Psykologen Jeannie Pasacreta och hennes två söner, Jesse Pasacreta, 17, och John Paul Michad, 18 säger att misstänkte skolmördaren var introvert och blyg. Foto: Örjan Ellingvåg
Psykologen Jeannie Pasacreta och hennes två söner, Jesse Pasacreta, 17, och John Paul Michad, 18 säger att misstänkte skolmördaren var introvert och blyg. Foto: Örjan Ellingvåg

Expressen i Newtown: "Lanza var introvert"

Publicerad

NEWTOWN. Ett dygn efter massakern står det klart: Alla omkring det lilla samhället Newtown är på ett eller annat sätt drabbade av vansinnesskjutningen på låg- och mellanstadieskolan Sandy Hook Elementary.

Fokus hos befolkningen är nu att stötta varandra.

– Man ska fokusera på det som är bra. De som är modiga – de som gjorde gott. De som fortfarande är kvar och jobbar med det här, säger tvåbarnsmamman Gena Moreland till Expressen.

En tystnad och ett lugn till en kuliss av en gnistrande snöfri vintermorgon.

De små trähusen längs huvudgatan i Newtown skapar en gemytlig inramning tillsammans med den bäck som flyter rakt genom den lilla kärnan.

Connecticut när det är som vackrast och mest fridfullt.

Det är lördag och dagen efter USA:s kanske värsta skolmassaker någonsin. En obeskrivlig känsla, berättar samtliga av boende vi pratar med.

– Jag vet inte än, men jag är säker på att jag känner flera familjer som är drabbade. Jag har bott här i hela mitt liv och gått på den skolan själv. Jag är rädd för vad som kommer att komma fram de kommande två dagarna. Vilka man känner och vad de går igenom, säger Ian Pharo som står och röker på en terrassen till en stängd restaurang.

"Hade problem redan då"

Han vill egentligen inte prata med någon säger han. Men öppnar ändå upp efter en liten stund.

– Lanza? Nej, jag har nog hört namnet. Men det är ingen i min bekantskapskrets, säger han om den utpekade skytten, Adam Lanza, 20.

Han häller inte heller igen mamman Nancy Lanza, en av de döda.

Vi möter psykologen Jeannie Pasacreta och hennes två söner, Jesse Pasacreta, 17, och John Paul Michad, 18.

– Min äldsta son gick i hans (Adam Lanzas) klass på gymnasiet (high school). Han hade problem redan då, säger Jeannie.

– Socialt, ja. Han var introvert och blyg. Men när det inte är ett beteendeproblem så får du inte den hjälp du behöver i skolan, säger hon vidare.

"Är så ledsamt"

Som psykolog pratar hon hellre om den mentala hälsan och vården än om vapenlagar.

– Generellt måste vi ha mer förebyggande hjälp för mentala problem. Folk får inte vård förrän det är för sent.

På andra sidan Main Street går tennisläraren Pat Denigris. Han undervisar barn i tennis i hela Connecticut. I Newtown finns hans bästa elever, säger han.

– I attityd, i engagemang och i humör. Det är så ledsamt.

Än så länge vet han inte vilka av dem som är i livet.

– Jag har sett några överlevande och tänkt ”tack och lov att det klarade sig”. Jag har en klass i morgon som de här barnen skulle ha varit med på. Vi får se hur det blir med den...

Många håller sig inne

Föräldrar med mindre barn har varnats för det massiva medieuppbåd som samlats i Newtown och många valde i går att hålla sig inne. De flesta av de som kom ut var chockade och kunde eller ville inte prata.

– Jag vet inte hur de ska komma vidare. Jag tror inte någon vet hur lång tid det kommer att ta. Men det är bara att göra, en dag i taget, sa Gene Moreland, pappa till två söner och boende i grannsamhället Southbury.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag