Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressenanställda åtalas för vapenköp

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Foto: Ylwa Yngvesson
Expressen granskade den illegala vapenhandeln i Malmö - nu vill åklagaren att tre journalister på tidningen ska dömas för brott.
Orsak: de införskaffade en pistol för att överlämna den till polisen som ett bevis på hur enkelt det är att köpa illegala vapen.
- Jag blir förvånad. Det här var ett bra exempel på undersökande journalistik och tack vare våra medarbetare är det nu en stulen eller insmugglad pistol färre på Malmös gator, säger chefredaktör Thomas Mattsson.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschefen Andreas Johansson åtalas för anstiftan till vapenbrott. Reportern Diamant Salihu åtalas för vapenbrott.
Nu ska Malmö tingsrätt avgöra efterspelet till ett reportage som publicerades i oktober 2010, och som skulle visa hur lätt det var att komma över ett illegalt vapen i Malmö samtidigt som den nye "lasermannen" härjade och sköt ner oskyldiga Malmöbor.

Polisen varnade

I samband med skottlossningarna varnade polisen för den stora mängd illegala vapen som fanns på stadens gator, och både polischefer och politiker krävde hårdare lagstiftning.
– Bakgrunden till Expressens reportage var debatten om nya lagar. Vi ville ta reda på om opinionsbildarna hade rätt – om deras påståenden om att vapnen "flödar" i Malmö stämde, ja, då fanns det ju fog för förslagen om hårdare lagar. Men om det inte var så enkelt att anskaffa vapen som de hävdades, då förekom det ju överdrifter i ett uppskruvat tonläge, säger Thomas Mattsson.
– Mitt uppdrag till våra medarbetare, det var flera inblandade, var att vi skulle göra en tvådagarsgranskning genom att tala med polis, tull, kriminella med flera och sedan testa att köpa ett illegalt vapen som omedelbart skulle överlämnas till myndigheterna så att åtminstone det inte florerar vidare och kan användas för brott. Allt detta genomfördes också, precis som vi hade sagt.
Thomas Mattsson och Andreas Johansson åtalas då de enligt åklagaren har främjat gärningen. Mattsson tog enligt åtalet beslut att skicka Salihu till Malmö för att köpa vapnet, medan Johansson enligt åtalet ska ha gett klartecken att genomföra vapenköpet.
Expressenmedarbetarnas advokater har påpekat att åklagaren inte behövt åtala journalisterna, på grund av en undantagsparagraf i vapenlagen, men åklagaren Jörgen Larsson vill ändå gå till domstol.

Förklarat tidningsredaktion

Under utredningen har Expressens medarbetare förklarat hur reportaget kom till, och hur många chefer och andra medarbetare som varit involverade. Ändå har åklagaren valt ut Andreas Johansson och Diamant Salihu och åtalat just dem.
– Jag fick ägna rätt mycket tid under mitt förhör åt att förklara hur en tidningsredaktion är organiserad. Som ansvarig utgivare är det ju jag, och endast jag, som enligt Tryckfrihetsförordningen bestämmer vad som publiceras. Därför borde åklagaren nöjt sig med att bara åtala mig, om den här samhällsviktiga journalistiken nu är principiellt intressant att ta till en huvudförhandling, säger Thomas Mattsson.
Expressen har under förundersökningen redogjort för hur journalister arbetar med granskande reportage.
– Jag ser verkligen fram emot att inför domare och nämndemän få förklara hur undersökande journalistik bedrivs och varför den är viktig!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.