Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen sänder Right Livelihood-priset direkt

Gina Dirawi leder prisutdelningen från Eric Ericsson-hallen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Ales Bialiatski från människorättsorganisationen Viasna är en av pristagarna.
Foto: Stiftelsen Right Livelihood Award

Fyra människorättskämpar från Iran, USA, Nicaragua och Belarus tar i kväll emot årets Right Livelihood-pris.

Under ceremonin, som leds av Gina Dirawi, uppträder The Mamas, Sarah Klang och Amanda Bergman från Amason.

Expressen sänder hela prisutdelningen live med start kl 18.00. 

Här kan du se hela Right Livelihood award igen:

https://www.youtube.com/watch?v=rPB8th0GWj0

Right Livelihood-priset, som även kallas för det ”alternativa Nobelpriset”, delas i kväll ut till fyra personer för deras kamp för jämställdhet, demokrati, rättvisa och frihet.

– Årets val av pristagare lyfter fram det ökade globala hotet mot demokratin. Det är hög tid att alla vi som tror på demokrati står upp för varandra, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Fyra människorättskämpar prisas

De fyra människorättskämpar som i kväll tilldelas Right Livelihood-priset under en ceremoni i Eric Ericsson-hallen i Stockholm är:

Nasrin Soutodeh, jurist och människorättsförsvarare från Iran som arbetar för politiska fångars rättigheter och själv avtjänar ett fängelsestraff i Iran.

Bryan Stevenson, amerikansk advokat som arbetar för ett rättvisare rättssystem i USA.

Lottie Cunningham Wren, jurist från Nicaragua vill skydda urinvånares rättigheter till sitt land och tillgångar.

Ales Bialiatski från Viasna, en människorättsorganisation som har kämpat för demokrati i Belarus sedan 1996.

– Just nu prioriterar vi juridisk hjälp åt offren för politisk förföljelse, illa behandling, polisbrutalitet och andra övergrepp, sa Viasna-aktivisten Kanstantsin Staradubets i en intervju med Expressen nyligen.

Expressen sänder prisceremonin live

Årets Right Livelihood-pris delas ut under en ceremoni i Eric Ericsson-hallen i Stockholm i kväll. Under prisutdelningen, som leds av Gina Dirawi, uppträder ”Mello”-vinnarna The Mamas, Amasons frontfigur Amanda Bergman och Grammisvinnaren Sarah Klang. På grund av coronapandemin medverkar pristagarna live via länk från olika delar av världen.

Expressen sänder prisutdelningen live mellan kl 18.00 och 19.15.

– Det känns bra att vi ännu ett år kan erbjuda Right Livelihoods prisutdelning live för Expressens tittare, säger Bella Levy, chef Expressen TV.


Right Livelihood-priset

Right Livelihood-priset som brukar kallas det ”alternativa Nobelpriset” har delats ut sedan 1980. Nomineringar tas emot från allmänheten och pristagarna utses sedan av en internationell jury. De som får priset arbetar ofta inom områden som miljö, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, hälsovård, utbildning och fredsarbete.

I år prisas fyra personer för deras kamp för jämställdhet, demokrati, rättvisa och frihet. De fyra pristagarna får en miljon kronor vardera till sitt arbete. 

Se hela prisutdelningen live hos Expressen i kväll med start kl 18.00.

Se också:

Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, berättar om priset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.