Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tvingas hon leva på flykt undan Lukasjenka

UR ARKIVET: Skickas hem efter att ha kritiserat sitt förbund: ”Försöker få ut mig med våld”.
Krystsina Tsiamouskaja sprang för Belarus vid OS i Tokyo men hoppade av när funktionärer försökte tvinga henne att flyga hem. Hon lever i dag i exil i Polen.
Foto: Andrzej Lange / PAP
Belarus president Aleksandr Lukasjenka.
Foto: NIKOLAY PETROV / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon omges numera hela tiden av livvakter.

Ja, hon får inte ens dricka en flaska mineralvatten utan att innehållet testas först.

Så ser livet i exilen ut för OS-sprintaren Krystsina Tsimanouskaja.

Det är priset för att ha retat Belarus president Aleksandr Lukasjenka.

Den 24-åriga Krystsina Tsimanouskaja har levt i Polen i några veckor nu, så smått börjat vänja sig vid sin nya tillvaro.

Men det var inte denna vändning hon hade trott att livet skulle ta. I sanningens namn var hon inte särskilt politiskt engagerad hemma i Belarus.

När president Aleksandr Lukasjenka i augusti i fjol blev omvald efter omfattande valfusk så utbröt stora demonstrationer över hela Belarus. Cirka 250 idrottare (antalet växte senare) skrev under ett upprop där valfusket fördömdes.

Krystsina Tsimanouskaya var inte en av dem.

– Men under protesterna så postade jag en video på Instagram om att jag var emot våld, berättar hon för Financial Times reporter i Warszawa.

Krystsina Tsimanouskaja håller upp den gamla belarusiska flaggan som också är oppositionens flagga under en tävling i Polen.
Foto: Marcin Bielecki / PAP

Hon blev av med sin bonus på 100 dollar som straff, men mer blev det inte den gången.

Det var ett annat inlägg på Instagram under OS i Tokyo som satte i gång en serie händelser som gjorde henne till en världsnyhet och placerade henne på Aleksandr Lukasjenkas svarta lista.

Och det hade egentligen heller inget med politik att göra från början. Krystsina Tsimanouskaja är Belarus duktigaste sprinter på 100 och 200 meter.

Sånt är ingen garanti för att bli sänd till OS - idrottare som varit kritiska mot Lukasjenka kommer inte ifråga - men Tsimanouskaja hade inte överträtt några röda linjer.

Däremot blev hon upprörd när hennes tränare under OS beordrade henne att plötsligt rycka in på 4x400 meter stafett, en distans hon aldrig sprungit. Hon skickade ett sms och undrade om det verkligen stämde, men fick inget svar.

Då skrev hon ett argt inlägg på Instagram. Tio minuter senare hörde hennes tränare av sig och beordrade henne att ta bort inlägget. Det gjorde hon, men några timmar senare visade den statskontrollerade tv:n i Belarus ändå vad hon gjort.

– De sa att jag hade hälsoproblem, berättar hon för Financial Times. Vi vet alla att personer som är helt friska har hamnat på psykiatriska kliniker för att de sagt fel saker.

Hon beordrades hem till Belarus. Fick 40 minuter på sig att packa. En psykolog från ett känt psykiatrisk sjukhus i Minsk dök oväntat upp och reste med henne till Haneda-flygplatsen i Tokyo tillsammans med en funktionär.

Krystsina bestämde sig för att inte följa med. Väl framme vid flygplatsen fick hon syn på en japansk polis och med hjälp av en översättningsapp, gjorde hon klart att hon höll på att bli förd tillbaka hem mot sin vilja.

Det var då hon blev en världsnyhet. Hon kontaktade också BSSF, en belarusisk organisation baserad i Polen som hjälper idrottare som fallit offer för förtrycket i hemlandet.

Krystsina Tsimanouskaja är gift och BSSF rådde henne att genast kontakta sin make i Minsk, innan myndigheterna hann ifatt.

– Han packade på 30 minuter, hoppade in i bilen och körde till den ryska gränsen och sedan till Ukraina, berättar hon.

Krystsina Tsimanouskaja och maken Arsenij Zjdanevitj lever nu tillsammans i Polen. Han flydde dit samtidigt som hon hoppade av under OS. De får hela tiden skydd av livvakter.
Foto: Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Vet inte när de kan återvända hem till Belarus. Krystsina Tsimanouskaja och maken Arsenij Zjdanevitj.
Foto: Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN

Det är den vägen många belarusier tagit för att komma till Polen, ett land som beviljat över 10 000 humanitära visum. Och det var också till Polen som Tsimanouskaja till slut anlände, efter att ha eskorterats av polska diplomater.

– När vi flög över Ryssland tittade de hela tiden på kartan och kollade med piloterna så att ingen försökte omdirigera planet, berättar hon.

Det var ju så Belarus tvingade ner ett passagerarplan på väg från Grekland till Litauen i juni för att kunna gripa en i Belarus efterlyst journalist. Och de livvakter som nu skyddar henne och maken kan dessvärre behövas. 

– Varje gång vi vill gå ut så behöver vi tillstånd, berättar hon i en intervju för Euronews.

Vitalij Sjisjov, en politisk aktivist som flytt till Ukraina, hittades hängd i ett träd i Kiev i somras. Inget tydde på att han planerade ta sitt liv. Misstankar finns att KGB, säkerhetstjänsten i Belarus, ligger bakom.

Och Krystsina Tsimanouskaja håller inte längre tillbaka om vad hon anser om mannen som styr henne land:

– Jag önskar att mitt land är fritt, jag önskar att varje medborgare kunde säga vad han eller hon vill. Folk är rädda för att protestera eftersom de kan hamna i fängelse.

Och det ger inget skydd om du är en känd idrottare. Basketspelaren Jelena Leutjanka, 38, har spelat för Belarus i OS två gånger, men greps i september i fjol, anklagad för att deltagit i protesterna och fick tillbringa 15 dagar i häkte.

Belarusiska basketspelaren Jelena Leutjanka satt fängslad i 15 dagar i Belarus, anklagad för att ha deltagit i protester mot president Aleksandr Lukasjenka.
Foto: Carlos Osorio / TT NYHETSBYRÅN

– De försökte göra livet till ett helvete för mig, säger hon till nyhetsbyrån AP. Jag hade löss i mina kläder och mitt hår. Det är så förnedrande hur de behandlar dig, hur de talar till dig.

Leutjanka spelar för ett grekiskt basketlag och flög dit sedan hon släppts. Hon har fortsatt kritisera regimen därifrån och planerar inte komma tillbaka.

Enligt BSSF har över 100 idrottare gripits under det senaste året och sju har ställt inför rätta, anklagade för politiska brott. Många fler har förhindrats att representera Belarus i internationella tävlingar.

– Sport är ett viktigt instrument i Lukasjenkas propaganda, säger BSSF:s ordförande Aleksandr Apejkin till the Guardian.

– Det är en del av den nationella politiken, som i Östtyskland eller Sovjet.

Men Krystsina Tsimanouskaja deltar inte i det spelet längre. Hon hoppas få representera Polen i framtiden i stället. 

UR ARKIVET: Kryjstsina Tsimanouskaja vädjade om hjälp – kan få asyl i Polen.