Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spionens nya liv med dottern efter giftattacken

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal tillsammans med sin dotter Julia. De blev bägge attackerade med det ryska nervgiftet Novitjok i mars 2018 i den engelska staden Salisbury.Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Nervgiftsattacken har blivit en tv-serie.Foto: DANCING LEDGE PRODUCTIONS/SVT

Han har aldrig gett någon intervju om vad som hände.

Sergej Skripal och hans dotter Julia har gått under jorden efter nervgiftattacken i Salisbury 2018.

De uppges ha börjat ett nytt liv på andra sidan jorden.

Det ryska nervgiftet novitjok är tillbaka i rubrikerna. Denna gång är det den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj som fallit offer för det.

Liksom far och dotter Skripal så överlevde han attacken och vårdades under flera veckor på ett sjukhus i Berlin. Därifrån lade han ut bilder på sig själv med uppdateringar på Instagram.

Sociala medier är dock inget för den 68-årige ex-spionen Sergej Skripal. Han skyr all publicitet.

Men Ross och Mo Cassidy fick i alla fall ett julkort i december från sin forna granne i den engelska staden Salisbury. Det var där Sergej Skripal bott sedan 2011.

Julkortet saknade avsändare.

– Det var trevligt att veta att de tänkte på oss, säger Ross Cassidy till Sunday Times.

– Men jag förväntar mig inte att vi någonsin kommer att få se dem igen.

Enligt Sunday Times har Sergej Skripal och dottern Julia emigrerat till Nya Zeeland för att starta nya liv där, med nya identiteter. De hade fram till flytten levt under MI6 beskydd på hemlig ort.

Det var MI6 som Skripal en gång arbetat som dubbelagent. Han avslöjades 2004 och dömdes till 13 års fängelse i Ryssland. Sex år senare utväxlades han till Storbritannien.

Men hans forna chefer i Moskva glömde honom inte. Förlät honom inte. Och i mars 2018 letade sig två ryska GRU-agenter, Anatolij Tjepiga och Alexander Misjkin, sig fram till Skripals adress i Salisbury. Han hade inte ens bytt namn.

De placerade det dödliga nervgiftet novitjok på dörrhandtaget till Skripals ytterdörr. Giftet är så farligt att det räcker att få det på huden för att råka illa ut. 

En scen ur tv-serien ”Giftattacken i Salisbury” som handlar om mordförsöket på Sergej Skripal.Foto: DANCING LEDGE PRODUCTIONS/SVT

Det kan orsaka flera olika symptom. Kanske hade agenterna hoppats på att omgivningen bara skulle tro att Skripal drabbats av en hjärtattack.

Men han hade fått besök av sin dotter Julia från Moskva dagen innan. Även hon fick giftet på sig.

De hittades på en bänk utanför ett köpcenter i Salisbury klockan kvart över fyra den 4 mars 2018. Det var sjuksköterskan Jaime Paine som först upptäckte dem.

– Hon låg på marken och hennes ögon var helt vita. Hon hade fradga kring munnen. Han var alldeles stel, berättade hon då för brittiska medier.

Den som följt BBC:s dramaserie ”Giftattacken i Salisbury” har lärt känna många av de personer som på olika sätt drabbades av händelsen.

– Det är nästan som en Spielberg story med dessa otroliga saker som händer i en liten stad: personer i skyddsutrustning, armén, pansarbilar, en spion, Ryssland och gift, säger seriens skapare Saul Dibb till the Guardian.

Två personer i skyddsutrustning efter nervgiftattacken i Salisbury i mars 2018.Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Det dröjde en månad innan Julia Skripal kunde lämna sjukhuset och föras till en hemlig plats. Sergej Skripal vårdades i ytterligare en månad innan han kunde återförenas med dottern.

Men dramat var inte över. De bägge ryska agenterna hade förstås sedan länge lämnat Storbritannien men de hade smugglat in nervgiftet i en parfymflaska som de dumpat i Salisbury.

Charlie Rowley hittade flaskan en dag i juni 2018 och tog hem den till sin flickvän, Drawn Sturgess. Hon testade den.

Polisen trodde först att de två tagit en överdos. Men det var novitjok. Drawn Sturgess  liv gick inte att rädda, hon avled den 8 juli 2018, det enda dödsoffret.

Attacken fick stora diplomatiska följer. Storbritannien pekade ut ryssarna som skyldiga och det ledde till omfattande utvisningar, inte bara från Storbritannien. Sammanlagt 153 ryska diplomater utvisades.

Anatolij Tjepiga och Alexander Misjkin intervjuas om nervgiftattacken i rysk tv. De hävdade att de var oskyldiga turister på besök i Salisbury.Foto: RUSSIA TODAY / STELLA PICTURES

De bägge ryska agenterna intervjuades senare i den ryska tv-kanalen RT. De hävdade att de varit turister som besökt Salisbury för att titta på katedralen där.

Kreml har alltid förnekat all inblandning och gör detsamma med fallen Alexej Navalnyj.

Till skillnad från far och dotter Skripal så har dock Navalnyj inga planer på att gå under jorden. Han tänker återvända till Ryssland och fortsätta vara en nagel i ögat på maktens män där.