Expressen i Libyen: De överger sina stridsvagnar

Publicerad
Uppdaterad
Expressens Kassem Hamadé befinner sig just nu i Libyen. Han har talat med människor inne i Tripoli, som vittnar om kraftiga stridigheter.
- Det pågår strider i vissa delar av staden, inne i förorter, och större delarna av staden ligger i rebellernas händer. Men Khadaffi fortsätter göra motstånd, säger han.
Expressens reporter Kassem Hamadé anlände under måndagen till Libyen är just nu på väg mot huvudstaden Tripoli. Under tisdagen ökade stridigheterna inne i staden i omfattning.
– Jag har pratat med folk i staden. De säger att det pågår strider i vissa delar av staden, inne i förorter, och större delarna av staden ligger i rebellernas händer. Men Khadaffi fortsätter göra motstånd.
Samtidigt har rebellerna stora styrkor på plats.
– Att rebellerna har kunnat mobilisera så mycket styrkor i huvudstaden är ett tydligt tecken på att rebellerna har ett starkt stöd i Tripoli, säger Kassem Hamadé.

Överger stridsvagnarna

Han åkte under tisdagsmorgonen från västra Libyen mot Tripoli.
– Hela vägen ser man bombade militärfordon. Det är många övergivna stridsvagnar. Det är Stridsvagnar som tillhör Khadaffis egen armé. Man ser att de är övergivna, efter att hans soldater flytt undan Nato-attackerna.
Längs vägen mot huvudstaden är rebellnärvaron stor.
– Hela vägen (mot Tripoli) är det vägspärrar. Det är rebellerna som håller i det. Det är tungt beväpnade rebeller längs hela vägen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag