Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen-reporter blev årets folkbildare

Anna Bäsén är årets folkbildare.Foto: Jan Düsing
Anna Bäsén, Expressens medicinreporter, tog i går emot priset som Årets folkbildare 2008. I flera artiklar har hon avslöjat bluffmakare inom alternativmedicinen. - Det är hedrande, jag är jätteglad, säger hon.
I går fick Anna Bäsén 25000 kronor och ett diplom av Föreningen Vetenskap och folkbildning. Hon pratade om "tomtar och troll" under prisutdelningen.
- En del är "tomtar" inom alternativmedicinen och tror verkligen på vad de gör. Men andra är "troll" och blåser folk på pengar.
Det farliga är att tro att alternativmedicin alltid är harmlöst, anser hon.
- Men alternativmedicinare kan ge livsfarliga diagnoser som leder till att en fullt frisk person tror att hon är sjuk.
Anna Bäsén vet. Fastän hon var fullt frisk, enligt en noggrann hälsoundersökning, konstaterade en alternativ hälsoklinik att hon hade svamp i lymfsystemet.

Riskerade hjärtproblem

- Det har bara en aidssjuk i sista stadiet eller en döende cancerpatient. Mineralerna för tusentals kronor som jag ordinerades innehöll så höga halter av magnesium att jag hade kunnat få hjärtproblem om jag ätit dem.

"Går emot strömmen"

Anna Bäsén är glad för priset både för sin egen skull men också för Expressens.
- Nu får en kvällstidning uppmärksamhet för att ha tagit ställning och satsat på kritisk journalistik. Det finns befogade föreställningar att medier hyllar "mirakelkurer" utan att granska dem vetenskapligt. Men Expressen går emot strömmen.


Expressen rättar: I en första version stod det att Anna Bäsén säger att "det farliga är att alternativmedicin alltid är harmlöst". Det ska så klart vara "det farliga är att tro att alternativmedicin alltid är harmlöst", vilket nu är korrigerat.