Rädslan i Kalifornien: ”Kommer bli värre”

Presidenten besöker eldhärjade Kalifornien.
En helikopter flyger över en av de många bränderna i Kalifornien.
Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska västkusten står i brand och oroliga amerikaner undrar om detta är det nya normala.

Klimatforskarnas svar är:

– Nej, det kommer att bli värre.

Men det är inte bara klimatförändringarna som ligger bakom årets rekordbränder i Kalifornien och Oregon.

För Susan Luten, pensionerad advokat i Oakland i Kalifornien, börjar 2020 kännas som en science fiction-dystopi, där hon själv är en ofrivillig deltagare.

I förra veckan var himlen röd mitt på dagen. Hon bor i ett jordbävningsdrabbat område – men det är inte hotet om ett skalv som fått henne att ha packade väskor med kläder, tejp, ficklampor och mediciner vid dörren.

– Vi har rep i huset så vi kan ta oss ner för ett brant stup bakom huset i stället för att fly med bil, säger Susan Luten till New York Times.

Det är skogsbränderna hon fruktar. De rekordmånga, rekordstora bränder som plågar den amerikanska västkusten efter år av torka i Kalifornien. Oregon har i modern tid inte upplevt något liknande.

Röd himmel över Oakland. En effekt av skogsbränderna i delstaten.
Foto: GABRIELLE LURIE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Världens sämsta luft 

Röken från alla bränderna har de senaste dagarna gett den amerikanska västkusten den sämsta luften i världen. De som redan drabbats av coronaviruset riskerar råka särskilt illa ut i den dåliga luften.

Samtidigt plågar orkaner och oväder Mexikanska golfen. Phoenix har satt nya värmerekord. Och Death Valley i Kalifornien satte nytt rekord för högst uppmätt temperatur på jorden någonsin i augusti.

– Om du inte tror på klimatförändringarna, kom till Kalifornien, sa delstatens guvernör i Gavin Newsom redan då.

Det dröjde till denna vecka innan president Donald Trump kom på besök i delstaten och kommenterade bränderna. Han lovade att det skulle bli svalare (sant bara om han menar den annalkande vintern) och ifrågasatte åter vetenskapen bakom klimathotet.

Bränderna och klimatet har slutligen även blivit en valfråga och Trumps konkurrent Joe Biden har anklagat presidenten för att vara en ”klimatmordbrännare”. Trump kan ta stryk där, speciellt bland kvinnliga republikanska väljare som i mätningar är betydligt mer bekymrade över klimatförändringarna än manliga republikanska väljare.

I klimatforskarnas ögon bekräftar 2020 vad de länge varnat för. Och detta är bara en försmak:

– Jag är övertygad om att vi kommer att se tillbaka om 10, 20, definitivt om 50 år, och säga: ”Wow, 2020 var ett galet år, men jag saknar det”, säger Waleed Abdalati, före detta chefsforskare på Nasa, till nyhetsbyrån AP.

Bor nära natur

Det råder ingen större tvekan om att det varmare klimatet är en viktig orsak till de många skogsbränderna de senaste åren. Högre temperaturer och långvarig torka skapar ett torrare landskap som brinner mer och oftare.

Men det faktum att allt fler människor dör i bränderna eller kommer till skada har också andra orsaker. Det är betydligt vanligare i dag att amerikaner bosätter sig i gränsområdet mellan stad och natur.

Berry Creeks brandhchef Reed Rankin i ruinerna till det som var brandstationen. Den gick inte heller att rädda undan lågorna.
Foto: PETER DASILVA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det går att bygga brandsäkrare – precis som Kalifornien sedan länge byggt jordbävningssäkrare – men den utvecklingen går för långsamt. 

– Det är inte förrän det händer på din bakgård som många reagerar, säger Kimiko Barrett, expert på skogsbränder, till New York Times.

En sak är de flesta ense om. Klimatförändringarna gör att den här typen av bränder kommer att bli vanligare i framtiden.

Men det är inte bara det varmare klimatet som gör att den amerikanska västkusten drabbats så illa. President Trump har hånats för sitt tal om skogsvård, men han har en poäng. 

Prioriterade att släcka direkt

Skogsbränder var ett stort problem redan för amerikanska nybyggare och hela städer brann ner på 1800-talet med ibland hundratals döda. En brand i Peshtigo, Wisconsin 1871 krävde över 1 500 liv.

Den amerikanska skogsstyrelsen beslutade redan på 1930-talet att högsta prioritet var att släcka en skogsbrand så fort den bröt ut. De lyckades med åren lite för väl med det.

För skogsbränder är en naturlig del av naturens kretslopp. Skogar där inga bränder alls svept fram blir täta och extra explosiva när branden väl bryter ut.

Så kontrollerade bränder genomförs för att rensa ut vegetationen. Det är en vanlig metod i sydöstra USA där det på sina håll också finns mycket skog. Förödande skogsbränder är inte alls lika vanliga där.

– Kontrollerade bränder är i dag ett viktigt redskap i sydöstra USA, säger Crystal Kolden, expert på skogsbränder, till New York Times.

Det är betydligt ovanligare i Kalifornien. Som även Kaliforniens guvernör medger:

– Det råder ingen tvekan om att vi inte skött skogsvården som vi borde ha gjort.

Det är hög tid att börja göra det. För det kommer mer.


Se mer:

Kaliforniens guvernör: ”Det här är ett klimatnödläge”