Expressen träffade Ratko Mladic

Expressens utsände Peter Kadhammar träffade Ratko Mladic i juni 1993 för en unik intervju. 

Expressen.se publicerar här den igen.

HAN PIJESAK (Expressen). Mannen som rimligen är nummer ett på FN:s opublicerade lista över krigsförbrytare sväller av självförtroende. Han är kort, bred, mycket brun och hans ljusgröna ögon lyser som två lampor i ansiktet. Han skrattar.

 - Så du säger att jag är krigsförbrytare? Men amerikanerna som bombade både Vietnam och Irak är det inte?

 - Och det kallas demokrati? Den demokratin kan dra åt helvete!


 Ni får ursäkta språket, men general Ratko Mladic pratar så där. Hela tiden. När han fyrar av någon av sina mustigheter skrattar han högt, liksom hans adjutant och alla andra vid bordet.

 Generalen är serbernas överbefälhavare i Bosnien eller, som han insisterar att jag ska skriva, "Republiken Serbien". Republiken Serbien i Bosnien alltså. Sedan har vi det riktiga Serbien öster om Bosnien, liksom vi har en ny serbisk republik i delar av Kroatien.

Stoppade fredsplan

 Inget område har fler presidenter och befälhavare än det forna Jugoslavien, och ingen av dem är mäktigare än general Mladic.

 När Serbiens president Milosevic förra månaden försökte övertyga de bosniska serberna att skriva under Vance-Owens fredsplan, så var det Mladic som satte stopp för det.

 Fredsplanen innebar nämligen att serberna skulle lämna ifrån sig en del erövrade områden och det har general Mladic inga som helst tankar på att göra.

 - Vi behärskar 70 procent av Bosnien-Hercegovina. Resten får kroaterna och muslimerna slåss om. Om de fortsätter att kriga mot oss får de ännu mindre att dela på.

 Mladic visar på en karta de enklaver dit muslimerna har dragit sig tillbaka.

Det är ju bara små skvättar.

 - Visst, men det är deras problem. De skulle inte ha börjat kriga. Ni har väl en massa öar i den svenska skärgården? Kan inte muslimerna få bosätta sig där? Ha ha ha!

Och om USA och FN säger att ni serber bara ska ha 30-40 procent av marken, vilket motsvarar er andel av befolkningen?

- De är inte våra chefer. Säger jag kanske till amerikanerna: ge så och så mycket till era negrer?

 Mladic är 50 år och betraktas som en mycket duglig militär. Han anses också vara extremt hänsynslös, en fanatisk nationalist som blandar en stor portion personlig charm med plötslig brutalitet.

 Han är som en björn, snäll, lite lufsig, men utstrålar styrka. Hans kroppsspråk och hans ord har ett mycket entydigt budskap: Jag är i krig. Jag vinner. Jag gör vad jag vill och vad ni tycker intresserar mig inte.

 Jag frågar till exempel om den svenska FN-bataljonen på 1 000 man, som nästa månad skickas till Bosnien för att bevara en fred som inte finns.

 - FN-soldaterna är som åskådare på en fotbollsplan. De tittar på medan vi krigar och så räknar de alla dollar de tjänar. Jag förstår inte vad FN-styrkorna ska göra här. Jag antar att de ska kasta bort en massa pengar så att ni får högre skatt i Sverige. Själva tycker de säkert att det är trevligt. Er general Wahlgren tjänade ju tio gånger mer här än han gör i Sverige.

 - Nej, ta mitt råd. FN gör mest nytta om de inte kommer hit. Jag blir säkert tvungen att rädda dem också om muslimerna och kroaterna ger sig på dem.

Och vad sker om Nato beslutar sig för att bomba de serbiska ställningarna?

- All humanitär hjälp går genom mitt territorium. Hur skulle Nato kunna bomba oss?

 Vi sitter i en stor matsal i ett övergivet turisthotell. Detta är Mladics högkvarter. Han bjuder på lunch, risröra med feta köttklumpar, de serbiska soldaternas standardmat. Sedan dricker vi öl. Generalen pratar oavbrutet.

Klockren krigsförbrytare

 Om serberna har en stor hjälte så är det Mladic. Först slogs han i Kroatien. När kriget började i Bosnien utnyttjade han sin överlägsenhet i artilleri och stridsvagnar, omringade städerna och sprutade glödande stål över dem.

 I västvärldens ögon är han en klockren krigsförbrytare.

 Världens största skurk?

Hur känns det när världens starkaste stater säger att du är världens största skurk?

- Ho ho! När jag var i Genve i vintras tryckte damerna på mig för att se om jag var en vanlig människa. Mitt folk är min domstol. Hur kan den som försvarar sitt eget folk vara en krigsförbrytare? Ställ dem som splittrade

 Mladic kallar sig ena stunden schackspelare, andra stunden krigföringens Cassius Clay. "Jag kan knocka vem som helst när som helst men jag är skonsam." Hans underlydande skrockar instämmande.

 För att visa att han har total kontroll berättar Mladic om dagen då Miro Baresic, den kroatiske terroristen som mördade Jugoslaviens Sverigeambassadör, dog.

 - Det var på bron vid Novigrodske More på den dalmatiska kusten. Klockan var 22.20 den 21 oktober 1991. Jag såg själv när Baresic flög i luften. Han försökte ta bort våra mineringar och när han gjorde det... poff!

 - Kroaterna har inte kunnat bygga en ny bro därför att vi behärskar området. Södra Dalmatien svälter tills de får bygga den där bron. Jag låter dem bygga den om de erkänner den serbiska republiken Krajina (i Kroatien). Fattar du? Jag är en schackspelare och jag kan spelet.

 Det är män som Ratko Mladic som skapar nya länder och formar vår värld.

 Det är bara det att vi inte har sett dem på ett tag. Vi hade nästan vant oss av med fördrivningar och folkmord i Europa. Vi hade glömt att de europeiska krigen är de grymmaste av alla, att vår civilisation bara är fernissa.

"Inte människor"

 Jag frågar hur många människor som dött i Sarajevo.

 - Det är inte människor som dött i Sarajevo. Det är muslimer. 17 000 närmare bestämt.

 Mladic tar ett bloss på sin cigarett. Han kliar sig i skrevet. Jag frågar hur många som sammanlagt har dött i kriget. Han säger att han har en mycket exakt uppfattning.

 - 3 418 serbiska soldater har dött på ett år. Vissa m å n a d e r har muslimerna och kroaterna haft dubbelt så höga förluster. Bara när muslimerna försökte ta vägen mellan Pale och Sarajevo häromdagen miste de 138 man. Sedan sade jag åt mina soldater att sluta skjuta.

Och civila offer?

- Bara i Hercegovina har 42 000 civila serber dödats. De sammanlagda civila förlusterna för alla sidor är mycket höga.

 Man brukar nämna 150 000 döda.

- Åh! Det är många fler!

 Generalen säger att kroaterna och muslimerna nu gör jobbet åt honom.

 - De dödar varandra medan jag tittar på. Jag är som en svensk FN-soldat, ha ha. Faktum är att det vore bäst om FN och EG stoppade all humanitär hjälp hit. Då skulle kriget ta slut fortare.

 Mladic utgjuter sig över allt stöd som muslimerna får. All mat de proppar i sig. Deras ansvarslösa leverne, särskilt i den belägrade staden Srebrenica där man - ha ha ha - kan köpa en flicka för tio D-mark.

 Sedan ilsknar generalen till. Säger att de slagna muslimerna gömmer vapen i Srebrenica. Men generalens tålamod är begränsat. Han visar staden på en karta.

 - Om de inte lämnar ifrån sig vapnen...

 Han ritar ett tjockt kors över Srebrenica.

 - ... då finns de inte längre.

 Han använder serbernas favoritskällsord på muslimerna.

 - Turkar! De vet inte med vem de har att göra.

 Vi har suttit och pratat i fem timmar. Det är tid att ta farväl. Generalen följer oss ut på den soliga parkeringen.

 - Mammas fitta! Hur kan de kalla mig krigsförbrytare? säger han.

 - Tack, general, för en mycket intressant intervju.

 - Du vet, diplomati och politik är det smutsigaste som finns. Jag tycker om rena siffror, rent spel.

 - Det gör vi alla, general.

 - Jag ger fan i både den så kallade demokratin och Haagkonventionen.

 - Ja.

 Han vinkar och skrattar när han återvänder in i högkvarteret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.