Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressenfotografer prisade i Årets bild

Christoffer Hjalmarsson: 1:a pris i Årets bild kategori Nyhetsbild Utland.
"Det var fredag natt och ganska turbulent vid Majdantorget i Kiev. Motdemonstranter kastade sten och brinnande molotovcocktails. Då kom den här lilla gruppen av människor fram och skulle göra en attack, och jag tog bilden. Sen hann det inte gå mer än tio minuter, så blev jag skjuten. Det var bara en gummikula, men det gjorde fruktansvärt ont. Jag fick hjälp av reportern Diamant Salihu och motdemonstranter som bar bort mig till lokala sjukvårdare. Svullnaden var stor som ett bouleklot, men tack och lov lade det sig ganska snabbt."
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Linda Forsell: 3:e pris i kategori Porträtt.
"Tjejen på bilden heter Alicia, det är tredje dagen efter att hon hade fött sin lilla son. Hon hade förlösts med kejsarsnitt eftersom hon bara är tretton år. Tror hon. Hennes pappa och hon var inte säkra. Det är vanligt i Guatemala med tonårsgraviditeter, som är ett resultat av sexuella övergrepp. Många av de tjejer som jag träffade var väldigt likgiltiga. De upplever inte att de har någon kontroll över sina liv, de bara glider med."
Foto: Linda Forsell
Anna-Karin Nilsson: 2:a pris kategori Vardagsliv Sverige.
"Det var ett jobb i somras. Den här mannen var tvungen att hand om sin mamma, trots att hon hade hemtjänst. Han kunde inte åka hemifrån hur som helst. På bilden satt han och tog på henne stödstrumpor. Jag bara bad honom att visa precis hur det var, och så fotade jag under tiden. De var väldigt, väldigt fina mot varandra, mamman och sonen. Jag är rätt van vid att plåta under intima stunder, efter ett tag brukar folk glömma att kameran är med."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Martin Von Krogh: 3:e pris i kategorin Vardagsliv Sverige.
"Jag var klar med ett reportage om tiggare, när jag såg ett ungt par stå där och hålla om varandra. Så jag beslöt mig för att fortsätta och jag följde dem, David och Sorina, i Sverige och till deras by i Rumänien. När jag tog vinnarbilden var klockan ungefär tio, det var starkt solsken och tio minusgrader. Jag hade följt honom hela dagen, och stod en bit bort. Helt plötsligt dök en välklädd kvinna upp. Så fort hon såg David visade hon fingret. Jag tog fler bilder, men den här blicken är signifikativ för 2014."
Foto: Martin Von Krogh/Expressen

Först tog han Årets bild i kategorin Nyhetsbild Utland.

Sedan blev han beskjuten.

Christoffer Hjalmarsson är en av fyra Expressen-fotografer som tog pris i Årets bild.

– Det känns svinbra. Och eftersom det gäller just den bilden är jag jätteglad, säger han.

FAKTA

Nyhetsbild Sverige

1:a Håkan Risberg / NA

2:a Anna Wahlgren / Frilans

3:a Henrik Montgomery / TT

Nyhetsbild Utland

1:a Christoffer Hjalmarsson / Frilans Expressen

2:a Paul Hansen / DN

3:a Niclas Hammarström / Aftonbladet Kontinent

Vardagsliv Sverige

1:a Moa Karlberg / Frilans

2:a Anna Karin Nilsson / Frilans Expressen

3:a Martin von Krogh / Expressen Moment

Vardagslivs Utland

1:a Jacob Zocherman / Frilans SvD

2:a Lotta Härdelin / DN

3:a Yvonne Åsell / SvD

Porträtt

1:a Åsa Sjöström / Moment

2:a Lisa Thanner / GP

3:a Linda Forsell / Kontinent Expressen

Sportbild

1:a Joel Marklund / Bildbyrån

2:a Carl Sandin / Bildbyrån

3:a Joel Marklund / Bildbyrån

Öppen klass

1:a Beatrice Lundborg / DN

2:a Malin Hoelstad / Svd

3:a Johanna Henriksson / Frilans

Fyra Expressen-fotografer finns med bland pristagarna i Årets bild. Förutom Christoffer Hjalmarsson som knep förstaplatsen i klassen Nyhetsbild Utland är det Anna-Karin Nilsson, Linda Forsell och Martin von Krogh som prisats.

– Expressen hade flest nominerade fotgrafer i årets bild i fjol, nu har vi flest pristagande fotografer i år igen. Expressen har en stor tradition av bildjournalistik, säger Magnus Alselind, redaktionschef.

Christoffer Hjalmarsson är glad för förstapriset, men menar samtidigt inte att priser är det viktigaste.

– Det viktigaste är att ens berättelse kommer ut en extra gång. Det går inte riktigt att tävla i bild egentligen. Samtidigt blir det en väldigt bra sammanfattning av vad som har hänt under året, säger han.

Varför han valt just kameran för att skildra världen

– Det är det bästa jag vet. Att få visa våra läsare världen. Dokumentärfotografi är så spännande, eftersom man kan vara med när historien skapas. Som när man själv gick i skolan och såg bilder i historieböckerna, säger han.

Nu hyllas han av Expressens redaktionschef Magnus Alselind:

– Det känns extra roligt att Christoffer Hjalmarsson vinner pris i klassen årets nyhetsbild utland. Christoffer blev skakad när han träffades av en kula, troligtvis från polisen, under sina uppdrag i Ukraina, och han är en de Expressen-fotografer som runt om i Sverige och världen jobbar otroligt hårt för att berätta i bilder för våra läsare i alla kanaler, säger Magnus Alselind.

Expressens bildchef Karolina Westerdahl hyllar också pristagarna, men menar att det finns fler att uppmärksamma:

- Årets upplägg där man kunde följa juryns arbete live med motiveringar var spännande. Flera av Expressens fotografer som inte fick pris tog sig väldigt långt i tävlingen och de förtjänar också en store eloge, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!