Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slaget om Tyskland – 14 frågor och svar

Tre personer är huvudkandidater att ta över makten efter Angela Merkel.
CDU:s Armin Laschet och SPD:s Olaf Scholz pryder ett par valaffischer inför valet i Tyskland den 26 september.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Olaf Scholz
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Armin Laschet
Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är slutspurt i det tyska valet.

Ett historiskt val med tyska mått mätt.

Expressens guide reder ut vad som gäller inför valet den 26 september.

Så vad är så historiskt med årets tyska val?

Det är första gången i modern tid som den sittande tyska förbundskanslern inte försvarar sitt jobb. Angela Merkel gjorde redan 2018 klart att hon kommer att avgå som förbundskansler efter årets val. Tyska väljare gillar stabilitet, CDU har dominerat tysk politik under efterkrigstiden och Merkel har varit landets förbundskansler i 16 år, lika länge som förre CDU-ledaren Helmut Kohl. 

Auf Widersehen, Frau Merkel! Tysklands förbundskansler kliver ner efter 16 år vid makten.
Foto: MATEUSZ WLODARCZYK / FORUM / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

Skulle Angela Merkel vinna om hon ställde upp igen?

Troligen ja, hon är fortfarande landets mest populära politiker. Men nu måste vi komma ihåg att tyskarna inte väljer förbundskansler, de röstar på partier i valet till förbundsdagen. Det parti som får flest röster får i regel också förbundskanslerposten.   

Om tyskarna gillar stabilitet så borde ju CDU och Merkels efterträdare Armin Laschet gynnas?

Det var vad Armin Laschet , 60, också hoppades på. Men valkampanjen har inte alls gått som han hoppats och han fick en trög start eftersom han utmanades som förbundskanslerkandidat av systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder. Laschet ses som en trevlig prick, men det tycks inte räcka.

Så hur ser opinionsläget ut?

Spurten har varit katastrofal för CDU/CSU. I stället är det socialdemokraterna SPD som sedan augusti tagit ledningen. I ett snitt av de senaste mätningarna så ligger SPD på cirka 25 procent, medan CDU pendlar kring 20 procent och De gröna ligger kring 17 procent. 

De tyska förbundskanslerkandidaterna: Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (De gröna) och Armin Laschet (CDU).
Foto: MICHAEL KAPPELER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hur mycket av SPD:s framgång är Olaf Scholz förtjänst?

En hel del. Den 63-årige Scholz är partiets förbundskanslerkandidat och har varit landets finansminister de senaste fyra åren. CDU och SPD sitter i en storkoalition. Scholz har inte begått några större misstag under kampanjen och framgångsrikt utmålat sig själv som Angela Merkels verkliga arvtagare. Han är också den mest erfarne av de tre. De grönas Annalena Baerbock, 40, har aldrig valts till något ämbete. Armin Laschet är förvisso regeringschef i delstaten Nordrhein-Westfalen men har ingen ministererfarenhet i Berlin.

Vilka har varit de heta valfrågorna?

Mycket har handlat om Tysklands ekonomi och den fortsatta vägen ur covid-pandemin. Klimatet är en annan viktig fråga - inte minst efter översvämningarna i somras - men De gröna har inte riktigt lyckats förvandla det till något segervapen. Det har hållits tre stora tv-debatter mellan de tre förbundskanslerkandidaterna och SPD:s Olaf Scholz har enligt mätningarna setts som segrare i alla tre.

Hur går valet till?

Alla över 18 år får rösta och för att komma in i förbundsdagen måste ett parti få minst fem procent av rösterna. Tyskarna har två röster, dels ett direktmandat där den kandidat som får flest röster vinner en plats i förbundsdagen, dels en partiröst som avgör den procentuella fördelningen. Valdeltagandet brukar vara högt i Tyskland, över 70 procent, men väljarkåren är gammal. Hälften är över 50 år. 

Olaf Scholz har gett socialdemokratiska SPD ledningen inför det tyska valet. Han är nu favorittippad att bli Tysklands nästa förbundskansler.
Foto: SIMONE KUHLMEY/PACIFIC PRESS/SHUTTERST / SIMONE KUHLMEY/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

När vet vi vet som vunnit valet?

Vallokalerna stänger klockan 18.00 och den vallokalsundersökning som publicerar då brukar vara tillförlitlig. Vi vet med andra ord rätt snart hur det har gått. Men därmed inte sagt att vi vet vilka som kommer att regera Tyskland. Det kommer garanterat att krävas koalitionsförhandlingar.

Så vilka partier väntas bli invalda i förbundsdagen?

Det finns 47 partier som ställer upp, men bara sex anses ha en chans att komma in. Förutom CDU, SPD och De Gröna så lär mittenpartiet FDP, högernationalistiska AfD och Vänstern (där arvtagarna till östtyska kommunistpartiet finns) bli invalda.

Tyskland har i regel styrts av tvåpartikoalitioner, men mycket tyder på att det kommer att krävas tre partier denna gång för att bilda en majoritetsregering.

Och hur kan en sådan koalition se ut?

Ja, det är precis vad tyskarna älskar att spekulera i. Koalitionerna uppkallas ofta efter nationsflaggor, allt beroende på vilken färg som partierna har. CDU är svart, SPD, rött, De gröna grönt, FDP, gult, Vänstern rött och AfD blått. Så en Jamaica-koalition skulle bestå av CDU, De Gröna och FDP. En trafikljus-koalition är SPD, FDP och De gröna. Någon ny storkoalition mellan SPD och CDU väntas det inte bli. 

Finns det något parti som kan tänka sig att samregera med AfD?

Nej, där påminner Tyskland om Sverige. Det lär inte ändras efter valet, hur det än går. Mycket tyder också på att AfD backar i detta val. Invandringsfrågan - AfD:s kärnfråga - har inte spelat så stor roll i denna valkampanj. Vänstern har också setts som tabu - dels på grund av DDR-arvet, dels eftersom Vänstern vill att Tyskland ska lämna Nato - men det anses inte helt uteslutet att vi nu kan få en röd-röd-grön regering. CDU har försökt använda det som ett vapen mot Olaf Scholz och SPD.

Angela Merkel tillsammans med sin kronprins, Armin Laschet. Men Laschet har haft en mycket tung valkampanj och ser ut att leda CDU till sitt sämsta val någonsin.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Hur länge dröjer det innan vi har en ny tysk regering?

Det lär dröja. Det var enklare förr när färre partier satt i förbundsdagen. Efter valet 2017 försökte Angela Merkel först bilda regering med De gröna och FDP med det sprack. Det dröjde ett halvt år innan regeringen var klar. Så räkna med många veckors förhandlingar. Det är inte ett måste att det parti som får flest röster också tar förbundskanslerposten, men så har det i regel varit.

Varför är tyska valet viktigt?

Därför att Tyskland är viktigt. Det är världens fjärde största ekonomi och det är det folkrikaste och mest inflytelserika landet i EU. Tyskarna får inte alltid som de vill i EU, men det är i praktiken omöjligt att göra något där om Tyskland är emot. Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner. När Donald Trump styrde USA var det många som såg Angela Merkel som den fria världens verkliga ledare, något hon själv inte riktigt gillade.

Så kommer Angela Merkel att kliva ner dagen efter valet?

Nej. Hon sitter kvar som förbundskansler och regeringschef fram till dess att landet har en ny regering. Och som mätningarna ser ut så väntar sedan troligen fyra år i opposition för hennes parti. Detta ser ut att bli CDU:s sämsta val någonsin. Inte riktigt den avskedspresent hon önskat sig. 

Merkels mobilmiss under mötet med Putin

Merkel besöker Ryssland • Se Putins reaktion.