Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Val i Tyskland 2021 – det här behöver du veta

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson berättar om partiernas förutsättningarna.
Olaf Scholz, nuvarande finansminister och Socialdemokraternas kandidat.
Foto: INA FASSBENDER / POOL / EPA / TT
Armin Laschet är CDU:s kandidat.
Foto: OLIVER DIETZE / AP/ TT
Annalena Baerbock är De Grönas kandidat.
Foto: SEAN GALLUP / POOL / EPA / TT

Tyskland går till val och säkert är att Angela Merkel sedan kliver ner som förbundskansler.

Så mycket mer är det inte som är säkert.

Sällan har det varit så ovisst hur nästa tyska regering kommer att se ut, men får vi tro mätningarna så kommer socialdemokraterna, SPD, att få första chansen att bygga en koalition.

Så vilka partier slåss om makten, vad vill de och hur kommer Tyskland att styras efter valet?

Svaren har ni här. 

CDU/CSU

Kanslerkandidat: Armin Laschet

Färg: Svart

Valet 2017: 32,9 procent

Opinionsmätningar 2021: 23 procent

Historia: Det parti som styrt Tyskland (och Västtyskland) under flest år. Har lett regeringen i 51 av 71 år. CDU och dess bayerska systerparti CSU, är ett mitten-högerparti.

Valfrågor: Vill avskaffa solidaritetsskatten som infördes vid Tysklands återförening för att stötta östra Tyskland. Lovar bygga 1,5 miljoner nya bostäder. Vill skärpa restriktioner för invandring. Asylsökande som begått brott ska deporteras. Kampen för klimatet måste gå hand i hand med ett framgångsrikt näringsliv.

Väljarbas: Äldre, kristna, landsortsbor speciellt i södra Tyskland. Även stort stöd bland egna företagare och medelklass.

Föredrar att sitta i koalition med: FDP, De gröna, SPD

CDU har lett regeringen i 51 av 71 år. Nu är frågan om Armin Laschet lyckas behålla kanslerposten för partiets räkning.
Foto: OLIVER DIETZE / AP/ TT

SPD:

Kanslerkandidat: Olaf Scholz

Färg: Röd

Valet 2017: 20,5 procent

Opinionsmätningar 2021: 25 procent

Historia: Tysklands äldsta politiska parti, grundat 1875. Var Tysklands andra stora, breda parti förutom CDU. Suttit i regeringskoalition i 38 av 71 år och lett den i 21 av dessa år. Ingått i storkoalition med CDU sedan 2013.

Valfrågor: Finansminister Olaf Scholz har varit partiets främsta valvapen. Populärare än konkurrenterna. Vill höja minimilönen och införa förmögenhetsskatt för de rikaste, samtidigt som låg- och mellaninkomsttagare ska få sänkt skatt. Vill hastighetsbegränsa tyska motorvägar till 130 kilometer i timmen och satsa på tåg. Inga nya restriktioner vad gäller invandring.

Väljarbas: Har traditionellt starkt stöd bland arbetare och fackföreningar. Starkast i industriregionen i nordväst.

Föredrar att sitta i koalition med: De gröna, FDP, möjligen Vänstern

Populära Olaf Scholz hoppas få leda regeringen i stället för att vara finansminister.
Foto: CLEMENS BILAN / POOL / EPA / TT

De gröna

Kanslerkandidat: Annalena Baerbock

Färg: Grön

Valet 2017: 8,9 procent

Opinionsmätningar 2021: 15 procent

Historia: Bildades 1980 och partiet växte fram ur proteströrelsen 1968. Tog sig in i parlamentet första gången 1983. Satt i regeringskoalition med SPD från 1998 till 2005. Även bildat koalition med andra partier i delstatsparlamenten.

Valfrågor: Satsar mycket på klimatfrågor och grön infrastruktur. Alla bilar måste vara utsläppsfria senast 2030. Vill höja utsläppspriset på koldioxid. Vill storsatsa på snabbtåg, för att minska flyg på korta distanser. Vill underlätta för invandring och snabbare naturalisering i Tyskland. Är utrikespolitiskt det mest Kina- och Rysslandskritiska partiet.

Väljarbas: Välutbildade stadsbor. Är i regel störst i universitetsstäder. Lockade tidigare många yngre, men väljarbasen har åldrats.

Föredrar att sitta i koalition med: SPD, CDU

Annalena Baerbock och De Gröna har sin väljarbas i välutbildade stadsbor.
Foto: CLEMENS BILAN / POOL / EPA / TT

FDP:

Partiledare: Christian Lindner

Färg: Gul

Valet 2017: 10, 7 procent

Opinionsmätningar 2021: 12 procent

Historia: Tysklands liberala mittenparti. Det parti som suttit med i flest regeringar, oftast med CDU men även med SPD. Partiledaren har ofta varit utrikesminister. 

Valfrågor: FDP är för fri företagsamhet och sänkta skatter. Vill satsa på teknologi, snarare än restriktioner för att rädda klimatet. För fri fart på motorvägarna. Vill prioritera högutbildade invandrare. Vill avskaffa solidaritetsskatten och avskaffa eller minska en rad andra skatter.

Väljarbas. Egna företagare, och många från tjänstesektorn, exempelvis advokater. 

Föredrar att sitta i koalition med: CDU

Christian Lindner, liberala FDP:s ledare, vill helst sitta i koalition med CDU.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT

Die Linke - Vänstern:

Partiledare: Janine Wissler, Susanne Hennig-Wellsow

Färg: Magentaröd

Valet 2017: 9,2 procent

Opinionsmätningar 2021: 7 procent

Historia: Partiet har sin bas i det forna östtyska kommunistpartiet SED. Det bildades 2007 efter en sammanslagning med en utbrytarfalang från SPD. Det faktum att partiet har sina rötter i Östtyskland har hittills stängt det ute från regeringskoalitioner. 

Valfrågor: Vill förbjuda bensin- och dieselbilar senast 2030.  Vill förstatliga Lufthansa och förbjuda flygresor kortare än 500 kilometer. Vill att fattigdom ska vara skäl för asyl och stoppa alla deporteringar. Vill införa förmögenhetsskatt och höjd skatt för de rika. Det enda partiet som vill att Tyskland inte ska vara med i Nato. Är även emot tyska militära insatser i utlandet. 

Väljarbas: Har fortfarande sitt starkaste stöd i östra Tyskland. Väljarna är främst äldre som minns DDR-tiden. Har också tappat röster i öst till högerpopulistiska AfD.

Föredrar att sitta i koalition med: SPD, Gröna.

Janine Wissler för die Linke, som har sin bas i det gamla östtyska kommunistpartiet.
Foto: CLEMENS BILAN / POOL / EPA / TT

Alternativ för Tyskland, AfD

Partiledare: Tino Chrupalla, Alice Weidel

Färg: Blå

Valet 2017: 12,6 procent

Opinionsmätningar 2021: 11 procent

Historia: Bildades 2013 som ett protestparti främst mot euron. Partiet bytte kurs efter massinvandringen 2015 och profilerar sig nu främst som ett starkt invandrarkritiskt parti. Blev det första högerpopulistiska partiet som tog sig in i parlamentet 2017. Är utfryst av de andra partierna.

Valfrågor: Vill kraftigt minska invandringen till Tyskland. Vill stoppa all anhöriginvandring. Anser inte att människan påverkat klimatet med utsläppen av koldioxid. Vill höja pensionerna. Enda tyska parti som välkomnade Brexit.

Väljarbas: AfD har lockat över manliga väljare från alla partier. Har en stark bas i östra delarna av Tyskland. Bara 15 procent av medlemmarna är kvinnor.

Föredrar att sitta i koalition med: CDU. Alla partier har uteslutit att sitta i koalition med AfD.

Tino Chrupallas AfD kommer inte att få sitta med i någon koalition.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Tänkbara koalitioner:

Inget parti kommer att bli stort nog att styra på egen hand. För första gången ser det dessutom ut som om de två största partierna, CDU och SPD, inte ens tillsammans får ihop en majoritet.

Det kommer därför sannolikt att krävas tre partier för att få ihop en majoritet. Så hur ser de troliga alternativen ut? Tyska koalitioner uppkallas ofta efter färgerna på länders flaggor.

Trafikljus:

SPD, FDP, De gröna

En regeringskoalition som aldrig styrt landet. Men ser ut som det troligaste alternativet ifall SPD blir största parti. Kan dock bli svårt att få FDP och De gröna att komma överens. 

Jamaica:

CDU, FDP, De gröna

Sågs länge som den troligaste lösningen, innan CDU började tappa i popularitet. De gröna har aldrig suttit i regeringskoalition med CDU, men det har skett på lokal nivå. Merkel försökte få ihop en sådan koalition 2017 men FDP och De gröna kom inte överens.

R2G - Röd röd grön

SPD, Vänstern, De gröna

Precis den koalition som CDU:s Armin Laschet varnat för. Vänstern har aldrig släppts in i en regering på grund av kopplingarna till det gamla östtyska kommunistpartiet och partiets önskan att lämna Nato. Men kan bli ett alternativ för Olaf Scholz om han inte får ihop en trafikljus koalition.

Kenya

SPD, CDU, De gröna

Angela Merkel styrde Tyskland i tolv av 16 år i koalition med SPD. Men det lär inte längre räcka. Så denna uppställning är möjlig. Dock kommer CDU antagligen att föredra att gå i opposition i stället för att spela andra fiol i en regering ledd av SPD om nu partiet slutar på andra plats. 


Tyskland går till val – slutet på en era.