Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen kan ta hem Stora Journalistpriset

David Baas och Christian Holmén.Foto: Suvad Mrkonjic

De nominerade till Stora Journalistpriset har precis avslöjats – och bland de som kan ta hem segern i kategorin Årets Avslöjande återfinns Expressens grävande journalister David Baas och Christian Holmén.

Tillsammans med Martin Fredriksson och My Vingren från Researchgruppen ta hem segern för Expressen-serien "SD och näthatet".

– Det var ganska arga reaktioner, men vårt mål var ändå att få dem att prata om det, och förklara varför de skrivit som de hade gjort, säger Expressens grävande journalist David Baas om reaktionerna när de konfronterade de som näthatat.

FAKTA

De nominerade är:

• Årets Berättare

*Frilansaren Fanny Härgestam för boken "Det här är vår tid".

*Camilla Johansson och Helene Näslund, UR, för serien "Sverige sviker".

*Måns Mosesson, SR P1, för serien "Rädda Sverige"

• Årets Förnyare

*Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg från Mittmedia för valsajten #Kandulova

*Silan Diljen, P1 dokumentär för programserien "Min flykt".

*Jack Werner, Linnea Jonjons och Åsa Larsson, Metro, för "Viralgranskaren".

• Årets Avslöjande

*Ali Fegan, Henrik Bergsten, Kepa Arizala och Axel Gordh Humlesjö, Uppdrag Granskning, för SVT-serien "En skola för alla",

*Christian Holmén och David Baas från Expressen, samt Martin Fredriksson och My Vingren från Researchgruppen för Expressen-serien "SD och näthatet"

*Dan Josefsson och Jenny Küttim för "Mannen som slutade ljuga" och tv-dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick".

Fotnot: Utöver dessa tre kategorier kommer den 20 november även en vinnare att koras i kategorin Lukas Bonniers Stora Journalistpris, i samband med prisutdelningen. Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och långvarig journalistisk gärning.

I dag klockan tolv startade presskonferensen på Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm, där de nominerade till Stora Journalistpriset 2014 skulle avslöjas.

De tre kategorierna för nomineringarna är Årets Berättare, Årets Förnyare och Årets Avslöjande, och i varje klass finns tre nominerade bidrag.

Vid 12.40 på tisdagen var det dags att avslöja de nominerade i kategorin Årets Avslöjande – och konkurrensen har i år varit stenhård, med mängder av nomineringar som skickats in.

– Vi har fått mängder av viktiga reportage nominerade, sa TV4:s Kajsa Stål som presenterade de nominerade i klassen "Årets avslöjande", från scenen samtidigt som Expressen.se sände live.

Expressen kan ta hem Årets avslöjande

Till sist lyckades juryn ändå välja ut de tre enligt dem bästa bidragen – och däribland återfinns Expressen-serien "SD och näthatet", som Christian Holmén och David Baas från Expressens grävgrupp, samt Martin Fredriksson och My Vingren från Researchgruppen gjort.

Juryns motivering till Expressen-seriens nominering lyder: "För att de med banbrytande kontroversiella metoder röjt hatets nätverk o visat nolltoleransens rätta ansikte".

David Baas och Christian Holmén, som båda tillhör Expressens grävgrupp, har en lång rad tunga avslöjanden bakom sig. Däribland Järnrörsskandalen 2013, Avpixlat-avslöjandet 2013 och som sagt även avslöjandena om att SD-politiker som kandiderat till valet 2014 spridit främlingsfientlighet från anonyma konton.

Expressens grävande reporter David Baas säger från scenen att det inte var glada miner man möttes av i samband med att man konfronterade näthatarna.

– Det var ganska arga reaktioner, men vårt mål var ändå att få dem att prata om det, och förklara varför de skrivit som de hade gjort, säger Expressens grävande journalist David Baas.

"En naturlig fortsättning efter järnrörsskandalen"

Christian Holmén säger efter prisutdelningen att han efter järnrörsavslöjandena som Expressen kom med 2012, kände att det fanns mer som måste komma fram.

– För oss var det en ganska naturlig fortsättning efter vår granskning av SD och järnrörsskandalen. Det kändes vältajmat och som ett ämnesområde som vi inte var riktigt klara med, säger han, och fortsätter:

– Det gav en unik möjlighet att få en inblick i näthatets mekanismer.

Prisutdelningen hålls den 20 november. Utöver dessa tre kategorier kommer då även en vinnare att koras i kategorin Lukas Bonniers Stora Journalistpris, som delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och långvarig journalistisk gärning.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.