Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog till mot gangstervärlden – så knäckte polisen koderna

Den nederländska polisen hittade sju containrar nära den belgiska gränsen i somras efter att polisen i Frankrike lyckats avkoda meddelanden i den kriminella världen.
En k-pist beslagtagen av brittisk polis som en del av Operation Venetic, det är den mest omfattande polisoperationen någonsin mot den organiserade brottsligheten i Europa.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Bilder från ett tillslag i London i samband med operation Venetic.
Foto: Shutterstock / Copyright (c) 2020 Shutterstock. No use without p
Encrochats krypterade och säkra telefoner har varit vanliga bland gängkriminella.
Foto: Europol
Två ton narkotika beslagtogs i ett tidigare brittiskt tillslag.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
En del av den brittiska polisens beslag.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Franska polisen BRI och GIGN, Gendarmerie Nationale, under en övning.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
1 / 7

Den franska polisen kallade den för Operation Venetic.

Det är den mest omfattande aktionen mot Europas gangstervärld någonsin.

Polisen kunde läsa de kriminellas krypterade meddelande.

Det har förhindrat mord och lett till gripanden även i Sverige.

Servicen heter Encrochat, i praktiken en slags Wechat för kriminella. En prenumeration kostade drygt 30 000 kronor per år och då garanterade de anonyma skaparna bakom Encrochat att inga myndigheter kunde knäcka kundernas meddelanden.

Enligt Vice Motherboard så använde sig Encrochats telefoner av modifierade varianter på operativsystemet Android. Oftast var det telefoner baserade på en spansk modell, BQ Aquaris X2.

Encrochat erbjöd mängder av tjänster som passade den organiserade brottsligheten.  Som att alla meddelande var krypterade. Funktioner som GPS, mikrofon och kamera var bortagen i det krypterade läget. Användarna kunde radera alla meddelanden med en PIN-kod.

Det var den franska polisen Gendarmerie Nationale som började nysta i Encrochat 2017. De fann gång på gång samma typ av telefoner när de gjorde räder mot den organiserade brottsligheten.

Kontanter som beslagtagits av brittisk polis i tillslag mot den organiserade brottsligheten. Operation Venetic har lett till att över 700 personer gripits bara i Storbritannien.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Året efter fick fransmännen ett tips om att några av Encrochats servrar fanns i Frankrike. Den franska polisen har en speciell cyberavdelning, C3N, som började nysta. 60 utredare arbetade på fallet.

Vi vet fortfarande inte exakt vad fransmännen lyckades med, men de fick tillgång till Encrochats servrar i våras och placerade en ”teknisk enhet” där som gav dem tillgång till flera miljoner textmeddelande som Encrochats kunder skickat.

Larmade sina kunder – som redan var avlyssnade

Encrochat hade då cirka 60 000 kunder. Enligt den franska polisen tros cirka 90 procent av dem ha varit kriminella.

Den franska polisen tros inte ha knäckt själva krypteringen. Eric Freyssinet är chef för Gendarmarie Nationales avdelning för cyberbrottslighet. Han antyder i intervju för Vice Motherboard hur de lyckades.

– Vi har lagstiftning i Frankrike som gör det möjligt för oss att installera mjukvaror på enheter, antingen genom att vi själva har tillgång till enheten, eller via ett nätverk.

En teori är att polisen lyckades få användarna att datera upp servicen och släppte in dem den vägen. Encrochat upptäckte efter ett tag vad som pågick och varnade sina kunder.

”Väldigt frispråkiga i chattarna”

Men då var det för sent. Den franska polisen samarbetade med Europol sedan 2018 och Operation Venetic har lett till en stor mängd gripanden i Europa, även i Sverige.

I Nederländerna upptäckte polisen till och med en tortyrkammare med tandläkarstol i en skeppscontainer. Polisen där har också beslagtagit 10 ton kokain och 1 200 kilo methamfetamin.

I Sverige hade Encrochat cirka 800 användare. Enligt Sydsvenskan har minst fem mordplaner stoppats i Skåne tack vare att Encrochat knäckts. De svenska användarna anade inte vad som pågick. 

– De är väldigt frispråkiga i chattarna. Det är inte som i vanligt avlyssningsmaterial där man pratar i koder, säger en polis till Sydsvenskan.

– Här har man verkligen känt sig helt säker och pratar i klartext om sina planer.

Specialbyggda fängelseceller i containrar • Se tillslaget här.


LÄS MER:
Insatsstyrkan slog till i gryningen – tre gripna