Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministerns tweet – när stridsflygplanen ökar

Ökad efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller – ovärderliga i gröna omställningen.
Taiwans utrikesminister Joseph Wu.
Foto: Pressbild
Ett kinesiskt stridsflygplan av typen J-16. Det är bland annat sådana här plan som flugit mot Taiwan de senaste dagarna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett kinesiskt stridsflygplan av typen J-16. Det är bland annat sådana här plan som flugit mot Taiwan de senaste dagarna.
Foto: Taiwan Ministry Of National Defe / TT NYHETSBYRÅN

”Hotande? Naturligtvis”.

Så twittrade Taiwans utrikesminister Joseph Wu i helgen.

Kinesiska stridsflygplan har svärmat kring ön som aldrig förr.

De första dagarna i oktober är alltid stor helgdag i Kina. Det var den 1 oktober 1949 som kommunistiska Folkrepubliken Kina föddes.

Chiang Kai-shek och förlorarna i det kinesiska inbördeskriget flydde till Taiwan i stället. Taiwan har styrt sig självt sedan dess men Peking har alltid betraktat Taiwan som en del av fosterlandet.

Under president Xi Jinping har retoriken och hoten skruvats upp. Och den 1 oktober ”firade” Kina med att sända 38 stridsflygplan mot Taiwan.

Nej, de kränkte aldrig taiwanesiskt luftrum, men de flög in i den flygidentifieringszon som omger ön. Den här typen av provokationer från Kina har blivit allt vanligare.

Taiwan började offentliggöra varje incident från september i fjol. Sedan dess har Kina flugit in i flygidentifieringszonen 800 gånger, varav 650 gånger i år.

Men aldrig har det varit så här många på en och samma gång. I lördags kom än fler, 39 stycken, och nu även på natten. 

– Detta inträffar på Kinas nationaldag och det sänder ett budskap om Pekings anspråk på Taiwan, med våld om så behövs, säger Adam Ni, militäranalytiker med Kina som specialitet till New York Times.

Den nya veckan har inte börjat lugnare. Tvärtom. Hela 56 kinesiska plan flög in i zonen under måndagen. Ett nytt rekord.

Kinas president Xi Jinping hälsar på kinesiska sjömän. Kina har i dag världens största flotta.
Foto: LI GANG / ZUMA PRESS/IBL

President Xi Jinping talade i fjol om en återförening med Kina som ”ett oundvikligt krav för en vitalisering av den kinesiska nationen”. Kina talade tidigare alltid om en ”fredlig återförening” men ordet ”fredlig” ströks i fjol.

– Xi Jinping har instruerat Folkets befrielsearmé att höja beredskapen och förbereda sig för krigföring under ”realistiska stridsförhållanden”, säger Derek Grossman, analytiker vid tankesmedjan RAND till CNN.

– Så det är inte så förvånande att Kinas militär flyger in i Taiwans flygidentifieringszon som en del av realistisk träning och förberedelser för väpnad konflikt.

De senaste incidenterna har varit så omfattande att amerikanska UD i fördömt händelsen. USA är mycket bekymrat heter det bland annat över ”Folkrepubliken Kinas provokativa militära aktivitet”.

Den kinesiska tidningen Global Times - med kopplingar till kommunistpartiet - har ofta hökaktiga åsikter i sina ledarartiklar. Tidningen har kommenterat de senaste flygningarna och menar att de ”tydligt och omisskännligt visar Kinas suveränitet över Taiwan”. 

Artikeln fortsätter:

”Det stora antalet stridsflygplan som samlats ihop visar att vår militär skapar en väldig krigstida flyganfallsstyrka.”

Regimens tidning hånade Taiwan

Samma Global Times hånade i augusti Taiwan efter USA:s uttåg ur Afghanistan. Chefredaktören Hu Xijin uppmanade taiwaneserna att beställa kinesiska flaggor och i en ledarartikel hette det:

”Utifrån vad som hände i Afghanistan, så borde de inse att när krig väl utbryter i (taiwanesiska) sundet, så kommer försvaret att kollapsa på några timmar och USA kommer inte att hjälpa till.

Taiwans regering är av en annan åsikt. Försvarsbudgeten ska få kraftigt ökade anslag under den kommande femårsperioden.

– Vi har Taiwans försvar i våra egna händer, och där är vi fast beslutna. Jag är säker att om Kina inleder ett anfall mot Taiwan, så kommer de att lida oerhört också, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu till australiska ABC.

USA:s befälhavare för flottstyrkorna i Stilla havet och Indiska oceanen, amiral John Aquilino, varnade i en senatsutfrågning tidigare i år för att det verkligen kan bli en militär konflikt i Taiwan. 

– Min åsikt är att detta problem är mycket närmare än vi tror, sa han bland annat.

USA har ingen formell militärpakt med Taiwan men har sedan 1979 sagt att man möjligen kommer att ingripa om Taiwan invaderas. USA bildade nyligen en ny militärallians med Australien och Storbritannien, en allians med udden riktad mot Kina.

President Joe Bidens presstalesperson Jen Psaki, uppmanade under måndagen Kina att upphöra med sina påtryckningar mot Taiwan och slog fast att USA fortsätter hjälpa Taiwan med sitt självförsvar. USA har två hangarfartygsgrupper i området för tillfället.

Och Taiwan gör nog bäst i att hålla hög beredskap även de kommande dagarna. Det kommer ännu ett viktigt datum den 10 oktober. Då firar Taiwan sin nationaldag.Ambassadören lämnade landet i september.