Expressen vann det prestigefyllda priset "Årets Dagstidning - Helhetspriset" på kvällens tidningsgala. Foto: Johan JeppssonExpressen vann det prestigefyllda priset "Årets Dagstidning - Helhetspriset" på kvällens tidningsgala. Foto: Johan Jeppsson
Expressen vann det prestigefyllda priset "Årets Dagstidning - Helhetspriset" på kvällens tidningsgala. Foto: Johan Jeppsson
"Årets dagstidning sticker hål på myten om att det går utför med pressen", löd en del av motiveringen. Foto: Johan Jeppsson"Årets dagstidning sticker hål på myten om att det går utför med pressen", löd en del av motiveringen. Foto: Johan Jeppsson
"Årets dagstidning sticker hål på myten om att det går utför med pressen", löd en del av motiveringen. Foto: Johan Jeppsson

Expressen utsedd till Årets dagstidning

Publicerad

Expressen vann det prestigefyllda priset "Årets Dagstidning - Helhetspriset" på kvällens tidningsgala.

I motiveringen lyfts tidningens snabbhet och övertygelse om journalistikens betydelse fram.

"Årets dagstidning sticker hål på myten om att det går utför med pressen", löd en del av motiveringen.

– Det här är ett pris som tilldelas hela företaget. Annonssäljare, analytiker, utvecklare och naturligtvis alla våra duktiga journalister, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Det är branschtidningen Dagens Media som tillsammans med Tidningsutgivarna, TU, står bakom priset Årets Dagstidning - som är branschens finaste utmärkelse. På tisdagskvällen arrangerades prisutdelningen på Berns i Stockholm.

Expressen fick utmärkelsen Årets Dagstidning, det stora helhetspriset, på galan - för första gången.

– Det känns så klart väldigt inspirerande för hela Expressen en sådan här kväll. Att bli utnämnd till årets dagstidning, branschens finaste pris, i konkurrens med alla dagstidningar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson direkt efter prisutdelningen.

I nomineringen av Expressen lyfts bland annat tidningens "angelägna och avslöjande journalistik" fram.

– Förra året gjorde vi en rad angelägna publiceringar. Vår tecknade etta med Charlie Hebdo-redaktionens sista satirbild var ett starkt ställningstagande och fick stor uppmärksamhet, liksom förstasidan med bilden på den drunknade Alan som följdes av en insamlingskampanj till Röda korset. Vår artikelserie om Rumänien och tiggarna är också journalistik att vara väldigt stolt över, sa kulturchefen Karin Olsson inför galan.

DN vann två priser

Bland övriga vinnare på Årets Dagstidningen märks kanske främst Dagens Nyheter, som både kammade hem priset som Årets Redaktion och Årets Marknadsorganisation.

Expressen fanns också nominerade i kategorin Årets Kampanj, men fick där se sig besegrade av Ikea och Nyheter 24-gruppen.

Kit vann pris för Årets Idé medan Schibsted-initativet Gula båtarna fick ett hedersomnämnande.

Samtliga nominerade och vinnare i Årets Dagstidning finner ni i faktarutan intill. Årets Dagstidning har delats ut sedan 2005.

Årets Dagstidning 2016 blev - Expressen!

Ett foto publicerat av Medievärlden (@medievarlden)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag