Expressen tävlar på Kristallen

Publicerad

Det är galan som belönar ”det bästa inom svensk television”.

Nu välkomnas Expressen TV och Di TV till den klassiska tv-galan Kristallen – och tävlar därmed med de klassiska tv-husen om vem som gjort de bästa tv-inslagen. 

– Expressen TV har byggt upp en väl fungerande och kvalitativ nyhetsrapportering och känns väldigt rätt att ha med i den här typen av sammanhang, säger Anders Knave, ordförande för Kristallen.

Det är gräddan av den svenska tv-eliten som är på plats när den glittrande tv-galan "Kristallen" direktsänds i slutet av augusti varje år för att dela ut priser till förevarande års bästa insatser inom svensk television.

Tidigare har enbart program från de klassiska tv-husen SVT, TV4, Discovery och MTG kunnat bli nominerade och vinna de eftertraktade priserna – men från och med i år välkomnas även Expressen TV och Di TV till Kristallen.

Fredrik Lennander är programledare för Expressen TV

– Vi har plötsligt så många fler spelare på arenan så det är självklart fantastiskt roligt att ur ett Kristallen-perspektiv kunna addera fler som är med och visar upp sina produkter och sitt goda hantverk och tävlar i de kategorier som passar, säger Anders Knave.

Han anser att Expressen TV och Di TV breddar Kristallens traditionella innehålla och kan locka till sig nya tittare samtidigt som den äldre tv-publiken kan få upp ögonen för nya tv-program i andra typer av kanaler.

– Det är en ny form av journalistik och aktualitet som de gamla tidningshusen har tagit vidare utan att för den skull försöka efterapa de traditionella aktörerna. Expressen TV har hittat ett eget sätt att jobba med journalistik, att jobba med bevakning och fördjupning och ett sätt som också tilltalar en yngre målgrupp vilket också är viktigt för Kristallen, säger Anders Knave.

Julia Atiyeh presenterar nyheterna i Di TV.

Expressen TV prisades 2016 på Kristallen-seminariet som ”Årets bästa breaking news-sändning online” för bevakningen av terrordådet i Bryssel, då 16 utsända journalister sände 40 timmar i sträck i samarbete med den internationella nyhetskanalen CNN. 

Nu bjuds både Expressen TV och Di TV in som fullvärdiga medlemskanaler i Kristallen. Expressen kommer att tävla i kategorierna Årets fakta- och nyhetsbevakning, Årets granskning och Årets nyskapande/förnyare.

– Vi kan naturligtvis inte jämföras med de traditionella kanalerna när det kommer till resurser eller exempelvis att producera drama eller humor eller någon sådan kategori, men vi hoppas att vi med vår ambition om att utveckla framtidens nyhets-tv kan bidra till ökad mångfald inom nyhets-tv, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Han fortsätter:

– Det känns hedrande att Expressen TV bjuds in till Kristallen, och lika inspirerande att Di TV redan är med. Som Sveriges ekonomi-tv-kanal, bara något år gammal, har Di TV redan etablerat sig och för oss på Expressen TV är det positivt att samarbeta med marknadsledare som Dagens industri.

Di TV tävlar i kategorierna Årets fakta- och nyhetsbevakning och Årets nyskapande/förnyare.

– Det känns väldigt roligt och ärofyllt att ta plats i ett sammanhang där etablerade tv-aktörer välkomnar nya typer av tv. Att Kristallen öppnar upp för Di TV känns som ett hedrande kvitto på att vi verkligen lyckats göra en premiumprodukt, säger Lotta Edling, chefredaktör för Dagens industri.

Di TV har skapats av Expressen TV och Dagens industri.  

– Det här är ett unikt samarbete mellan två tidningstitlar inom Bonnnier-koncernen. Jag har ända sedan starten av samarbetet varit imponerad av den energi, den kunskap och det hårda arbete som genomsyrat Expressen TV. I kombination med Di:s tabloids anslag, men också djupa och analytiska kompetens, är det en svårslagen sammansättning av kompetenser som tillsammans gör Di TV till Sveriges enda riktiga ekonomi-tv-kanal, säger Lotta Edling.

Kristallen

Stiftelsen Det svenska tevepriset grundades 2005 av SVT, TV3, TV4, Kanal 5, UR och Film & TV-producenterna. Stiftelsen belönar det bästa inom svensk television med priset Kristallen. Dagens Media och Mediabank är samarbetspartners till Kristallen.

De kanaler som tävlar om priserna är SVT, TV4, TV3, Kanal 5, UR, Viaplay, Viafree, Cmore, TV6, Expressen Tv och Di TV.

 

Nominerade i kategorin Årets fakta- och nyhetsbevakning 2017 var:

”GW:s mord” (TV4), ”Halvtid – partiledaredueller” (TV4), ”Sveriges bästa hemtjänst” (SVT), PK-mannen (UR), ”30 liv i veckan” (SVT).

 

Nominerade i kategorin Årets granskning 2017 var:

”200 sekunder” (Viafree/Aftonbladet), ”Dokument inifrån: Fallet Kevin” (SVT), ”Uppdrag granskning: Pojkarna från Fittja” (SVT), ”Dokument inifrån: Ensamma mot IS” (SVT), ”Kalla fakta: Slottsherren, granskning av Fastighetsverket” (TV4).

 

Kategorin Årets nyskapande/förnyare fanns inte 2017.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag