Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrattet mitt i tragedin kan kosta honom valet

Merkel har blivit Tysklands mest populära politiker.
Ett kostsamt skratt. Armin Laschet nu beryktade flabb under ett besök i översvämningsdrabbade staden Erftstadt.
Foto: Marius Becker / TT NYHETSBYR¿N
Armin Laschet ersätter Angela Merkel som ledare för CDU.
Foto: CLEMENS BILAN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
CDU har styrt förbundsrepubliken Tyskland i 52 av 72 år.
Foto: AMAURY PAUL/MEDIALYS IMAGES/SHUTTERSTO / AMAURY PAUL/MEDIALYS IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Armin Laschet är en gladlynt man med trevligt rykte.

Men han har inte mycket att vara glad över för tillfället.

Han är på väg att leda sitt CDU till ett katastrofval i Tyskland.

Det är svårt för en politiker att tvätta bort förlorarstämpeln. Armin Laschet, 60 år, har haft den i många veckor nu.

Det är som om inget kan gå rätt. Inte ens när han intervjuades av två elvaåringar på tyska kanalen ProSieben så gick det hans väg.

Tvärtom, han framstod som korthuggen och för ovanlighetens skull, lite sur. Ett av barnen, Romeo, läxade upp honom efter en motfråga från Laschet och noterade att det minsann var han som ställde frågorna.

Och när Armin Laschet fick en fråga om ett uttalande han gjort för flera år sedan för veckotidningen Der Spiegel, och sarkastiskt undrade om Romeo verkligen läste den tidningen för så länge sedan, svarade pojken rappt:

– Jag googlade det.

Armin Laschet intervjuvas av två barn på tysk tv. Det gick sisådär.
Foto: Prosieben

Som sagt just inget går Armin Laschets väg. Att sedan barnreportrarna via hörsnäckor fick hjälp med frågorna av vuxna, var det få som tänkte på.

Det är lite som med hans skratt i översvämningsdrabbade tyska staden Erftstadt i juli. Ni har kanske sett det?

Armin Laschet filmades med att skratta samtidigt som Tysklands president Frank-Walter Steinmeier höll ett allvarsamt tal efter katastrofen. Över 180 tyskar dog i översvämningarna.

Vi vet fortfarande inte vad det var Laschet skrattat de åt. Han befann sig en bit bort från presidenten och kunde själv inte höra talet. Men visuellt såg det förfärligt ut.

Kan ha förlorat valet – efter olämpliga skrattet

Det finns en del som tror han förlorade valet där. Säkert är att opinionssiffrorna började vända neråt för regerande CDU/CSU därefter och sedan augusti har socialdemokratiska SPD och Olaf Scholz ledningen.

Ja, CDU har aldrig befunnit sig i ett sådant opinionsläge som nu. Detta är partiet som styrt förbundsrepubliken Tyskland i 52 av 72 år.

Vid valet för fyra år sedan fick CDU/CSU 32,9 procent av rösterna, det sämsta valresultatet någonsin. Nu ligger CDU på kring 21, 22 procent i mätningarna. Illa, illa.

Det finns fler orsaker till varför CDU väljarna nu sviker. Den viktigaste är förstås att Angela Merkel inte stället upp för omval. I en färsk mätning för Forsa säger 43 procent att Laschet är huvudanledningen till att de tänker rösta på ett annat parti denna gång.

Det har gått så långt att lokala valdistrikt vägrar att hänga upp CDU-valaffischer med Armin Laschets porträtt på:

– Det inte så att vi slänger bort dem, men vi sätter heller inte upp dem, säger Carsten Baus, CDU-arbetare i Saarbrücken till Irish Times.

Det ska nu medges att det aldrig var någon lätt sak att ersätta Angela Merkel, kvinnan som i 16 år varit landets förbundskansler. 

– Merkels största tillgång var att folk som i vanliga fall inte röstade på CDU var bekväma med att stödja henne, säger statsvetaren Marcel Dirsus till Politico.

– Hon retar sällan upp någon, och det är svårt att ogilla henne personligen.

Tillhör samma vänsterflygel som Merkel

Detsamma gäller lite för Armin Laschet. Det var en av anledningarna till att partiveteranerna ville ha honom som partiledare.

Han tillhör CDU:s vänsterflygel, liksom Merkel. Han stödde tidigt hennes beslut att öppna Tysklands gränser 2015.

Men skillnader finns, inte minst på det personliga planet. Hon växte upp i DDR, han är född och bosatt i Aachen i västra Tyskland. Hon är protestant, han är troende katolik och träffade sin blivande fru i kyrkokören.

Armin Laschet har de senaste fyra åren varit regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat, Nordrhein-Westfalen. Det råkar också vara en av de delstater som drabbades värst av översvämningarna.

Det var en chans att kliva fram som regeringschef. Han klarade inte det testet. 

Markus Söder (till vänster) ville också bli förbundskanslerkandidat för CDU/CSU. Armin Laschet (höger) vann den kampen. Många i partiet ångrar det i dag.
Foto: PETER KNEFFEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Så många är de CDU-anhängare som i dag önskar att partiet i april i stället valt den karismatiske, småpopulistiska CSU-ledaren Markus Söder till förbundskanslerkandidat i stället. 

En mätning för veckotidningen Focus visade att CDU nu skulle ligga på 37 procent i stället för kring 20 procent om Markus Söder fått leda kampen. En del CDU-strateger hoppas dock att en del inte offentligt vågar säga att de stöder partiet men att de ändå kommer att rösta så.

Så finns det något hopp för Armin Laschet? Ja, det går aldrig att räkna ut CDU. Laschet har lagt mycket kraft på slutet att varna för att en seger för SPD kan leda till att Die Linke - vänsterpartiet och arvtagare till det östtyska kommunistpartiet - kommer med i regeringen. Även Merkel har ryckt in och varnat för detsamma.

Det hör också till historien att Armin Laschet varit uträknad förr i val, men vänt svåra underlägen till vinst. Men det är inte mycket kvar nu.


PM: Ett av de viktigaste valen i Europa som jag varit med om

PM Nilsson, politisk redaktör Di, om valet i Tyskland.