Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen genom åren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
IVAR HARRIE. Expressens första chefredaktör från 1944 till 1960.
FÖRSTANUMRET. Torsdagen den 16 november stoltserade förstasidan med nyheten att sex av britterna som sänkte det tyska slagskeppet "Tirpitz" var i Sverige. Men den nya kvällstidningen innehöll förstås mycket mer, som till exempel storyn från Trollhättan under rubriken "Kassör försvann genom fallucka", och en text om att Gunnar Nordahl skulle göra debut som - handbollsmålvakt!
BÄSTA LÖPSEDELNDet mest kända "löpet" någonsin gjordes 1967 av nyhetschefen Sigge Ågren och handlade om den sydafrikanske hjärtkirurgen Christiaan Barnards transplantation av ett hjärta från en svart till en vit patient. I dag minns dock få att den geniala rubriken bara publicerades i Expressens sista upplaga i Stockholm.
Foto: Pelle Ericsson
GENOMBROTTETExpressens genombrott var Tysklands kapitulation 1945, som vi var först med i Sverige tack vare att den danska artistagenten Raja Margo lyssnade på tysk radio från Flensburg åt oss. Redaktionen hade förberett en "FRED"-etta med en så stor rubrik att "D" inte riktigt fick plats, bokstaven fick beskäras lite, och resten är presshistoria med 218 000 sålda exemplar och härliga bilder från Kungsgatan i Stockholm.
Foto: - -
Åke Ahrsjö kom till Expressen 1953 och var under många år vd för Expressen.
NYHETSHÄNDELSERNANär vågorna ännu inte slagit in över alla stränder sitter Expressens journalister redan på flygen till Thailand för att 2004 bevaka tsunamin. När World Trade Center-tornen rasar 2001 står vår reporter Håkan Matson på Manhattans gator.Redan i reklamen inför Expressens lansering 1944 utlovades att vi skulle vara på plats - som 1975: vår utsände Herman Lindqvist var då instängd på den franska ambassaden i Phnom Penh när Röda khemerna intog staden i upptakten till det som blev boken och filmen "Dödens fält".
Foto: - -
2013. Tyfon-katastrofen i Filippinerna.
1994. Estonia-katastrofen.
Foto: Pelle Ericsson
1986. Olof Palme skjuten.
Foto: Suvad Mrkonjic
1973.Gustaf VI Adolf död.
Foto: Suvad Mrkonjic
CHRISTINA JUTTERSTRÖM.Expressens chefredaktör 1995-1996.
THOMAS MALMQUIST. Legendarisk sportchef och sportkrönikör som avslöjade "Spelskandalen" 1990.
Foto: Lars Nyberg
ASTRID LINDGREN.Den folkkära barnboksförfattaren skrev i Expressen. I artikeln "Pomperipossa i Monismanien" gick hon till hårt angrepp på den socialdemokratiska regeringen och dess skattepolitik - en artikel som ansetts ha bidragit till regeringens fall 1976.
Foto: Lars Epstein
1995.Astrid Lindgren läxar upp skinnskallen Niklas, 18 år.
Foto: Jens Assur
Bilden på Astrid Lindgren och skinnskallen togs av Expressens prisbelönta fotograf Jens Assur.
Foto: Krister Larsson
BILDERNAS BILDSveriges mest sålda dagstidning är Expressen dagen efter kungabröllopet 1976: 957 000 exemplar! Men kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kysstes aldrig i tv eller ens under kortegen. Det klassiska fotot tog Jonny Graan i stället gömd i ett fönster mitt emot kyrkan. Jonny tog bara en rulle, 32 bilder, men det räckte ju.
Foto: Suvad Mrkonjic
Jonny Graan tog bilden på "Kyssen".
Foto: Thomas Pettersson
Expressens nuvarande chefredaktör Thomas Mattsson tillsammans med Getingen.
Foto: Emmalisa Pauly
TERESE CRISTIANSSON.En av Expressens nuvarande utrikeskorrespondenter.
Foto: - -
VIKTIGAST!Brita Håkansson var, med 1 000 kronor i månadslön, Expressens korrespondent i London under andra världskriget. Hon följde våren 1945 de allierade in i Tyskland och dokumenterade förintelsen i koncentrationslägret Buchenwald - det viktigaste reportage som Expressen någonsin publicerat. "Likskändarjournalistik", påstod då DN:s chefredaktör Herbert Tingsten om Bonniers nya kvällstidning. Tingsten hade förstås fel.
Löpsedeln till Brita Håkanssons rapport om Förintelsen.
Foto: Emmalisa Pauly
KID SEVERIN. En av Expressens många legendariska skribenter.
Foto: Jörgen Hildebrandt
ÅRETS BILD 1974. Expressens grundare Carl-Adam Nycop hade hämtats från bildtidningen Se! och tillsammans med Gert Engströms dramatiska bildbeskärningar skapade Expressen en ny journalistik. Duktiga fotografer och nya sätt att tänka har hela tiden utvecklat innehållet, och på senaste "Årets Bild"-tävlingen vann fotografer som tagit bilder för Expressen flest priser. Nu står vi inför nya utmaningar med rörlig bild i nya kanaler.
Foto: Jan Delden
OTTO SJÖBERG.Expressens chefredaktör 2002-2009.
Foto: Mikael Sjöberg
BENGT OTTOSSONKom till Expressen 1994, blev vd 2001 och slutade nu under hösten.
Foto: Christian Örnberg
STÖRSTA SNACKISARNAI sensomras startade Expressen Sveriges största viralsajt, Omtalat, och i höst har också Gilladjur och Sportfeed lanserats. Just att fånga upp så kallade snackisar är ju snarast egen kvällstidningsgenre, men viktigast är kanske att Expressen fortsätter utveckla nya innehållsprodukter.
FRAMTIDENS NYHETS-TVJärnrörsskandalen 2012? Husby-kravallerna 2013? Ubåtsjakten 2014? När var det egentligen som Expressen TV blev den nyhets-tv som först Aftonbladet, och sedan tv-kanalerna, tvingades förhålla sig till? "Primetime" med Niklas Svensson och Anna Jernberg Carlson var inte alltid störst eller vackrast, men där var det snabbast och bäst berättat. Många upptäckte detta efter Boston-bomberna 2013. En så kallad 'game changer' i mediebranschen?
KAMPANJJOURNALISTIKENKlassisk kvällstidning är ju lika med opinionsbildning. Expressen kampanjade tidigt mot apartheid i Sydafrika, nu tar vi ofta ställning mot diktaturen Eritrea som fängslat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Han spärrades in redan 2001, utan rättegång, och i dag är dottern Betlehem Isaak krönikör i Expressens västsvenska edition.
GLADAST2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling. Sedan blev det hemlig bröllopsresa - och en exklusiv intervju med Expressens Malin Roos i Söderhavet. Prinsessparet tackade svenska folket via Expressen - och i de stora tv-kanalerna höll programledarna upp vår förstasida i bild.
1 / 30

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.