Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps sista försök för att stoppa Joe Biden

Expressens Mats Larsson om Donald Trumps bakslag.
Under måndagen röstar USA:s 538 elektorer fram nya presidenten.
Foto: CNP / POLARIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Det är valdag i USA i dag.

De 538 elektorerna ska rösta fram USA:s nästa president.

Expressen reder ut vad som händer. 

Vem vinner dagens val i elektorskollegiet?

Det gör Joe Biden. Med möjligheten något enstaka undantag - men antagligen inte ens det - så kommer 306 elektorer att rösta för Joe Biden, medan 232 röstar för Donald Trump, det vill säga exakt det valresultat som varit känt sedan länge.

Så varför bryr vi oss om detta?

Egentligen brukar varken USA eller resten av världen göra det. Elektorskollegiet röstar alltid den första måndagen efter den andra onsdagen i december, men det är i regel en ren formalitet. Valet avgörs ju av det amerikanska folket redan i början av november då presidentvalet hålls.

Vad är annorlunda i år?

President Donald Trump. Han har - till skillnad från sina många företrädare - vägrat att acceptera valresultatet och påstår att massivt valfusk berövat honom segern. Han har försökt via domstolar eller genom påtryckningar på republikanska makthavare i delstater som Georgia och Michigan att ändra på valutgången.

Nu röstas Joe Biden fram som ny president

Hur har det gått för honom?

Inte alls. Trumps advokater har vunnit en domstolsprocess. Han har förlorat 55. Alla delstater har certifierat valresultatet och utsett elektorerna. Det är dessa som röstar i dag.

Så hur går valet till?

Elektorerna möts - i regel i delstaternas huvudstäder i den lokala kongressbyggnaden - och röstar. De skriver ner på en papperslapp den de röstar på. Det är olika tider som gäller för olika delstater, så detta kommer att pågå under hela dagen amerikansk tid. En del livestreamar omröstningen. Joe Biden väntas hålla tal när det är klart.

Vilka är elektorerna?

Det är i regel personer knutna till respektive parti. I delstater där Joe Biden vann - som de 55 elektorerna i Kalifornien, de 29 i New York, de 16 Georgia - så är elektorerna demokrater. I delstater där Donald Trump vann, så är det republikaner.

Finns det några namn man känner igen?

Tja, i New York heter två av elektorerna Bill och Hillary Clinton. Men i regel är det partifunktionärer på lokal nivå som inte är kända nationellt.

Kan elektorerna rösta som de vill?

I regel inte. I 33 delstater så säger den lokala lagen att elektorerna måste följa valresultatet i presidentvalet. Det har dock hänt i andra delstater att så kallade ”trolösa elektorer” röstat på någon annan. Det hände faktiskt 2016, då sju röstade på någon annan. Den gången var det främst demokrater som i stället för att rösta på Hillary Clinton lade sin röst på Bernie Sanders i stället. Men ingen tror att en elektor som lovat rösta på Joe Biden kommer att byta sida till Trump.

Trumps sista chans för att stoppa Biden

Vad händer sedan?

Rösterna sänds till bland annat vicepresident Mike Pence. Han ska ha tagit emot alla senast den 23 december. Elektorsrösterna kommer sedan att öppnas och officiellt räknas av representanthuset den 6 januari nästa år. 

Kommer Donald Trump att kapitulera efter dagens omröstning?

Det verkar inte så. I en intervju i helgen för Fox News så sa han att han kämpar vidare. I praktiken kan han inte göra mycket. Men lika viktigt blir att se hur ledande republikaner som senatsledaren Mitch McConnell reagerar. Han har tidigare sagt att amerikanska medier inte avgör när ett valresultat är klart. Rent formellt har han rätt. Men när elektorskollegiet har röstat, så är det i praktiken klart.

Kan något hända i kongressen den 6 januari?

De 435 medlemmarna i representanthuset - demokraterna har majoritet där - gör inget annat den 6 januari än att räkna de röster som avlagts i dag. De kommer med största sannolikhet att ge Biden segern med 306 elektorer mot 232. Men enskilda ledamöter kan protestera och hävda att felaktigheter begåtts i enskilda delstater.

Vad händer i fall det blir protest?

Det måste lämnas in en skriftlig protest från minst en medlem i senaten och en medlem i representanthuset. En kort debatt följer och för att protesten ska gå igenom så krävs en majoritet i bägge kamrar. Det kommer inte att ske, eftersom demokraterna kontrollerar representanthuset (och möjligen senaten beroende på hur det går i fyllnadsvalet i Georgia).

Hur troliga är den typen av protester?

Det har hänt två gånger i modern tid, 2005 och 1969. I bägge fallen så blev de nedröstade i representanthuset. Vi talar om Donald Trump, så det kan mycket väl hända även 2021, men det protesten kommer med största sannolikhet att stoppas av representanthuset.

Så Joe Biden flyttar in i Vita huset den 20 januari?

Ja, det gör han. Och ja, Donald Trump har sagt att han flyttar ut. Om sedan Trump även närvarar vid presidentinstallationen av Joe Biden återstår att se. Enligt amerikanska medieuppgifter planerar Trump möjligen ett stort möte med sina anhängare i Florida den dagen. 

Elektorsrösterna: Så fungerar det

I dag kan Donald Trump röstas bort.

TV: Fredlig Trump-aktion slutade i upplopp

Den fredliga aktionen slutade med upplopp