Expressen testar världens starkaste mat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

SUNDBYBERG. Det här är maten som sägs bota både förkylning och huvudvärk.

Phaal - världens starkaste maträtt.

Jodå, det slår lågor både på spisen och i halsen.

Och snart ringer jag brandkåren...

Tabasco - ni vet den där lilla röda flaskan - är rena babyvällingen jämfört med phaal som sägs vara 200 gånger så starkt.

"Se Sundbyberg och sedan dö" - ni minns säkert Ulf Peder Olrogs slagdänga. Det är dit vi åker och nu kan det faktiskt vara på liv och död. Blir varnad - phaal kan i värsta fall framkalla hjärtinfarkt om man är nybörjare med klent hjärta, vilket även har uppmärksammats av lokaltidningen Mitt i.

Restaurangen Agra tandoori serverar rätten som nästan borde vara brandskyddsklassad. Eller finnas med i läkemedelsbibeln Fass.

"Alldeles för starkt för mig"

Kliver in med förkylning, huvudvärk och ont i ett knä.

Ashraf, 43, sköter serveringen. Han kommer från Bangladesh. Där och i Indien slukar folk phaal och sägs uppleva att de blir ­friskare. 1,3 miljarder människor kan väl inte ha fel...

- Jag äter phaal bara en gång per år, det är alldeles för starkt för mig. Men varsågod och ät. Din huvudvärk kommer att släppa och förkylningen ger med sig, säger Ashraf.

Elden sprutar

Dharmendra är kock från Nepal. Det är han som blandar till dagens phaal med lammkött. Elden sprutar, kryddorna dammar i luften och Dharmendran tvingas gå ifrån och hosta. Ibland använder han munskydd för att inte reta halsen i onödan.

Tittar på för säkerhets skull

Ashraf serverar välvilligt phaal med lamm, ris, tunt bröd och en stor kanna vatten. Sedan ställer han sig tre bord ifrån och tittar, liksom för säkerhets skull.

- Vi finns här för dig om du inte mår bra, säger han tröstande.

Första tuggan går bra och andra. Äter man fort hinner man inte känna elden. Men efter tredje tuggan kommer sanningen ifatt mig - nu är goda råd dyra.

- Varsågod, säger Ashraf, drick ett par klunkar lassi (av mango) så överlever du.

Plötsligt är huvudvärken borta, det känns som om förkylningen flyr kroppen. Men det förbaskade knäet...

Pierre Lafolie, docent i klinisk farmakologi på Karolinska institutet, säger:

- Placeboeffekten. Huvudvärk och yrsel och illamående påverkas lätt av psyket. Tror man att saker och ting har en välgörande effekt, så brukar man uppleva att man mår bättre.

Rätten brukar kallas "Bombay burner"

Curryn phaal går även under namnet "Bombay burner". Den tillagas med grön chili och ingefära, och är extremt stark, betydligt starkare än curryrätten vindaloo, som också brukar betecknas som extremt stark.

På restaurangen Brick Lane Curry House i New York får den som klarar av att äta upp en hel portion phaal en gratis öl och ett diplom. Men först måste man gå med på att restaurangen inte kan hållas ansvarig för medicinska problem, om de skulle uppstå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.