Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Supervapnet ska avslöja de hemliga utsläppen

Livsviktiga Amazonas härjas varje år av stora skogsbränder.
Ett nytt supervapen ska avslöja värsta utsläppsbovarna.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN
En gasledning fattar eld i Sermenevo.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Detta är ett exempel på hur satelliter tros bli ett viktigt vapen i jakten på hittills okända utsläpp av metangas.
Foto: AMEL EMRIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns ett nytt vapen i jakten på utsläpp av växthusgasen metan.

Satelliter spårar läckor och utsläpp från bland annat gas- och oljeindustrin.

Och kan vi täppa till de läckorna har vi kommit en bra bit på vägen att nå 1,5 graders-målet.

Det var på morgonen den 4:e juni i år som en underjordisk gasledning i ryska Tatarstan drabbades av en stor läcka. En läcka som omvärlden tidigare antagligen aldrig skulle ha hört talas om.

Men Europeiska rymdmyndighetens, ESA:s, satellit Copernicus Sentinel 5P passerade ovanför och upptäckte läckan redan 11.01, enligt en detaljerad artikel i Washington Post.

En digital teckning av ESA:s satellit Copernicus Sentinel 5P. Den sändes upp i rymden 2017 och kan bland annat upptäcka utsläpp av metangas.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN

Satelliten gör 14 varv runt jorden och när den passerade samma plats igen en timme och 40 minuter senare så hade metangasläckan vuxit sig ännu mycket större.

Data från satelliten analyseras bland annat av de geoanalytiska firman Kayrros och efter förfrågningar därifrån medgav den ryska gasjätten Gazprom två veckor senare att gasläckan ägt rum.

Detta är ett exempel på hur satelliter tros bli ett viktigt vapen i jakten på hittills okända utsläpp av metangas.

Utsläppen av metan har ökat

Vi har sedan länge vant oss vid att satelliter används av världens mäktigaste nationer för att hålla varandra under uppsikt och kontrollera att man exempelvis håller ingångna avtal i frågor om nationell säkerhet.

Utsläppen av växthusgaser är en global fråga som rör hela planeten. Men det kan vara svårt att hålla koll på varandras utsläpp, inte minst vad gäller just metangas.

Koldioxid är den viktigaste och mest långlivade av växthusgaserna. Men metan står för cirka 20 procent av växthuseffekten.

Och det är inte bara koldioxiden som ökat i atmosfären sedan industrialiseringen. Detsamma gäller för metangas. Efter en inbromsning under 1980- och 1990-talen så har utsläppen satt fart igen på 2000-talet.

Den dåliga nyheten är att metan är en än mycket kraftigare växthusgas än koldioxid, den goda nyheten är att den bara stannar i atmosfären i ett par decennier. Så ett minskat utsläpp av metangas är det snabbaste sättet att bromsa klimatförändringarna.

Metan finns naturligt och bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material. Stora naturliga källor för utsläpp är våtmarker och idisslande djur, inte minst nötboskap.

Svårt att kontrollera utsläppen

Naturgas är en viktig energikälla och består främst av just metan. Den förbränns dock vid användning.

Men hanteringen av naturgasen leder till utsläpp och läckor. Det gäller också vid oljeutvinning. Och här går det att göra något.

Ett problem har varit att det är svårt att kontrollera hur stora utsläppen är från olika länder. Ryssland - en av de största utsläpparna av metan - hävdar exempelvis att fyra miljoner ton släpptes ut från landets gas- och oljeindustri 2019.

En rysk ingenjör läser av utrustningen vid ett av de stora ryska gasfälten på Jamal halvön
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

De verkliga utsläppen tros dock vara två, kanske tre gånger så höga. Data från ESA:s satellit är en viktig del av underlaget. Och den typ av katastrofala läckor - som satelliten upptäckte i juni - svarar enligt en färsk studie för en ansenlig del av Rysslands årliga utsläpp.

– Vi försöker inte dölja något. Vi inser att problemen existerar och vi försöker finna lösningar, säger Ruslan Edelgerijev, klimatrådgivare åt president Vladimir Putin till Washington Post.

Flera länder har uttryckt sitt missnöje med den nya typen av satellitövervakning, inte minst Kina menar att man kan mäta det här på egen hand. Även Kina har sänt upp satelliter som samlar in den här typen av data.

– Satelliter är det bästa redskapet, säger Juliette Lambin, chefsforskare vid franska rymdcentret, CNES till Wall Street Journal. De täcker hela jorden på några dagar.

Hon får medhåll från Tim Gould på International Energy Agency, IEA, en internationell organisation som skapades av OECD efter energikrisen 1973:

– Det blir väldigt svårt för de som läcker ut metangas att gömma sig.

”Kan minska den globala uppvärmningen”

Vid klimattoppmötet i Glasgow som inleds i slutet av månaden så kommer bland annat ESA att förespråka användningen av satelliter för att mäta hur arbetet går för att minska växthusgaserna.

En läckande gasledning i ryska Basjkortostan fattade eld i april i år. Gammal infrastruktur leder till många läckor av metangas från ryska gasledningar.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

I Ryssland beror en hel del av problemen på gammal infrastruktur, gamla gasledningar. Enligt Brendand Devlin, rådgivare vid EU-kommissionen, så är åtgärder för att minska metangasutsläppen den mest effektiva metoden för att snabbt få resultat.

Han säger till Washington Post att om vi kan täppa till metangasläckor och utsläpp så kommer vi en bra bit på vägen mot att nå målet om 1,5 graders uppvärmning.

– Det kanske inte låter som en större grej, men det är ungefär en tredjedel av allt vi behöver göra för att hålla temperaturen inom det 1,5 graders scenario som Paris-avtalet har som mål.

– Att göra något nu mot metan kan minska den globala uppvärmningen väldigt snabbt och nå tydliga resultat till 2050 och det med saker som vi redan kan göra i dag.

– Det handlar i grund och botten om rörmokeri.


25 städerna som står för hälften av världens utsläpp

Kinesiska Handan toppar listan • Moskva sjua