Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svåra krisen i Indien – spridningen skenar

Presidenten svarar efter anklagelserna om att han tonat ner allvaret med pandemin.
En kvinna blir testad för corona i New Delhi. I Indien upptäcks cirka 90 000 nya fall per dag numera.
Foto: SANCHIT KHANNA/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERS / SANCHIT KHANNA/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Coronaviruset erövrar Indien och landet ligger nu på andra plats i världen.

Inte i något annat land har så många nya fall upptäckts per dag – och nu kollapsar Indiens ekonomi.

Den enda trösten är att dödligheten fortfarande är relativt låg.

Det är bister statistik från Indien dessa dagar. Den 30 augusti noterades 78 761 nya coronasmittade i landet, en högre siffra än något annat land varit med om under en dag.

Det är en rekordsiffra som Indien sedan överträffat gång på gång. Den 6 september upptäcktes över 95 735 nya smittade. Indien har nu sammanlagt 4,3 miljoner fall, bara USA har fler.

Det kan ju jämföras med Kina. Landet där allt startade, ett land som har 1,4 miljarder invånare mot Indiens 1,3 miljarder.

Kina har hittills över 85 000 fall av coronasmittade. Totalt. Lika många som Indien alltså upptäcker på en dag numera.

Ingen kan beskylla Indiens premiärminister Narendra Modi för att inte från början ha tagit coronasmittan på allvar. Problemet är att han antagligen reagerade för snabbt.

Det var den 24 mars klockan 20.00 på kvällen som Modi stängde ner Indien. Allt skedde med några få timmars varsel.

Det var mycket kraftiga åtgärder i ett land som då bara hade cirka 600 fall av corona. Och det ställde till enorma problem för Indiens många fattiga och de migrantarbetare som bokstavligen tjänar ihop till sin måltid på dagens arbete.

Plötsligt var arbetsplatserna stängda. Miljoner begav sig till hembyarna i stället.

Nedstängningen varade i över två månader och restriktioner gäller fortfarande på sina håll. Skolorna är exempelvis ännu stängda.

Men Indien har öppnat upp igen. Problemet är att restriktionerna började lätta samtidigt som smittan på allvar började spridas.

Och medan viruset i början var koncentrerat i storstäder som Mumbai äger spridningen nu framför allt rum på landsbygden. Delstaten Kerala hyllades i början för sin framgångsrika kamp, men även där har fallen ökat kraftigt när migrantarbetare återvänt hem.

Det är främst på landsbygden i Indien som coronaviruset nu sprids. Många har återvänt hem till sina byar från storstäderna och tagit med sig smittan därifrån.
Foto: SUDIPTA DAS/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK / SUDIPTA DAS/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Allt detta är illavarslande. Så här säger doktor Harjit Singh Bhatti, läkare vid Manipalsjukhuset i New Delhi till the Guardian.

– Landbygden har sett betydligt mindre investeringar inom hälso- och sjukvård. De är dåligt utrustade, det är färre läkare. Spridningen av viruset där kommer att få allvarliga konsekvenser och vi kommer antagligen att få se betydligt högre dödstal.

Hittills har dödligheten i Indien varit betydligt lägre än i andra hårt drabbade länder, som USA och Brasilien (och Sverige). Indien har 53 döda per en miljon invånare, mot USA:s 599 och Sveriges 577.

En orsak tros vara att Indiens befolkning är så ung. Bara fem procent är över 65 år, medan mer än hälften är under 25. Det är främst äldre som avlidit i covid-19.

Men Indien har drabbats betydligt värre än andra större länder inom ett viktigt område: Ekonomin. Under det andra kvartalet minskade landets BNP med enorma 23,9 procent.

USA:s ekonomi krympte samma period med 9,3 procent. Och Kina? Ja, Kina var tillbaka på plussiffror redan under andra kvartalet.

– Detta är förmodligen den värsta situation Indien varit i sedan självständigheten, säger ekonomen Jayati Ghosh vid Nehru universitet i New Delhi till New York Times.

Stillastående byggprojekt i Mumbai. Indiens ekonomi krympte med över 23 procent under det andra kvartalet.
Foto: RAFIQ MAQBOOL / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta i ett land som för några år sedan hade ännu högre tillväxtsiffror än Kina. Då fanns en optimism – som nu är som bortblåst. Samtidigt stiger de etniska spänningarna i landet.

Och mitt i allt detta sprids coronaviruset som aldrig förr.

– Nu känner många att det är bättre att få viruset än att stanna inomhus och vara hungrig, säger virusexperten Thekkekara Jacob John till New York Times.

I städerna står många fabriker nu stilla eftersom beställningarna försvunnit, och många av arbetarna saknas. En del arbetare har återvänt från landsbygden, men än fler väljer att stanna i byarna de återvänt till.

– Vi var hungriga i dagar, berättar Mohammed Chand för New York Times. Jag fick gå från plats till plats efter att blivit ivägkörd av hyresvärden. Till och med mina släktingar började slänga ut oss. 

– Jag vill inte uppleva det igen.

Än så länge är dock premiärminister Narendra Modi populär i mätningarna. Han blev återvald så sent som i fjol och hans politik med skärpt lagstiftning mot landets muslimska minoritet har varit populär hos många hinduer.

Indiens premiärminister Narendra Modi stängde tidigt ner Indien under coronapandemin.
Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Slående resultat i ny studie – Nio av tio får antikroppar efter corona och skyddet kan hålla i sig en längre tid.