Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen prisas efter serien ”Under burkan”

Expressens layoutchef Göran Forsberg på Scandinavian News Design Awards.

Expressens omtalade och prisade artikelserie ”Under burkan” hyllades i kväll i ”Best of Scandinavian News Design”.

Som enda svensk tidning vann Expressen i nyhetsklassen.

– En väldigt viktig artikelserie, bra att den fortsätter att uppmärksammas, säger Göran Forsberg, layoutchef och den som layoutade artikelserien.

I en serie reportage i slutet av förra året berättade afghanska kvinnor och barn för Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

Det handlade bland annat om Nasrin och Maliha som berättade om hur de blivit misshandlade, våldtagna och sönderbrända av sina makar, om tolvåriga Sohaila som tvångsgiftes och blev misshandlad av sin 60-årige make när hon vägrade att ha sex med honom, om Zohra som blev bortgift som nioåring och som fick syra kastad i ansiktet när hon ville flytta hem till sin mamma och om 14-åriga Nehals mamma som vädjade: ”Visa det som hänt oss för hela världen.”

Reportageserien handlade bland annat om Nasrin och Maliha (på nästa bild) som berättade hur de blivit misshandlade, våldtagna och söderbrända av sina makar. Foto: Newspilot Autoprint
Foto: Newspilot Autoprint

292 bidrag nominerade

På en gala i Köpenhamn i kväll hyllades artikelseriens layout i den största designtävlingen i Norden, ”Best of Scandinavian News Design”. I papperstidningsklassen var 292 bidrag nominerade, och fyra av dem belönades med medalj i nyhetsklassen.

Och som enda svensk tidning vann Expressen i nyhetsklassen. 

– Det handlade om klassisk kvällstidningslayout, stora bilder och stora rubriker med kvinnornas egna ord som talade direkt till läsarna, säger Göran Forsberg, som redigerade artikelserien ”Under burkan”.

– Det är förstås kul att uppmärksammas, men än viktigare är att kvinnornas öde inte glöms bort, säger han.

Från Expressens reportageserie ”Under burkan”. Foto: Newspilot Autoprint
Zohra blev bortgift som nioåring Foto: Newspilot Autoprint
Från Expressens reportageserie ”Under burkan”. Foto: Newspilot Autoprint

”Deras röster har blivit hörda”

Magda Gad och Niclas Hammarström har belönats med flera priser för artikelserien ”Under burkan”. Hammarströms bilder från serien blev bland annat utsedda till ”Årets porträttserie” i tävlingen Årets bild tidigare i år och Magda Gad utsågs till ”Årets röst” av tidningen Dagens Opinion.

– Flickorna och kvinnorna i Afghanistan bad mig att berätta deras historier för hela världen. De ville att någon för en gångs skull skulle lyssna. Detta är ett bevis för att deras röster har blivit hörda. Jag är väldigt glad för att de delade med sig och för att läsarna tog emot, säger Magda Gad.

I en serie reportage i slutet av förra året berättade afghanska kvinnor och barn för Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord. Foto: Expressen / Niclas Hammarström

Här är alla reportagen ur Expressens serie ”Under burkan”

Afghanska kvinnor visar vad män gör med deras kroppar  

Deras liv är en väntan på att få dö 

”Han kastade syra på mig när jag ville flytta hem till mamma”  

12 år och gift med en 60-åring 

För flickorna har helvetet bara börjat