Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen hemma hos Norman Mailer

Norman Mailer blev 84 år gammal.
Foto: Willens Kathy
NEW YORK. För att vara en legend är han väldigt liten.
Det blir ingen skjutjärnsintervju med Norman Mailer, 75, i hans lägenhet i Brooklyn.
Inte kan man avfyra brutala frågor mot en liten älvkonung med ljusblå ögon och hjärtflimmer?
När fan blir gammal blir han religiös.
Vi talar om Jesus i stället.

FAKTA

Berömda böcker av Mailer:
De nakna och de döda (1948)
Hjortparken (1955)
Nattens arméer (1968)
Miami och Chicagos belägring (1968)
Könets fånge (1971)
Marilyn (1973)
Bödelns sång (1979)
Fjärran nätter (1983)
Tuffa killar dansar inte (1984)
En amerikansk gåta. Historien om Lee Harvey Oswald (1995)

När Expressen träffar Norman Mailer i hans lägenhet i Brooklyn syns inga
spår av den gamle syndaren.
I stället finns där en snäll gammal man som just skrivit en bok om Jesus.
Han har förstås varit hädisk nog att skriva boken i jag-form. Dessutom anser han att han är mycket bättre på att berätta historien än både Matteus, Markus, Lukas och Johannes.
Döm själva när evangelium enligt Mailer kommer på svenska 15 april - en utmärkt present till konfirmanden.
Det står "Mailer" på en av fyra ringklockor i porten till ett oansenligt hus i Brooklyn Heights. I trapphuset hörs en röst som ropar "högst upp, högst upp".
Vi klättrar uppför den branta trappan, och på avsatsen på fjärde våningen står en liten figur med vitt hår. Han ser ut som en älvkonung som lockar människor till sitt hemliga
krypin.

Känd för sina orgier


Tycker jag. Stefan tycker att han ser ut som en blandning av Ingemar Johansson och Toker.
- Ja, trapporna, och jag som har hjärtflimmer, säger den store författaren som är mest känd för sina orgier i droger, alkohol, kvinnor och 1 200-sidiga romaner.
Norman Mailers ögon är ljust, ljust blå och mycket, mycket snälla. När jag tittar in i dem förstår jag att det inte ska bli en skjutjärnsintervju med en av världens mest kontroversiella författare. Utan ett stilla samtal med en gammal man.
- Jag har opererat båda ögonen mot grå starr för tre månader sen så jag
kan inte sitta vänd mot ljuset, säger han.
Hans fru har sagt till honom att be om ursäkt för att det inte är städat i den lilla lägenheten med hänförande utsikt över East River.

Belamrad med böcker


Älvkonungens håla är belamrad med böcker från golv till tak. Hörapparaten är på plats, och han har omsorgsfullt lagt en frottéhandduk under min bandspelare så jag ska få bättre ljudupptagning.
- Jag talar väldigt fort.
När Norman Mailers judiska mamma, som härstammade från Litauen, var liten ropade de andra barnen "Kristusmördare" efter henne.
Varför en bok om Jesus?
- Jag läste påven Johannes Paulus bok och gillade hans sätt att skriva. Jag var ordförande i amerikanska PEN-klubben och ville göra honom till hedersmedlem. Jag röstades ner, men det gjorde i alla fall att jag bestämde mig för att ta en titt på evangelierna.
Norman Mailer fick en judisk uppfostran och hade ingen relation alls till
Jesus. Men han blev intresserad.
- Det är den mest fantastiska historia som finns. Men jag upptäckte att den var väldigt dåligt berättad.
Norman Mailer bestämde sig för att skriva om storyn på sitt sätt. "Evangelium enligt Jesus" kommer ut på svenska 15 april.

Du tror på Jesus?


- Jag är som en skådespelare. När jag gestaltar Jesus tror jag på honom, men inte nödvändigtvis när jag är klar. Men det är lättare för mig att tro på att han existerade än att han inte gjorde det.
Knappt en enda amerikansk kritiker har kunnat motstå frestelsen att skälla ut Mailer på temat "vem tror han att han är, Jesus Kristus?".
- Jag visste att de skulle säga att han är så sjukligt självupptagen att han skriver om Jesus i jag-form. Men det är okej att leva med en ful bild av sig själv förutsatt att den inte är sann. Om jag var sjukligt självupptagen när jag var yngre så är jag det absolut inte längre.
Nej, Norman Mailer är inte en självupptagen, full, rasande, kvinnohatande
djävul längre.
Och han har inte skrivit en bok om sig själv.
- Jag har inte ändrat på något, jag har bara återberättat evangelierna på ett nytt sätt. Historien är fantastiskt som den är. Jag har alltid varit fascinerad av människor som försöker göra mer än de riktigt klarar.
Norman Mailer talar faktiskt inte särskilt fort. Snarare eftertänksamt, ibland lite otydligt, med pauser.
- Jag vet inget om Jesus som en gudomlighet, men jag kan absolut skriva om honom som en människa. Jag har velat göra honom levande och trovärdig.

Kort och lätt


"Evangelium enligt Jesus" saknar Mailers vanliga bombastiska språk och omfång. Det är ett verk från älvkungens verkstad, bara 250 sidor, korta meningar och ett lätt, lätt språk.
- Tricket var att göra språket enklare utan att det blev som en av de stendöda moderna bibelöversättningarna. Jag ville balansera en modern ton med en biblisk. Det var knepigt, det var som att stämma en harpa.

Rasande recensenter


Många amerikanska recensenter har blivit rasande över Mailers tilltag. En kallade hans bok "Messias Light", en annan skrek ut "Han är slut", en tredje var upprörd över att Mailer inte "knuffat Jesus från hans tron, som en seriös författare borde försöka göra". Tvärtom.
- Jag såg Jesus som en fiende i 30-40 år. Varje billig politiker med problem åkallade Jesus Kristus för att komma undan. Men när jag började titta på vad han säger i Nya testamentet upptäckte jag att jag kan hålla med om hälften och den hälften är väldigt nära Karl Marx. Den globala kapitalismen håller på att förstöra alla mänskliga värden, och svaret på det måste vara någon form av kristen socialism.
Du tror på Gud?
- Ja, jag tror på Gud. Jag råkar vara religiös. Men jag tror inte på att Gud vet allt och har kontroll över allt. Han skapade vår värld men just nu tror jag han har problem med att hänga med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.