Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron efter våldsamma protesterna: ”Två virus”

38 000 människor samlades i Wien för att demonstrera.
Bort med händerna från våra barn! Demonstration mot obligatorisk vaccinering i Österrike.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Scenerna från bland annat Nederländerna och Österrike bekymrar de politiska ledarna i Europa.

Håller protesterna mot vaccin och nya restriktioner på att radikaliseras?

Säkert är att många högerpopulistiska partier ser en chans.

Det var cirka 40 000 som var ute och demonstrerade i Wien i helgen. De protesterade mot att Österrike skulle införa en ny nedstängning under tio dagar. Butiker är nu åter stängda, restauranger får bara erbjuda hämtmat.

Österrike har också blivit det första landet i Europa med en åtgärd som bara Turkmenistan, Tadzjikistan och Indonesien infört. Obligatorisk vaccinering från och med februari nästa år.

I huvudstaden Wien kommer alla de cirka 340 000 som inte vaccinerat sig att få ett brev där de beordras att vaccinera sig. De som inte dyker upp på avtalad tid riskerar 3 600 euros - cirka 34 000 kronor i böter.

Så många var upprörda på Wiens gator i helgen även om det mesta gick lugnt till. Det rådde dock ingen brist på provocerande budskap.

Cirka 40 000 deltog i helgens protester i Wien.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

En del bar den gula judestjärnan på sina kläder med ordet ”jude” utbytt mot ”ovaccinerad”. Andra bar plakat där Österrikes kansler Alexander Schallenberg liknades vid Josef Mengele, den ökände naziläkaren i Auschwitz.

Helgens demonstration var bland annat sammankallad av högerpopulistiska FPÖ. Partiledaren Herbert Kickl har varnat för samband mellan covid-vaccin och cancer och har förespråkat alternativa läkemedel, som en medicin som först utvecklades för att bota hästar mot parastimaskar.

Ironiskt nog kunde Kickl inte själv delta i protesten i helgen. Han testade positivt för covid-19 och måste självisolera i 14 dagar.

Scenerna i Wien fick landets inrikesminister Karl Nehammer att varna för att proteströrelsen mot vaccin och restriktioner håller på att bli alltmer radikaliserad. Han kallade demonstration för ”aggressiv” och ”ursinnig”.

Österrikes inrikesminister Karl Nehammer. Han fruktar en allt mer radikaliserad och aggressiv proteströrelse mot vaccin och covidrestriktioner.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Natascha Strobl som skrivit mycket om extremhögern i Österrike, sa så här till den österriskiska radion:

– När anti-vaccin scenen uppfattar situationen som krig, så blir den logiska konsekvensen inbördeskrig.

Så illa tror just ingen att det ska gå, men scenerna i Nederländerna i helgen har också väckt oro. Polisen tvingades skjuta varningsskott och minst sju personer skadades i sammandrabbningar, däribland några poliser.

Nederländerna har - liksom många andra europeiska länder - infört nya coronarestriktioner även om de inte är lika hårda som de i Österrike. 

De värsta oroligheterna utbröt i Rotterdam, men där verkar det främst ha varit huliganer från fotbollsklubben Feyenoord som legat bakom det mesta av våldet.

Scener från Rotterdam i helgen. Över 50 personer greps och sju skadades vid protesterna mot nya restriktioner i Nederländerna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En brinnande bil vid helgen protester i Rotterdam.
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det är heller inte så enkelt som att det bara är högerpopulister som är ute och demonstrerar. Bland vaccinmotståndarna finns även libertarianer, personer som föredrar alternativa mediciner och många andra. Inte minst unga. 

Det är dock främst högerpopulisitiska partier som försöker vinna politiska poäng på motståndet. Så här säger Michael Bonvalot, en journalist och författare som skrivit fler böcker om yttersta högern i Österrike, till al-Jazeera:.

– Om vi tittar på siffrorna så är det runt 20 till 25 procent av befolkningen som inte är nöjd med vad som pågår och som tror på några typer av konspirationer. Det är vad de högerextrema försöker rekrytera.

I Italien har Italiens bröder - ett nyfascistiskt parti - profilerat sig som motståndare till vaccinpassen och ökat i mätningarna. I Frankrike kallar Eric Zemmour - en möjlig högerkandidat inför presidentvalet - rädslan för covid-19 för överdrivet.

Och i tysktalande länder - där vaccinmotståndet varit starkt - är det högerpopulister som FPÖ i Österrike, AfD i Tyskland och Schweiziska folkpartiet som profilerat sig som ”frihetskämpar”.

Det har fått Bayerns regeringschef, CSU-ledaren Markus Söder, att uttala sig så här:

– Vi har två virus i det här landet. Vi har coronaviruset och vi har det gift som sprids av partier som Alternativ för Tyskland.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte skrädde inte heller orden, efter helgens oroligheter där:

– Jag kommer aldrig att acceptera att idioter använder våld mot personer som arbetar för er och mig varje dag för att hålla landet säkert under någon slags ursäkt om att: ”Vi är missnöjda”.

Men missnöjet finns där onekligen och protester ägde även rum i flera andra länder i helgen, som i Belgien, Danmark, Kroatien. Och fler lär det bli. Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet, sa i en intervju för BBC i helgen att obligatoriska vaccinationer är ett ”dubbeleggat svärd” som riskerar göra motståndet än större.

Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyndsmyndighet. Hon fruktar att obligatorisk vaccinering mot covid-19 kan leda till ökat motstånd.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya nedstängningar - som de i Österrike - leder förstås också till nya ekonomiska svårigheter för många. Elfi Cohen är reseguide i Wien och julsäsongen är normalt hennes mest lönsamma veckor.

– Detta är vansinne, säger hon till Wall Street Journal.

– Hur länge ska vi hålla på med dessa nedstängningar trots vaccinationer och trots restriktionerna som vi redan infört?

Svaret från WHO är att ytterligare 700 000 riskerar dö i Europa fram till mars om vi inte får kontroll över smittan.


Sju skadade i coronakravaller

Stora protester i Nederländerna efter hårdare restriktioner för ovaccinerade.