Expressen tveksam till bilden alla visar

Publicerad
Uppdaterad
Här är bilden som har visats upp i världens stora medier, en bild som påstås visa den döde al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.
Men Expressen är tveksam till äktheten.
- Det är en svår balansgång för alla nyhetsförmedlare att försöka återge vad som hänt och vad som rapporteras, men att samtidigt försöka förhålla sig självkritiskt, säger Thomas Mattsson, chefredaktör.
Den statliga tv-kanalen i Pakistan, Geo TV, visade under måndagen upp en bild på en svårt medfaren kropp, till synes död. TV-kanalen hävdade att det var bilder på den dödade Usama bin Ladin.

Avstod löpsedeln

TV-kanaler som CNN, Sky News och flera av världens stora tidningar publicerade bilden. Expressen publicerade också bilden i den extraupplaga som trycktes under måndagsmorgonen - men avstod den på förstasidan och löpsedeln. Dessutom med en bildtext där läsarna informerades om att äktheten inte var bekräftad.
– Det kan förstås komma att visa sig att Expressen är onödigt försiktig här, att vi nog borde publicerat den i så fall historiska bilden på extraupplagans löpsedel och förstasida. Men: vi är hellre lite försiktiga, säger chefredaktör Thomas Mattsson.
I ett liknande läge när Iraks diktator Saddam Hussein greps var Expressen snabba med att publicera bilder som sas visa den gripne diktatorn.

Kan inte slås fast

- De första bilderna på den gripne Saddam Hussein var självklara att publicera, men Expressen kan inte slå fast att bilden på den döde bin Ladin verkligen är han.
Nyhetsbyrån reuters skickade under måndagen ut den omtvistade bilden både som stillbild och i tv-inslag.
"Reuters uppmanar att dra tillbaka bilden snarast eftersom bildens autensitet har ifrågasatts", skriver reuters i ett pressmeddelande.
En googlesökning visar att bilden har publicerats på forum långt tidigare.
Senare på måndagen gick den den statliga TV-kanalen i Pakistan, Geo TV, ut och bekräftade att bilden var fejk.
– Det var en falsk bild, publicerad på internet 2009, säger Rana Jawad, chef för Islamabad-redaktionen på tv-kanalen, till AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag