Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolv frågor och svar om upproret i Iran

På sociala medier sprids filmer från Iran som visar hur allt fler och allt yngre kvinnor ansluter sig till protesterna som bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis död i mitten av september.

Irans andlige ledare Ayatollah Ali Khamenei säger att det är USA och Israel som ligger bakom protesterna i landet.

Det är inte sant, det är landets kvinnor som fått nog.

Så vad är det som pågår i Iran?

Expressen reder ut.

Vad utlöste protesterna i landet?

Den 13 september besökte 22-åriga Mahsa Jina Amini huvudstaden Teheran. Hon var från den kurdiska delen av landet men greps när hon klev ut ur tunnelbanan av Irans moralpolis. Hon ansågs visa för mycket hår under sin hijab, sin huvudduk. Hon dog i polisens fångenskap, tre dagar senare. Familjen säger att hon misshandlats till döds, polisen påstår det var ”plötslig hjärtinfarkt”.

Mahsa Jina Amini.
Foto: ZUMA/IBL

Blev det gnistan?

Ja. När hon begravdes hemma i staden Saqez började upprörda kvinnor ropa ”Kvinnor, liv, frihet”, slagord som använts länge av kurdiska kvinnokämpar. Protesterna spreds först till andra kurdiska städer i Iran och snart till andra delar av landet. Protester har nu utbrutit i landet samtliga provinser, över 100 städer.

Är det kvinnor som leder protesterna?

I regel, ja. Det finns mängder av bilder på sociala medier med kvinnor som bränner sina huvuddukar eller klipper sitt hår. Hårklippningen är ett traditionellt sätt i Iran att visa vrede eller sorg på. ”Kvinnor, liv, frihet” skanderas hela tiden, liksom ”Död åt diktatorn”.

Foto: MARTYN WHEATLEY / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Hur stränga är reglerna för hijab i Iran?

Det har varierat över tiden. Den är obligatorisk att ha på sig för kvinnor, men periodvis har moralpolisen inte brytt sig om ifall lite hår sticker ut, speciellt under perioder då Iran haft mer reformvänliga presidenter. Men landets nuvarande president Ebrahim Raisi är en konservativ, hårdför politiker och under sommaren skärptes kraven. Det är detta Mahsa Jina Amini blev offer för.

Ebrahim Raisi.
Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Så det fanns en ilska bland landets kvinnor redan före Ahminis död?

Ja, det fanns det. I juli greps exempelvis en 28-årig kvinna, Sepideh Rashno, efter att hon ansågs ha varit slarvigt klädd på en buss. Hon försvann i tre veckor och dök upp på den statliga tv:n med spår av misshandel.

Är det bara kvinnor som demonstrerat?

Nej, inte alls. Många män har också visat sitt stöd och protesterna har också haft en större bredd än tidigare protester. Även mer välbeställda iranier från exempelvis norra Teheran har deltagit.

Hur har regimen svarat?

De har bland annat stängt ner Instagram och Whats App de två internationella social medie-appar som tillåts i landet. Myndigheterna har också stängt ner internet och gjort det svårare för demonstranterna att organisera sina protester. Och sedan har de som vanligt svarat med våld, misshandel, dödsskjutningar.

Hur många har dödats?

Statliga iranska medier har rapporterat i skrivande stund att över 40 personer har dödats. Den Norge-baserade organisationen Iran Human Rights uppger dock att minst 133 personer har mist livet. Sannolikheten anses stor att den siffran kommer att öka.

Tillägg: Siffran baseras på uppgifter vid artikelns första publicering den 4 oktober. 

Iran har skakats av flera protester de senaste åren, vad skiljer 2022 åt från de tidigare?

Denna gång är det kvinnorna som står i centrum och det handlar om den religiösa regimens lagar och påbud som begränsar till och med hur de får klä sig. Under den så kallade Gröna revolutionen 2009 så protesterade iranierna mot ett förfuskat valresultat. År 2017 och 2019 var det främst ekonomiska orsaker, som höjda bensinpriser. 2019 dödades till slut över 300 personer.

Spelar ekonomin någon roll även nu?

Ja, det finns en allmän frustration. Iran har genomlevt tuffa år med pandemin, ökad isolering, svag ekonomi. Förtrycket har också ökat. Vid valet 2021 så förbjöds alla reformvänliga politiker att ställa upp i valet. Inte minst bland de yngre så finns en växande hopplöshet.

Finns det några ledare för protesterna?…

Nej och det skiljer protesterna från 2009 då reformvänliga politiker fanns i bakgrunden. Det faktum att de är ledarlösa gör det å ena sidan svårare för regimen att kontrollera, å andra sidan blir det tuffare för demonstranterna att få sin vilja fram.

Hur pressade är Ayatollah Khamenei och de religiösa ledarna?

Det är helt klart skakade. Protesterna har ännu inte visat några tecken på att avta, trots ett ökat våld från regimen. Men ännu syns inga rörelser hos de grupper som verkligen skulle kunna göra en skillnad, om de ställde sig bakom demonstranterna, som militären, köpmännen eller reformpolitikerna.

Syr sina ögonbryn – för att protestera mot Iran

Över hela världen hålls just nu protester i kölvattnet av att 22-åriga Jina Mahsa Amini dött och Irans moralpolis anklagats för att ha orsakat hennes död. Ghasem Afshar har sytt i sina ögonbryn för att bli en röst åt de som lider under förtrycket i Iran.