USA har aldrig sett sådan tornadostorm i december

Här rasar byggnadsställningen – när tornadon drar fram.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN
Foto: David Carson / TT NYHETSBYRÅN / AP

FN:s klimatpanel varnar för att ett varmare klimat leder till mer extremt väder.

Det finns just inget extremare än en tornado.

Så är det klimatförändringarna som ligger bakom helgens dödliga oväder i USA?

Riktigt så enkelt är det inte. 

Det var i fredagskväll som ovädret drog fram genom sex amerikanska delstater och spred död och förödelse, värst i delstaten Kentucky.

Bråte från ovädret spreds upp till 10 000 meters höjd, den höjd som stora passagerarplan flyger på. Brad Hale i Crestwood, Kentucky hittade ett fotografi som färdats nästan 200 kilometer. 

Det finns få väderfenomen som orsakar sådan skada som en tornado, och inget land i världen är så drabbat som USA.

De flesta inträffar under våren i det område som ofta kallas Tornado Alley i USA, från Texas i söder upp till South Dakota i norr. Men även områden öster därom kan drabbas.

Det var vad som hände i fredags kväll. Det ovanliga är att detta inträffar i december och inte - som normalt - under våren.

En flygbild visar förödelsen i Mayfield, Kentucky, den värst drabbade staden i helgens oväder.
Foto: RYAN C. HERMENS / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla döda har inte lokaliserats och dödssiffran väntas stiga till över 100 i Kentucky. Det står redan klart att detta blir det dödligaste tornadoutbrottet som ägt rum i december. 39 personer dödades i december 1953 i Vicksburg, Virginia.

Analysen är inte helt färdig, men det är möjligt att en av helgens tornados drog fram längs en sträcka av 40 mil, även det skulle vara ett nytt rekord. En tornado från 1925 virvlade fram 35 mil och krävde 695 liv.

En tornado härjar i regel betydligt lokalare än så. Den genomsmittliga längden den färdas är åtta kilometer.

– Många personer kommer att vakna upp, se de här skadorna och undra: ”Är detta det nya normala?”, säger Victor Gensini, professor i meteorologi vid Northern Illinois University till Washington Post.

Svaret på den frågan är, antagligen inte. Men ja, det var onekligen varmare än normalt i de drabbade delstaterna när åskovädret drog fram med temperaturer på ibland över 25 grader.

– Det går definitivt att säga att med varmare väder, så kommer det att bli vanligare med tornados även under kyligare månader, säger Gensinsi.

När klimatforskarna försöker blicka in i framtiden så förutspår många att kraftiga åskoväder kan komma att öka på grund av klimatförändringarna. Alltså, den typen av oväder som föder tornado i USA.

En tornado skar tvärs igenom Amazons distributionslokal i Edwardsville, Illinois. Minst sex personer dödades där.
Foto: DANIEL SHULAR / ST LOUIS POST-DISPATCH / POLARIS POLARIS IMAGES

Men även om FN:s klimatpanel i sin senaste rapport - den som publicerades i augusti i år - varnar för att höjda temperaturer kommer att göra extremväder vanligare, så säger IPCC att det ännu inte finns något tydligt samband mellan global uppvärmning och antalet eller styrkan i tornados.

Genomsnittstemperaturen har stigit de senaste decennierna och många år har varit rekordvarma. Men antalet tornados har inte ökat i USA. Antalet är hyfsat konstant sedan 1950-talet.

Men mönstret har förändrats. På 1970-talet inträffade tornados cirka 150 dagar varje år i USA. I dag uppstår de cirka 100 dagar per år.

Däremot har det blivit vanligare med en ansamling av tornados. Oväder som födde över 30 tornados inträffade bara någon gång vartannat år tidigare, men inträffar nu - som i helgen - flera gånger per år.

– Vi ser färre dagar med en tornado, men fler dagar med många tornados, sammanfattar Harold Brooks till Wall Street Journal. Han är forskare vid NOAA:s laboratorium för starka stormar.

Brooks menar att det inte går att slå fast att det är klimatförändringarna som ledde fram till de omständigheter som skapade helgens dödliga oväder.

– Det är möjligt, men vi har inte alla länkar i kedjan för att dra den slutsatsen.

Oväder - som orkaner och tornados - orsakar ofta större materiella skador än tidigare, men det beror främst på att människan i dag bor på fler platser och att befolkningen är betydligt större än för 50 år sedan, än för 100 år sedan.

En god nyhet är dock att antal dödsoffer för tornados i USA har minskat rejält under de senaste decennierna. Det förklaras framför allt med att förvarningssystemen blivit så mycket bättre så att folk hinner sätta sig i säkerhet i tid.

Men för alltför många kom varningarna för sent i fredags kväll.

Andra nyheter:
Tornadon sveper förbi – träd faller och människor flyr

Flera tornados drabbade den tyska kuststaden Kiel i oktober.