Expressen testade apotekens storsäljare för bantning – resultatet: noll effekt

XLS fettbindare marknadsförs med svenska kändiskvinnor och har blivit bästsäljare på svenska apotek. Försäljningen 2015 ökade med 3 000 procent jämfört med året innan.

Medlet ska binda fettet och kalorierna i maten du äter.

Expressen lät testa fettbindaren i ett strikt kontrollerat experiment på forskningsavdelning B62 på Huddinge sjukhus. Resultatet: Noll effekt.

– Man slänger pengarna i sjön när man köper dem, säger professorn och fetmaforskaren Claude Marcus.

XLS Medical från företaget Omega Pharma är ett av de absolut största varumärkena inom bantningstillskott i Sverige. Enligt bolaget självt är deras XLS Medical fettbindare den mest sålda i hela Europa. I Sverige är fettbindaren överlägsen storsäljare på de stora apotekskedjorna. Enligt marknadsanalysföretaget AC Nielsen sålde Omega Pharma XLS för drygt 30 miljoner kronor under 2015 – en ökning med drygt 3 000 procent jämfört med 2014.

XLS Medical

Omega Pharma har en rad olika bantningspiller i XLS Medical-serien. XLS Medical fettbindare innehåller Litramine, som görs av kaktusfibrer. Samma substans finns även i andra produkter, i Sverige exempelvis pillret Lipsinol från Midsona. Litramine tillverkas av företaget Inqpharm och har sålts i 2,6 miljarder doser.

Fettbindaren är inget läkemedel utan en medicinteknisk produkt. Sådana är generellt mindre studerade när det gäller effekt och biverkningar än läkemedel.

Nyligen lanserade Omega Pharma ytterligare ett bantningspiller i Sverige, som heter XLS Medical Max Strength och som påstås kunna stoppa både fett, socker och kolhydrater.

Omega Pharma har också ett piller som ska blockera kolhydrater, XLS Medical Kolhydratblockerare. Den innehåller Phaselite. Två andra piller med precis samma innehåll är Glucosanol och Vitalcarb från Midsona.

Omega Pharma har också ett piller som ska minska aptiten, XLS Medical Appetite Reducer.

Det aktiva ämnet i XLS Medical fettbindare är Litramine, som görs av kaktusfibrer och tillverkas av Inqpharm. I reklamen påstås att fettbindaren fångar upp en del av fettet i maten du äter. På så sätt ska fett och kalorier komma ut naturliga vägen. I marknadsföringen hävdas också medlet sänker blodfetterna, kolesterolet.

Varför ska man köpa det här när man kan äta mat?

Att vissa fibrer kan binda fett är känt. Fibrer kan också hjälpa till att sänka blodfetterna. Enligt Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor vid Karolinska institutet, finns det en rimlig teori bakom fettbindaren. Men hon rekommenderar ändå inte överviktiga att köpa XLS fettbindare för 800 kronor månaden.

XLS fettbindare är en storsäljare på svenska apotek.
Foto: Expressen

– Varför ska man köpa det här när man kan äta mat? Gelbildande fibrer finns i havregrynsgröt, ärtor, bönor, linser, frukt och mycket mera. En burk bönor på 400 gram kostar 15 kronor. Varför ska man köpa en dyr produkt när det finns bra mat som är mycket billigare? Jag är inte säker på att det har så stora effekter, och det är ett dyrt och onaturligt sätt.


Medlet påstås binda upp till 27 procent av fettet man äter. Med hjälp av professor Claude Marcus testar vi effekten av fettbindaren. Expressens reporter Michael Syrén lägger in sig på forskningsavdelning B62 på universitetssjukhuset Huddinge under två förmiddagar.

Expressens reporter Michael Syrén äter en Mc Donaldsfrukost vid de två testtillfällena. Måltiden innehåller 33 gram fett, en tredjedel av dagsbehovet för en man. Fettet transporteras ut i kroppen som blodfetter. Därför kontrolleras blodfetterna under en tretimmarsperiod.

Professor Claude Marcus rekommenderar måltid med en del fett. Därför blir det en Mc Donaldsfrukost – en Mc Muffin – frukostsmörgås med bacon och ägg, hash brown och en MC Toast med ost och skinka. Frukosten innehåller 33 gram fett. Det är ungefär en tredjedel av en mans dagsbehov av fett, enligt Livsmedelsverket. Michael Syrén får tio minuter på sig att äta frukosten och sjuksköterskan Karin sköter tajmern.

– Den första mackan var ganska bra, men den sista med ägg och bacon var ingen höjdare, säger han mellan tuggorna.

Michaels blodfetter går upp som de ska, men det är ingen skillnad med eller utan preparatet

Fettet vi äter bryts ner i mage och tarm och transporteras sen som blodfetter ut i kroppens vävnader där de förbränns eller lagras. För att kontrollera om pillren stoppar fett tar sjuksköterskan Karin Nordin prover för att mäta hur blodfettvärdena ligger före måltiden och under en tretimmarsperiod efteråt. Efter måltiden går blodfetterna upp, precis som man kan vänta sig. Morgonen därpå får Michael Syrén exakt samma frukost. Den här gången får han ta fettbindaren direkt efter måltiden, enligt instruktionen på paketet.

Enligt professor Claude Marcus är fettbindaren inte värd pengarna. "Om den varit verkligt effektiv hade den varit ett storsäljande läkemedel och använts i sjukvården för att hjälpa dem med fetma.”
Foto: Ann Jonasson

Professor Claude Marcus granskar provresultaten efteråt och konstaterar att fettbindaren inte gjort någon skillnad alls.

– Michaels blodfetter går upp som de ska, men det är ingen skillnad med eller utan preparatet. Han tar upp exakt lika mycket fett under tre timmar efter den här måltiden som han gjorde utan fettbindare.

Enligt Claude Marcus är effekten av fettbindaren sannolikt väldigt liten - om det ens finns någon effekt alls.

– Om det haft en kraftig fettbindande effekt hade vi sett en svagare uppgång av fettet efter måltid när man tar det här preparatet till. Om den bara tar upp litelitegrann av fettet måste man äta väldigt lite fett för att ha någon effekt överhuvud taget.


Företaget som säljer fettbindaren har låtit göra några studier. Och enligt dessa kan medlet binda fett och ge viktnedgång. Professor Claude Marcus poängterar att experiment visar att det är skillnad på en strikt upplagd studie och verkligheten.

– Det här visar vad svårt det är att gå över från en studie som är tydligt uppriggad för att få en viss effekt till det vanliga livet. Bara för att man kan se resultat i en studie betyder det inte att det har någon verklig praktiskt betydelse. Och det här skulle kunna antyda att det inte har så stor betydelse, säger han.

I reklamen påstås att fettbindaren ger tre gånger så stor viktminskning som enbart bra mat och motion. I en studie företaget gjort fick försökspersonerna banta genom att äta mindre kalorier och röra på sig mer under tre månader. De som tog fettbindaren gick ned 3,8 kilo medan de som fick sockerpiller gick ner 1,4 kilo. Claude Marcus ger ändå inte mycket för löftena i reklamen.

Då blir det här mer en chansning, en förhoppning som företaget på något sätt levererar som en garanti

– Jag tror att svårt att leda det i bevis, att det fungerar för människor i vanlig vardag. De har sett en effekt i en studie, men det handlar om att man äter på rätt sätt för att optimera effekten av den här tabletten. Och så lever antagligen ganska få människor. Då blir det här mer en chansning, en förhoppning som företaget på något sätt levererar som en garanti.

Om människor tror att fettbindaren ger minuskalorier kan effekten bli den motsatta, varnar Claude Marcus.

– Risken är att du blir lurad och tror att du kan unna dig mer fett än vad du kan. Då kanske du i stället går upp i vikt.

Claude Marcus ger fettbindaren underkänt.

– Det är rätt mycket pengar det handlar om ifall man ska ta den ett antal månader, pengar man kan göra oerhört mycket roligare saker för. Man kan köpa lite bättre mat som man mår bättre av och satsa resurser på det i stället för en ganska meningslös tablett.


Även bantningstillskott kan ge biverkningar. De vanligaste är mag- och tarmproblem eller allergier, enligt tillverkaren Inqpharm. Men en svensk patient fick skyhöga blodfetter efter en veckas intag av Litramine. Blodfetterna var så höga att de inte ens gick att mäta. Inqpharm hävdade att det inte fanns något samband. Men Claude Marcus poängterar ändå att alltid finns anledning att tänka på risken för biverkningar när man överväger att köpa bantningstillskott.

– Läkemedel har ofta mer effekter och ofta mer biverkningar – men balansen är bättre. Här ligger effekten lågt men biverkningarna kanske är lika stora som effekterna. Och då är det ännu mer meningslöst.

Claude Marcus är kritisk till att apoteken, som har hög trovärdighet, säljer tveksamma bantningstillskott.

– Det är ett bekymmer. Det är verkligen så att det riskerar apotekens trovärdighet om man säljer för mycket mishmash som egentligen inte har effekt. Apoteken är viktiga som rådgivare. Om man spär ut kloka råd med att sälja dumheter, då är det allvarligt.

Annika Svedberg är apotekare och kvalitetschef på Apotek Hjärtat som bland annat säljer fettbindaren.

Annika Svedberg, kvalitetschef på Apotek Hjärtat, försvarar produkten . "Effekten kan variera och det är upp till var och en att göra en individuell bedömning", säger hon.

– Jag anser inte att det skadar trovärdigheten. Effekten kan variera och det är upp till var och en att göra en individuell bedömning.

Annika Svedberg berättar att fettbindaren säljer bra.

– Jag anser att vi är strikta med vad vi säljer och vi gör alltid en kvalitetsgranskning, och här har vi ansett oss ha tillräckligt bra underlag.

Det är lite meningslöst om man har en övervikt man vill göra sig av med. Då kan man säga att man slänger pengarna i sjön

Hade fettbindaren varit verkligt effektiv hade den varit ett storsäljande läkemedel, resonerar Claude Marcus.

– Då hade den använts i sjukvården för att hjälpa dem med fetma. Det är lite meningslöst om man har en övervikt man vill göra sig av med. Då kan man säga att man slänger pengarna i sjön när man köper dem.


Men många vill lägga pengar på fettbindaren. Omega Pharma Nordic AB i Sverige omsatte 2014 480 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på drygt 70 miljoner kronor. Omega Pharma ingår i ett av världens största egenvårdsföretag, den multinationella irländska koncernen Perrigo, som omsatte 39 miljarder kronor förra året.

Det svenska bolaget satsar hårt på marknadsföring via sociala medier. På Facebookgruppen #kanjagkandu har Omega Pharma via en pr-firma anlitat artisten Hanna Hedlund och programledaren Sofia Wistam för att banta med fettbindaren.

Men förutom fettbindaren har Hedlund och Wistam också fått hjälp av en personlig tränare, en nutritionist och en psykolog.

Sofia Wistam och Hanna fick betalt för att delta i en reklamkampanj för fettbindaren.

När Expressen kontaktar Hanna Hedlund och Sofia Wistam säger de båda – var för sig – att de har gått ner fem kg på tre månader, att XLS tar bort sötsuget och att det är kombinationen av träning, kost och XLS som gjort att de har lyckats.

– Jag tar inte XLS längre. Det var en kampanj som jag deltog i i tre månader så den är över nu, säger Hanna Hedlund.

Skulle du rekommendera någon att ta pulvret?

– Nej, kampanjen kan jag rekommendera till hundra procent. Jag har ju inte provat att bara ta preparatet, för mig är det en helhetslösning.

Fick du bra betalt av företaget?

– Det är inget jag pratar om, det får du prata med dem om.

Sofia Wistam vill heller inte svara på frågan om hur mycket hon fick betalt.

– Fråga får du men det är något som är privat för mig.

Är nu nöjd?

– Plötsligt känns det som jag är inlurad i en intervju och det är inte intressant för mig.

– Det som var bra med dem var att de hade PT, nutritionist som coachade hela vägen. Det var ju inte bara att ta en tablett så fixade du biffen, säger Sofia Wistam.

Vd Kristofer Tonström vill inte träffa Expressen för en intervju. Men han svarar på våra frågor per telefon och mejl.

Omega Pharmas vd, Kristofer Tonström, säger att studier visat att XLS Medical fettbindare har effekt och den är "en hjälpande hand" när man vill gå ner i vikt.

– Det är inget mirakelpiller där man bara kan äta osunt och inte träna så går du automatiskt ner i vikt. Vi hjälper dig att gå ner mer i vikt som en hjälpande hand i din viktminskningsresa och det är det som våra kliniska studier visar på.

– Vi är trygga med hur vår produkt fungerar, men för att få en varaktig och stabil viktnedgång så behövs även livsstilsförändringar: XLS Medical ska alltid kombineras med en hälsosam och balanserad kost, och motion. Det vore oansvarigt av oss att påstå att hela lösningen skulle ligga i vår produkt ensam.

Hade det inte varit intressant att bara titta på hur preparatet fungerar?

– Det här är ju baserat på hur man gör forskningsstudier. Det är oetiskt att göra studier där du inte också… vi kan ju inte själva bara göra lite tester random.

Men Claude Marcus anser att det finns en risk att pillren gör att man tror att det är fritt fram att äta fett.

Det är en våt dröm att kunna äta mycket och ändå tappa i vikt. Det är tulipanarosen som alla drömmer om. Men verkar det för bra för att vara sant så är det inte sant.

– Om detta stämmer så är det ännu ett argument för oss att fortsätta understryka vikten av att kombinera XLS Medical med bättre kost och mer motion. Om man ökar sitt kaloriintag i stället för att minska det så kommer man givetvis gå upp i vikt, med eller utan XLS Medical, säger Kristofer Tonström.

Han är dock förtegen med bolagets försäljningssiffror och vinster.

– I detta sammanhang ser vi inte att våra försäljningsdata tillför något till diskussionen.


Nu har Omega Pharma lanserat ännu ett preparat på svenska apotek. Det heter XLS Medical Max Strength. Superpillret kostar 1000 kronor i månaden och påstås kunna stoppa både fett, socker och kolhydrater. Claude Marcus tycker att man ska vara skeptisk mot reklam som lovar för mycket.

– Om det fanns ett preparat som gjorde de här sakerna skulle jag använda det på mina patienter och på mig själv också. Det är en våt dröm att kunna äta mycket och ändå tappa i vikt. Det är tulipanarosen som alla drömmer om. Men verkar det för bra för att vara sant så är det inte sant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.