Draget för att få makten – kopiera Merkels stil

Olaf Scholz är mannen som kan ersätta Angela Merkel.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Inte särskilt lika, men socialdemokraten Olaf Scholz utmålar sig som Angela Merkels verkliga arvtagare. Och det verkar gå hem hos tyskarna.
Foto: MICHAEL KAPPELER / AP TT NYHETSBYRÅN

Angela Merkel har ibland beskyllts för att stjäla delar av socialdemokraternas politik i Tyskland.

Olaf Scholz har gjort tvärtom.

Han har lagt beslag på Merkel.

Det kan ge honom och SPD segern i tyska valet.

Alla i Tyskland känner igen handgesten. Tummarna ihop uppåt, resten av fingrarna ihop neråt, allt i formen av en diamant eller romb.

Angela Merkel kämpade länge med nervösa händer och gesten blev ett sätt för henne att hålla fingrarna i styr.

Ett par kända händer, men en känd gest. Angela Merkel håller dem i diamantform.
Foto: Bernd Thissen / TT NYHETSBYR¿N

Så ingen missade poängen när socialdemokraten Olaf Scholz lät sig fotograferas i augusti för Süddeutsche Magazine och kopierade Merkels diamant. Det var ungefär samtidigt som Olaf Scholz och SPD började stiga i mätningarna.

– Hemligheten till att vinna detta val är att presentera sig själv som arvtagare till Merkel och att samtidigt göra så få misstag som möjligt, säger statsvetaren Marcus Dirsus vid universitet i Kiel till Politico.

Och det sammanfattar rätt väl vad Olaf Scholz har gjort i denna valkampanj. Detta samtidigt som hans motståndare – CDU:s Armin Laschet och De grönas Annalena Baerbock – gjort ett antal självmål.

Beskylldes i debatt för att härma Merkel

Och Olaf Scholz, 63, försöker inte dölja att han ser sig som Merkels arvtagare. Eller som det heter i en SPD-slogan: Er kann kanzlerinn – han kan vara kansler. Det är den feminina formen på det tyska ordet för kansler som används.

Armin Laschet tröttnade i en tv-debatt och beskyllde honom öppet för att försöka låta som Angela Merkel.

– Jag tycker jag låter som Olaf Scholz, konstaterade Scholz torrt.

Kansler för Tyskland, står det på valaffischen med Olaf Scholz. Han och SPD leder i mätningarna.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och torr är han. Det är inte Scholz utstrålning som gör honom populär i detta val.

Han liknas oftast vid en teknokrat, byråkrat, banktjänsteman. Eller en maskin. Den tyska tidningen Die Zeit kallade honom redan 2003 för Scholz-o-mat, en ordlek på hans namn och ordet automat. 

Det har inte gått något vidare för SPD sedan de förlorade makten 2005. Kan ni exempelvis nämna namnet på någon av de förbundskanslerkandidater som utmanat Angela Merkel i de senaste tre valen? Nej, tänkte väl det. (En av dem är dock landets president nu, Frank-Walter Steinmeier)

Det verkade länge som om Olaf Scholz skulle bli ännu en i raden av SPD-politiker som snabbt faller i glömska. Men så ser det inte ut så här på valspurten.

Olaf Scholz (till vänster) i samtal med sina huvudmotståndare i en av de tre tv-debatterna, De grönas Annalena Baerbock och CDU:s Armin Laschet.
Foto: MICHAEL KAPPELER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är inte oviktigt att Scholz framgångsrikt liknat sig vid Merkel. Hon är fortfarande Tysklands populäraste politiker och skulle antagligen ha lett CDU till en ny seger om hon ställt upp.

Men Scholz känner henne rätt väl. Han är ju trots allt vice förbundskansler redan. Än viktigare, han har varit finansminister i Angela Merkels koalitionsregering. CDU/CSU har ju under tolv av Merkels 16 år vid makten suttit i koalition med SPD.

Scholz är också den klart mest erfarne av årets kandidater. Han var även arbetsmarknadsminister i en tidigare regering och har varit borgmästare i storstaden Hamburg i sju år.

Och han försöker inte dölja att han kanske inte är den roligaste av politiker.

– Jag kämpar om jobbet som förbundskansler, inte om jobbet som cirkusdirektör, som han konstaterat.

Vill sänka skatter och höja löner

Som finansminister har han bland annat ansvarat för de stödbidrag den tyska staten delat ut under pandemin. Tyska politiker är normalt extremt försiktiga med underskott i statsfinanserna, men han har öppnat plånboken.

Han går till val bland annat med löften om höjd minimilön, skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare och förmögenhetsskatt för de rikaste. Han lovar också bygga fler bostäder för att få stopp på allt högre hyror.

Scholz ligger till höger i SPD, något som lär gynna honom. Han försökte själv bli partiledare 2019, men förlorade mot ett par som kommer från partiets yttersta vänsterflygel. Det har dock inte gått hem hos väljarna.

Scholz vet att han är populärare än sitt parti och säger saker som:

– Om ni vill ha Olaf Scholz som förbundskansler, så måste ni rösta på SPD.

Olaf Scholz håller valtal i München. Han är populärare än sitt eget parti.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Om SPD blir största parti - det ligger på runt 25 procent i mätningarna - så behöver dock Scholz med största sannolikhet två koalitionspartier. 

Han har vägrat att i förväg utesluta Vänstern - partiet som har rötter i östtyska kommunistpartiet och som aldrig suttit i regeringen - och det har CDU använt som vapen emot honom. Hittills utan någon egentlig effekt i mätningarna.

Troligare är att han försöker bilda en regering med De gröna och mittenpartiet FDP. Få tror att CDU vill ingå som minoritetsparti. Politiskt så hör Scholz helt klart mer hemma där i mitten, än med ex-kommunisterna.

Eller som han själv uttryckte det en gång som borgmästare i Hamburg kring en fråga om lag och ordning.

– Jag må vara vänsterliberal, men jag är inte dum i huvudet.

Inga radikala experiment med andra ord. Det passar Tyskland utmärkt. 

Angela Merkels väg till makten

Merkel har blivit Tysklands mest populära politiker.