Så sprack Annalena Baerbocks gröna dröm

Tre personer är huvudkandidater att ta över makten efter Angela Merkel.
Annalena Baerbock drömde om att bli Tyskland första gröna förbundskansler. Det ser inte så ut längre.
Foto: SEAN GALLUP / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Annalena Baerbock, 40 år, drömde om att bli Tysklands nya ledare.

Den drömmen ser ut att ha spruckit.

Men det finns ett tröstpris för henne och De gröna i slutspurten på det tyska valet – en så gott som garanterad plats i Tysklands nästa regering.

Det var under våren som solen sken på Annalena Baerbock. Hon hade just utsetts till förbundskanslerkandidat för De gröna och partiet ledde i över hälften av opinionsmätningarna som gjordes då.

Det såg ut som om Tysklands kvinnliga förbundskansler, Angela Merkel, efter valet den 26 september skulle ersättas av en annan kvinna, Annalena Baerbock.

Veckotidningen Stern hade henne på första sidan med rubriken: Endlich anders – Äntligen något annat.

Men det många veckor sedan det. Tysklands största tidning Bild hade en annan typ av publicitet åt henne när hon inte gjorde sig tillgänglig för en intervju i början av september:

https://twitter.com/jagodamarinic/status/1434392850461073408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1434392850461073408%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Ftabloid-prints-blank-page-for-greens-chancellor-candidate-annalena-baerbock%2Fa-59090195

”Det här är din sida, fru Baerbock” löd rubriken över en kort text där det stod att hon kunde ha använt sidan för att förklara hur hon tänker regera landet. I övrigt var sidan vit och tom.

Men vi ska kanske inte överdriva De grönas svårigheter inför årets val. Detta är trots allt första gången som partiet ens brytt sig om att nominera en förbundskanslerkandidat.

De gröna har inte ens varit i närheten av toppstriden i tidigare val. Det är flera månader nu sedan partiet hade ledningen, men det håller en stabil tredje plats med cirka 16, 17 procent av rösterna.

Det är en fördubbling mot valresultatet för fyra år sedan då De gröna kom sist av de sex partier som kom in i parlamentet.

Men många är de i Baerbocks parti som hade räknat med ännu bättre siffror så här på slutspurten. Partiets hjärtefråga – klimatet – är ju en av de viktigaste frågorna för tyska väljare, visar flera opinionsundersökningar.

Tyskland drabbades dessutom av mycket svåra översvämningar i juli med 181 döda när floder svämmade över efter ihållande regn. Men inget av detta har gett De gröna någon skjuts i mätningarna.

Någon brist på ambition råder inte. Annelena Baerbock och De gröna vill skapa ett slags miljösuperministerium, använda två procent av Tysklands yta åt vindkraftverk höja skatten på bensin för att påskynda övergången till elbilar. Och en mängd annat.

– Klimatförändringarna är inget som bara händer i länder långt borta, de är här och nu, sa Annalena Baerbock vid ett tal i Bochum nyligen.

– Vi behöver förändring för att bevara det vi älskar. Förändring kräver mod, och förändring står på valsedeln den 26 september.

Och ja, det står onekligen på valsedeln. Förbundskansler Angela Merkel kliver ner efter valet.

Men tyska väljare – speciellt de äldre – är sällan intresserade av stora förändringar. De värdesätter stabilitet, erfarenhet.

Annalena Baerbock omgiven av sina huvudmotståndare, SPD:s Olaf Scholz (vänster) och CDU:s Armin Laschet (höger)
Foto: FREDERIC KERN / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

Eller som Angela Merkel sa i en tidigare kampanj. ”Ni känner mig”.  Det är inte för inte som Merkel varit förbundskansler i 16 år. Hennes företrädare som CDU-ledare, Helmut Kohl, satt 16 år även han.

Tyskarna känner inte Annalena Baerbock. Hon är ett ungt, oprövat kort. Och inte gjorde hon det bättre för sig själv när hon förskönade sin cv med några felaktiga detaljer och avslöjades med att ha plagierat citat i sin nyskrivna bok, utan att ange detta.

De avslöjandena kom redan i juni och Annalena Baerbock har inte kunnat återhämta sig. Och hennes cv saknar onekligen punkter som många tyskar skulle vilja se hos en potentiell förbundskansler.

Hon har exempelvis ingen regeringserfarenhet, har varit språkrör för De gröna i bara tre år och suttit i riksdagen sedan 2013. Hon är en 40-årig kvinna i kamp mot två män som bägge är 60 plus med erfarenhet av valda ämbeten.

– Ja, vi har gjort misstag och jag är upprörd på mig själv, brukar hon säga på valmöten så här på spurten. Hon far land och rike runt i en grön buss och besöker över 40 städer.

Men opinionskurvan har snarare pekat neråt de senaste veckorna.

– Tyskarna testar idén med förändring, men de vill ha någon slags reseförsäkring. Baerbock erbjuder ingen reseförsäkring, säger Thomas Kleine-Brockhoff, vid tankesmedjan German Marshall Fund till tidningen Time.

Men Tyskland kan räkna med att få höra mer från Annalena Baerbock efter valet. Allt tyder på att De gröna kommer att ta åtminstone tredjeplatsen och det blir svårt att få ihop en koalitionsregering denna gång som inte innehåller De gröna.

Det betyder i praktiken att Annalena Baerbock kan avgöra vem som blir Tysklands nya ledare. Ett hyfsat tröstpris.

Angela Merkels väg till makten

Merkel har blivit Tysklands mest populära politiker.