa undan lite, säga att vi kör litegrann till kroppen anpassat sig, acklimatiserat sig.

Jag har ingen anledning att sälja, jag representerar inte produkterna, jag representerar inte företaget.

När Expressen ringer Mats Petersson och frågar vilken formell medicinsk kompetens han har påstår han först att han har studerat på universitet utomlands. Sen säger Mats Petersson att han inte har några akademiska poäng.

– Nä, om det är kriteriet… Jag har varit ute och pratat näringslära i 30 år.

Han nekar till att uppmanat återförsäljarna att bryta mot lagen. När Expressen berättar att det finns på band säger han:

– Har ni det på band? Jag har ingen anledning att sälja, jag representerar inte produkterna, jag representerar inte företaget.

Att dricka aloe vera kan påverka levern, medger Mats Petersson. Det kan bero på att den är så potent, men kroppen vänjer sig, påstår han.
Foto: Expressen

Men om du uppmanar återförsäljarna att säga att de ska säga att det verkar som folk blir bra för då har ni inte påstått att de blir bra. Är det seriöst?

– Nej, det kan vi ju tvista om.

Petersson säger att han får betalt med 15 000 till 20 000 kronor för att undervisa Forevers återförsäljare.

Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, är kritisk till C9.

– Det är väldigt dyrt. Jag gör som Sverker och slänger det i soptunnan. Allt som är i boxen kan du få i dig genom att äta schysst mat och det till ett mycket billigare pris. Chansen är också större att du får en hälsosam mix av näringsämnen. Bra mat är det bästa för hälsan.

Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, är kritisk till C9. "Det är väldigt dyrt. Allt som är i boxen kan du få i dig genom att äta schysst mat och det till ett mycket billigare pris." Hon efterlyser nu tuffare kontroll av bantningstillskott.
Foto: Alex Ljungdahl

Både Mai-Lis Hellenius och Claude Marcus efterlyser nu tuffare kontroll av bantningstillskott.

– Det är alldeles för okontrollerat i Sverige. Vi kanske skulle ha ett regelverk som liknar det vi har för läkemedel. Att det bara får förskrivas av läkare och sjuksköterska, att man ska följa så det har avsedd effekt och om det har biverkningar, säger Mai-Lis Hellenius.


Forever Livings produkter för hälsa och viktnedgång drar in stora pengar. Affärskonceptet har gjort Rex Maughan, 79, till miljardär.

Forever Living äger gårdar och slott världen över. Bland annat äger bolaget den berömda gården Southfork Ranch där tv-serien Dallas spelades in. Rex Maughan har renoverat byggnaden för tiotals miljoner kronor.

I det här 30 miljoners-slottet i Mölndal har Forever Living sitt Nordenkontor.

I Sverige styrs verksamheten sedan 2013 av country manager Fredric Alerstam, 46. Han gillar golf, skidåkning, goda viner och spännande resor, enligt presentationen i Forever Livings tidning. Och han har råd med sina hobbies. Alerstam får ersättning från Forever Living till sitt privata bolag Fredric Alerstam AB.

Bolaget har under de tre senaste åren haft sammanlagda intäkter på drygt nio miljoner kronor. Under 2015 hade hans bolag månadsintäkter på drygt 260 000 kronor. Alerstams kontor ligger på en av Helsingborgs exklusivare gator med utsikt över sundet. Fredric Alerstam själv bor i en exklusiv villa i Ängelholm och kör omkring i en ny vit Porsche Cayenne med ett grundpris på nästan en miljon kronor.

Jag har dålig erfarenhet av journalister. Skicka frågorna på mejl.

Forever Living med verksamhet i Norden omsatte 480 miljoner kronor 2014 och gjorde en vinst efter finansnetto på drygt 30 miljoner kronor. Under året skickades också åtta miljoner kronor i aktieutdelning till det amerikanska ägarbolaget.

Expressen försöker få träffa vd Fredric Alerstam för en intervju, men han vill inte.

– Jag har dålig erfarenhet av journalister. Skicka frågorna på mejl, säger Alerstam på telefon.

Forever Livings Sverigechef Fredric Alerstams bolag får 260 000 kronor per månad. Men han vill inte låta sig intervjuas av Expressen. ”Skicka frågorna på mejl”, säger han.

Några dagar senare åker Expressen till Forever Livings Nordenkontor – en 30 miljoners slott i Mölndal utanför Göteborg – och försöker träffa Fredrik Alerstam. Då blir vi vänligt men bestämt utkörda av huvudkontorets fastighetschef.

– Fredric vill att ni går, säger fastighetschefen.

Några dagar senare återkommer vd:n med ett mejl. Så här svarar han bland annat om att Aloe Vera kan ge leverskador:

– Produkterna är kontrollerade av myndigheter och följer rådande lagstiftning och rekommendationer för säkra ingredienser och produkter.

Om den dyra bantningskuren C9 som professor Claude Marcus avfärdar svarar Alerstam:

– Resultaten uppnås genom ändrade kostvanor och träning. Våra program erbjuder en process i flera steg som många människor tycker är enkel och praktisk att följa och där tillskotten uppskattas som en del av upplevelsen.

Forever Living Products Scandinavia AB anlitar inte Mats Petersson, däremot har vi vetskap att några oberoende återförsäljare har anlitat honom som inspirationsföreläsare.

Alerstam tar nu också avstånd från att hälsocoachen Mats Petersson lär Forever Livings återförsäljare kringgå läkemedelslagstiftningen. Men han lägger skulden på återförsäljarna:

– Forever Living Products Scandinavia AB anlitar inte Mats Petersson, däremot har vi vetskap att några oberoende återförsäljare har anlitat honom som inspirationsföreläsare, vi är mycket noggranna med att följa alla regelverk och i att träna våra oberoende återförsäljare att göra det samma.


Forever Living uppmanar kunderna att dricka aloe vera varje dag. Tusentals svenskar följer deras råd.

När Anna Bäsén slutat med aloe veran återhämtar sig hennes lever.

Efter några veckor är hennes värden normala.

Men det är svårt att sluta tänka på hur många som kan gå runt med dolda leverskador – utan att veta om det.


Fotnot: Ulrika, Mikael, Johanna och Cecilia heter egentligen något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.