Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen vinner dubbelt i europeisk tidningstävling

Expressens Ellinor Svensson intervjuar Youtube-paret Jonna och Joakim Lundell i tv-programmet Q&A.
Bella Levy, chef för Expressen TV.Foto: OLLE SPORRONG
Ellinor Svensson leder ”Q&A”.Foto: Expressen TV
Expressens politik- och reportagechef Christofer Brask.Foto: Olle Sporrong
Designern, Emil Forsmarker.Foto: OLLE SPORRONG

Två av Expressens satsningar på att berätta mer om influencers och livet i sociala medier har vunnit pris i tävlingen European Newspaper Award.

Till den 21:a upplagan av Europas största tidningstävling European Newspaper Award har över 4 000 bidrag från 184 tidningar i 25 länder skickats in.

Från Expressen har två bidrag vunnit så kallade ”Awards of Excellence”.

Expressen TV:s program ”Q&A” belönas i kategorin sociala medier. Programmet, som leds av Ellinor Svensson, lyfter fram unga influencers i sociala medier. 

– Expressen TV har vunnit Kristallen-pris för sin breaking news-bevakning och nominerats för både ekonomiprogram och grävande journalistik. Att vi nu prisas för underhållningsformatet ”Q&A” visar verkligen på den bredd och mix som vi dagligen arbetar med. Det är framtidens nyhets-tv, säger Bella Levy, chef för Expressen TV.

Flirt med sociala medier

I kategorin webbdesign för screen och smartphone belönas projektet ”Andra sidan Insta”. Fokus för projektet var att låta läsaren komma nära tre tjejer som alla fyllde 18 under 2018. 

I ”Andra sidan Insta” porträtteras Amanda, Anna och Zara som alla fyllde 18 år 2018.

Innehållet presenterades med en webbdesign som var inspirerad av hur man använder sociala medier – exempelvis swipe-funktionen, som upplevs bäst i en smartphone.

– Genom att anamma användarmönster som man känner igen från sociala medier så skapade vi gemensamt en upplevelse som känns både modern och lekfull. Det tror jag att både läsarna och juryn uppskattade, säger designer, Emil Forsmarker.

I reportaget varvades de unga kvinnornas egna bilder, filmer och texter med intervjuer av reporter Malin Roos. 

– Resultatet är en lycklig förening av Malin Roos reporterhantverk och QS-teamets strävan att utveckla nya former för Expressens berättande. Men framför allt är det Amanda, Anna och Zara, huvudpersonerna i reportaget, som frikostigt delar med sig av sorg, glädje och framtidsdrömmar, säger reportagechef, Christofer Brask.

 

Se prisade programmet Q&A:

LÄS MER: Q&A: Hemliga detaljerna på ”Paradise hotel” i höst

LÄS MER: Q&A Jockes & Jonnas miljoner efter framgången

LÄS MER: Q&A: Zara Larssons hemlighet bakom framgången 

LÄS MER: Andra sidan Insta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.