Presidentens taktik för mer makt: Agera som Mao Zedong

Xi Jinping stärkte sin makt ytterligare redan 2018.
Cai Xia, kinesisk professor som kritiserat Xi Jinping. Hon tillhörde partitoppen i Kina men bor nu i USA.
Souvenirtallrikar med nuvarande president Xi Jinping och Mao Zedong som motiv.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Cai Xia tillhörde partieliten i Kina men riktar nu hård kritik mot president Xi Jinping.

Fast hon bor numera i USA.

På hemmaplan skärper Xi Jinping kontrollen med en ny utrensningskampanj.

Och börjar alltmer påminna om Mao Zedong. 

Cai Xia, 67, var professor och lärare på Centrala partiskolan i Peking i 15 år. Det är där kommunistpartiets elit utbildas, den elit hon själv tillhörde.

Men kommunistpartiet har just sparkat ut henne, skolan slutat betala hennes pension. Det är straffet för hennes hårda ord mot både partiet och Kinas ledare Xi Jinping.

Hon har kallat Kinas president för en ”maffiaboss” och kommunistpartiet för en ”politisk zombie”. Hon skulle säkerligen ha gripits för den typen av verbala attacker i Kina, men hon befinner sig i USA sedan i fjol och vågar säga vad hon vill.

Till skillnad från de kritiker inom kommunistpartiet hon menar också finns i Kina:

– De är för rädda att säga något till honom och felaktiga beslut kommer att fortsätta att tas. Det är en ond cirkel och det finns inget som hindrar landet från att glida mot katastrofen, säger hon till the Guardian.

Cai Xia, kinesisk professor som kritiserat Xi Jinping. Hon tillhörde partitoppen i Kina men bor nu i USA.

Ny kampanj ska stärka makten

Coronakrisen har varit en svår utmaning mot Xi Jinping men på kort sikt har den snarare stärkt hans ställning. Livet har återgått till det normala i Kina på ett helt annat sätt än i exempelvis USA.

Kina börjar också återhämta sig ekonomiskt och prognoserna pekar mot plussiffror för BNP även 2020, trots covid-19.

Samtidigt har Xi Jinping inlett en ny kampanj för att stärka sin egen makt inför det viktiga året 2022, då hans tid som generalsekreterare för partiet egentligen skulle ha löpt ut. Få tror att det kommer att ske.

Kommunistkinas grundare Mao Zedong genomförde med jämna mellanrum kampanjer och utresningar inom partiet. Xi Jinping gör nu något liknande och citerar Mao.

Ordförande Xi? Xi Jinping har en starkare ställning i Kina än sina företrädare och väntas sitta kvar vid makten även efter 2022.
Foto: JU PENG / AP TT NYHETSBYRÅN

Den senaste så kallade anti-korruptionskampanjen är riktad mot säkerhetsapparaten och rättsväsendet. Den inleddes i somras och har bland annat lett till att polischefen i Shanghai har fallit.

”Dubbla ansikten”

Den som fått ansvar för att leda kampanjen heter Chen Yixin. Han skräder inte orden:

– Ryck upp med rötterna de skadliga medlemmarna av hjorden, sa han vid ett möte i juli, enligt New York Times.

– Ryck upp med rötterna de människor med dubbla ansikten som är illojala och oärliga mot partiet!

Aktionen har också från officiellt håll liknats vid den ”korrigerings kampanj” som Mao Zedong inledde i staden Yan´an 1941 och som ledde till att politiska rivaler rensades ut och Mao tog kontrollen över partiet.

En del bedömare tror att något liknande kommer att hända nu under Xi Jinping. Kommunistpartiets ledning tog 2018 bort de spärrar som skulle ha tvingat Xi Jinping att lämna makten efter tio år.

Skärper sin kontroll

Det är så Kina styrts sedan Deng Xiaoping införde restriktioner som skulle förhindra att Kina ännu en gång fick en auktoritär diktator som Mao Zedong. Konstitutionen från 1982 sa att Kinas president inte ska sitta längre än två mandatperioder, totalt tio år.

Det gällde för Jiang Zeming, det gällde för Hu Jintao, men det gäller inte längre för Xi Jinping. Ännu är det oklart exakt vad som kommer att hända 2022, men den nu pågående kampanjen ses som ett sätt för Xi Jinping att skärpa sin egen kontroll.

– Det är en förberedelse för att etablera Xis auktoritet över partiet, säger Wu Qiang, en Peking-baserad, oberoende kommentator till Financial Times.

– Vi kan inte utesluta att det kommer fler förändringar i partistadgarna eller att Xi får en ny titel som understryker hans status över andra medlemmar i politbyråns stående kommitté.

Mao Zedongs porträtt hänger fortfarande vid porten till den Förbjudna staden i Peking. Bilden togs under sommar OS 2008.
Foto: ODED BALILTY / AP SCANPIX SWEDEN

Mao Zedong kallades i regel bara för ordförande Mao. En titel som inte använts av kinesiska kommunistpartiet sedan 1982. Ling Li, statsvetare och Kina-expert vid Wiens universitet tror att vi snart kan få lära känna ordförande Xi.

– Titeln skulle ge Xi möjligheten att fortsätta styra, för det har inte funnits några tidsbegränsningar på ordförandeskapet tidigare.

Men Cai Xia fruktar att Xi aldrig kommer att känna sig säker. 

– Till slut kommer han att ha rensat ut alla och ersatt dem med nya personer, men han kommer inte att lita på dem heller.

Precis som Mao Zedong.


Se mer:

Investeringarna ska utredas av regeringen.