Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressenprofilen Ernst Klein är död – blev 82 år

Ernst Klein var tongivande politisk redaktör och stridbar publicist.Foto: JONAS EKSTRÖMER/tt nyhetsbyrån
Ernst Klein var verksam på Expressen mellan 1962 och 1990. Bland annat som politisk redaktör och utrikeschef.Foto: HANS GE ERIKSSON/BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Ernst Klein utsågs 1990 till ”Årets matprofil” för sina insatser inom konsumentjournalistiken.Foto: LARS NYBERG

Publicisten Ernst Klein har avlidit i en ålder av 82 år.

Han var i många år en av Expressens stora profiler som politisk redaktör och utrikeschef ­– och blev senare chefredaktör på Östgöta Correspondenten.

– Han spelade en stor liberal roll, säger Olle Wästberg, tidigare chefredaktör på Expressen.

Den mångårige Expressen-medarbetaren Ernst Klein dog på torsdagen efter en tids sjukdom, meddelar familjen.

– Ernst stod alltid konsekvent för en stark och humanitär liberalism som ledarskribent. Han var länge en viktig politisk redaktör på Expressen, säger Olle Wästberg, tidigare chefredaktör på Expressen.

– Han spelade en stor liberal roll även om han inte var aktiv i partipolitiken, säger han.

Också Staffan Thorsell, tidigare chefredaktör på Expressen, sörjer Ernst Klein.

”Orädd och stridbar”

– Ernst Klein var en orädd och stridbar journalist. Han stod för sina tankar också när det blåste motvind mot alla liberala idéer under det röda 60-talet, säger Staffan Thorsell.

– Han spelade en stor roll som chef för Expressens ledarsida när tidningen under 60- och 70-talen kämpade för att hindra att Sverige blev en socialdemokratisk enpartistat, säger han.

Född 1937 gjorde Ernst Klein sig tidigt känd som en ung stridbar debattör. Han var 1955–1956 ordförande i Sveriges elevers centralorganisation (Seco), en plantskola för många blivande politiker.

Ledande i ung FP-generation

Som ordförande i Sveriges liberala studentförbund 1959–1960 och vice ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) 1961–1962 var han en av de ledande i den unga generationen folkpartister som skakade om inte bara det egna partiet utan också den svenska politiken. 

Den generationen spelade en pådrivande roll när Sverige 1976 fick sitt första maktskifte i modern tid – då en borgerlig trepartiregering trädde till efter 40 års socialdemokratiskt styre.

Hans goda vänner Per Ahlmark, Ola Ullsten, Gabriel Romanus, Hadar Cars och andra blev alla ministrar. Men Ernst Klein lämnade tidigt den aktiva partipolitiken och började 1962 som journalist på Expressen.

Expressens redaktion 1980. Från höger utrikeschef Ernst Klein, chefredaktör Bo Strömstedt och nyhetschef Roland Aldeheim samt i förgrunden notischef P-O Eriksson.Foto: MICHAEL BRANNÄS/BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Ernst Klein (till vänster) med kollegerna Olle Palmborg och Bengt Schöier på Expressen 1964.Foto: LARS NYBERG

Tongivande medarbetare

Som ledarskribent från 1962 och politisk redaktör 1968–1975 var han en av Expressens tongivande medarbetare. Hans ledare i Sveriges största tidning satte avtryck i den svenska politiska debatten.

– Ernst hade stora kvaliteter både som människa och publicist. Han var intelligent och modig, var inte rädd att säga det han tyckte. Det gjorde att han tänkte fritt, säger Gabriel Romanus, tidigare socialminister.

– Han var en trofast och omtänksam vän. Vi kände varandra i 65 år. Vi följdes åt som liberaler, även om jag blev politiker och han tidningsman. Också engagemanget mot antisemitism och för Israel förenade oss, säger han.

”Oändligt sorgligt”

Också Helle Klein, brorsdotter till Ernst Klein, sörjer sin farbror.

”Ernst var tidningsmannen, debattören och publicisten som jag beundrade men inte alltid höll med ... Det är oändligt sorgligt att han inte finns bland oss mer”, twittrar Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete.

Senare var Ernst Klein Expressens USA-korrespondent och utrikeschef fram till 1990.

Israels premiärminister Shimon Peres ställde sällan upp på intervjuer men gjorde ett undantag för Expressens Ernst Klein 1985.Foto: PER KAGRELL
Ernst Klein var starkt engagerad i kampen mot apartheidregimen i Sydafrika, och var på 80-talet med och anställde den sydafrikanska journalisten Sylvia Vollenhoven som tidningens korrespondent.Foto: Expressen

Engagerad mot apartheid

Han var starkt engagerad i kampen mot apartheidregimen i Sydafrika. Han gjorde flera reportageresor till landet och under hans tid som utrikeschef ägnade Expressen stort utrymme åt de svartas frigörelsekamp i södra Afrika.

Han och chefredaktör Bo Strömstedt anställde den sydafrikanska journalisten Sylvia Vollenhoven som korrespondent. Själv svart kunde hon under många år ge Expressens läsare en unik inblick i förtryckets Sydafrika – och hon belönades med flera utmärkelser för sin rapportering, bland annat Publicistklubbens stora pris.

Skrev om Israel

Också Israel och Mellanöstern var ett av Ernst Kleins stora intressen. Han var en engagerad men ej okritisk vän till Israel.

Han gjorde reportage i Israel, intervjuade ledande israeliska politiker och skrev debattartiklar. I boken ”Det hatade Israel” (1970), som han skrev tillsammans med Per Ahlmark och Thomas Hammarberg, framfördes tanken på en självständig palestinsk stat vid sidan av Israel för första gången i svensk debatt.

Bland hans andra böcker märks ”Om pressen kommer” (1997) i samarbete med gode vännen och Expressen-reportern Ulf Nilson.

Ernst Klein var också en uppskattad mat- och konsumentskribent på Expressen.

Som konsumentjournalist granskade Ernst Klein vår mat på 80-talet.Foto: JAN DELDEN

Sista artikeln i juni

Han lämnade Expressen för att bli chefredaktör på Östgöta Correspondenten 1990–1998. Efter sin tid som chefredaktör skrev Ernst Klein regelbundet krönikor och bokrecensioner i Östgöta Correspondenten. Hans sista krönika publicerades den 1 juni under rubriken ”Vad driver Donald Trump?”.

– Han var en fantastisk pappa som alltid tog hand om oss och tog sig tid för oss. Han var också en enorm intellektuell inspiration vid alla samtal kring matbordet om världen och politiken, säger sonen Paul Klein, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet

Ernst Klein efterlämnar hustrun Helena, barnen Pernilla och Paul samt barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.