Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen stoppades från SSU:s kongress

SSU:s presskontakt Youbert Aziz riktar kritik mot Expressen.
Philip Botström, omvald SSU-ordförande, och Stefan Löfven, vid en tidigare kongress.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
SSU:s presskontakt Youbert Aziz.
Expressens redaktion i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Expressen avslöjade på söndagen att Botströms personvalskampanj inför riksdagsvalet 2018 bekostades med en kvarts miljon kronor ur SSU Värmlands kassa.

SSU:s presskontakt Youbert Aziz blev missnöjd med artikeln – och förbjöd därför Expressen och alla andra medier att täcka ordförandevalet på SSU:s kongress några timmar senare.

– Det är anmärkningsvärt att SSU försvårar den journalistiska bevakningen, säger Expressens tf chefredaktör Klas Granström.

Expressens avslöjande om att SSU-ordföranden Philip Botströms personvalskampanj inför riksdagsvalet 2018 bekostades med en kvarts miljon kronor ur SSU Värmlands kassa och att detta lett till växande intern kritik mot honom – väcker irritation inom Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU).

Efter det att artikeln publicerats på söndagen ringde SSU:s presskontakt Youbert Aziz upp Expressen. Han var då kritisk mot artikeln och sa att SSU inte hade fått tid att kommentera.

Detta är uppgifter som inte stämmer.  

Expressen inte välkommen

Youbert Aziz sa också att Expressen inte var välkommen på SSU-kongressen i Karlstad senare under dagen när ny ordförande skulle väljas:

– Ni har ju anmält att Expressen TV ska komma hit.  Du kan meddela dem att de inte kommer att få någon ackreditering.

Vidare i samtalet sa han:
– Vi vill inte ha någon från Expressen TV här under våra personval.

På lördagen var Expressen i kontakt med SSU och bad att få ställa frågor till Philip Botström om dennes personvalskampanj 2018. En pressekreterare gav beskedet att SSU-ordföranden inte hade möjlighet att svara. 

Specifika frågor

På söndagen skickade Expressen ett antal specifika frågor till pressekreteraren. När SSU svarat uppdaterade Expressen snabbt artikeln med svaren.

När Expressen väl kom till kongressen under söndagen, fick medarbetaren inte komma in. 

Youbert Aziz mötte medarbetaren i entrén och sa: 

– Efter att Expressen valde att publicera uppgifter i en artikel, som vi inte hade fått möjlighet att kommentera innan publicering, som berör personer som är uppe till personval på vår förbundskongress just nu, så har vi beslutat att inte tillåta några medier som livesänder den delen av vår kongress.

”Inte roligt”

Först när omröstningen var klar släpptes Expressen in.

Efter kongressen gav SSU:s presskontakt Youbert Aziz följande kommentar till Expressens publicering:

– Det är självklart inte roligt när förbundsordföranden framkommer i sammanhang där det framförs kritik och det är klart att folk får frågor. Det är ganska olyckligt att Expressen väljer att publicera en artikel där berörda parter inte fått kommentera specifika uppgifterna som ni för fram.

Expressens reporter Federico Moreno har pratat med flera inom SSU.

– Jag fick de här frågorna en timme innan artikeln publicerades och jag bad om lite tid att undersöka frågan. Sedan upptäckte jag att artikeln publicerats. Det är klart att våra medlemmar och ombud hade velat se bra svar på det här på en gång, så det är inte kul när sånt här publiceras.

I omröstningen, som Expressen inte fick live-rapportera från, omvaldes Philip Botström, 28, till SSU-ordförande för ännu en mandatperiod.

”SSU försvårar bevakningen”

– Det är anmärkningsvärt att SSU försvårar den journalistiska bevakningen. Insyn i politiska organisationer och deras processer är viktigt, det visar inte minst de granskningar som Expressen gjort av SSU den senaste tiden, säger Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström.

Expressens reporter Federico Moreno, som på söndagen rapporterade att Philip Botströms personvalskampanj bekostats med en kvarts miljon ur SSU Värmlands kassa, och den växande kritiken mot SSU:s ordförande, har också tidigare avslöjat missförhållanden som varit besvärande för Botström.

Förra året avslöjade Moreno att SSU i Skåne tagits över av en odemokratisk falang med fundamentalistiska och homofobiska åsikter. Och att Botström förnekade kännedom om detta trots att SSU-ledningen fått interna rapporter om situationen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.