Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu hoppas en hel värld att Xi Jinping håller klimatlöftet

Hör Xi Jinping tala i FN om Kinas klimatmål.
Kinas president Xi Jinping håller tal via videouppkoppling inför FN:s generalförsamling.Foto: ESKINDER DEBEBE / UN PHOTO / HANDOUT / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Xi Jinpings besked att Kina kommer att vara koldioxidneutralt senast år 2060 har gett stora rubriker.

Utan Kina kommer de globala målen aldrig att nås.

Men Xi Jinping vet att makten står på spel om naturen hämnas.

Det var vid Xi Jinpings videofilmade tal inför FN:s generalförsamling som det överraskande beskedet kom. Xi lovade att Kina ska vara koldioxidneutralt senast år 2060. 

Han sa också att utsläppstoppen ska nås före 2030, ett år som Kina förpliktigat sig att hålla i Paris-avtalet. Och det kan inte komma tidigt nog.

För Kina är den största utsläpparen av koldioxid i världen, 28 procent av de globala utsläppen. Så underligt är det nu inte.

Ett av många, många kinesiska kolkraftverk. Kinas president Xi Jinping har lovat att Kina ska vara koldioxidneturalt senast år 2060.Foto: GREG BAKER / AFP TT NYHETSBYRÅN

Det bor över 1,4 miljarder människor i Kina. (USA har 330 miljoner.) En stor folkmängd i sig leder inte automatiskt till stora utsläpp. Kina låg på en betydligt lägre nivå för 50 år sedan när Mao Zedong styrde sitt fattiga Kina. Men kineserna är inte fattiga längre. Kina har haft en rekordstor tillväxt under de senaste decennierna och lyft hundratals miljoner ur fattigdom. En växande medelklass har råd att även resa runt och se världen.

Det har länge varit ett argument från de kinesiska ledarna i samtalen med västledarna, att det är hyckleri från västs sida att kräva begränsningar nu av Kina, när vi i väst inte brydde oss alls om sådant när vi själva skapade vårt ekonomiska välstånd.

Men naturen bryr sig nu inte om det. Och det inser även Kinas kommunistparti. Det förstår även Xi Jinping. 

Kinesiska storstäder plågades i början av 2010-talet av ohyggliga luftföroreningar. Det riskerade på sikt bli ett problem för maktens män och under Xi Jinping infördes hårda restriktioner för bland annat koleldade kraftverk, något som lett till att luften förbättrats de senaste åren och kolkonsumpionen föll 2013 till 2017.

Men ledarna är också beroende av att ekonomin fortsätter växa. Coronapandemin fick även Kinas ekonomi att tvärbromsa.

Så nu satsas det igen. Kina har under det första halvåret 2020 godkänt fler nya kolkraftsbyggen än under hela 2018 och 2019. Det sänder onekligen motstridiga signaler.

Men Xi Jinping vet att Kina riskerar betala ett högt pris om den globala uppvärmningen fortsätter. Ett mer kaotiskt klimat drabbar också ett redan sårbart land. Glaciärerna i Himalaya krymper exempelvis, och Kina är väldigt beroende av vattenförsörjningen därifrån.

Den totalitära kinesiska staten har en förmåga att agera snabbt när den bestämmer sig. Ta utbyggnaden av snabbtåg. Kina hade inte ett enda snabbtåg för 15 år sedan. I dag har landet ett större snabbtågsnätverk än resten av världen tillsammans.

Kina är i dag till 85 procent beroende av fossila bränslen för sin elproduktion. Inget land importerar så mycket olja som Kina.

Så det finns stora vinster att göra för Kina om landet kan ställa om till förnyelsebar energi. Kina är redan i dag ett ledande land inom produktion av solceller, vindkraftverk och elbilar. Listan på kinesiska företag som tillverkar elbilar är betydligt längre än den som finns i USA eller Europa.

En solkraftsanläggning i den kinesiska provinsen Gansu. Kina är världsledande på sol- och vindkraft.Foto: - / AFP TT NYHETSBYRÅN

Kina satsar dessutom mer än något annat land på utbyggnaden av kärnkraft. Den elproduktionen har förstås andra risker, men kommer att vara ett viktigt vapen för Kina i försöken att nå koldioxidneutralitet.

Det var Xi Jinping som tillsammans med USA:s Barack Obama i praktiken gjorde Paris-avtalet möjligt 2015. USA har under Donald Trump helt abdikerat sin roll.

Det har gett Xi Jinping en chans att träda fram och framställa sig som den ansvarstagande ledaren. Det ger Kina en chans att spela en större geopolitisk roll inför framtiden.

Kina är pressat på många områden och får växande kritik för interneringslägren i Xinjiang där en miljon uigurer tros sitta inspärrade, för sin växande militära aktivitet i Sydkinesiska sjön, för de nya säkerhetslagarna som påtvingades Hongkong.

Xi Jinpings tal och besked om utsläppsmålen har dock till stor del mötts med positiva kommentarer. Och inte undra på. Vi har alla intresse av att Xi Jinping håller vad han lovat.

Expressens Mats Larsson om en ny bok som varnar för Kinas krigsstyrka.