Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marine Le Pen vill stoppa och riva vindkraftverk

Franska presidentkandidaten Eric Zemmour vill stoppa all invandring.
Foto: MARCIN OBARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA
Foto: Pascal Tordeux / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte bara motstånd mot invandring som samlar den franska högern.

Många högerpolitiker avskyr vindkraft också.

Nationell Samlings Marine Le Pen lovar stoppa alla vindkraftsbyggen och montera vindkraftverk.

Det börjar stå klart vilka som utmanar president Emmanuel Macron från höger vid nästa års franska presidentval. Marine Le Pen har sedan länge varit en självklar kandidat.

Nationell samlings ledare kämpar på den yttersta högerkanten mot Eric Zemmour som i förra veckan tillkännagav sin kandidatur. I helgen utsåg också Frankrikes traditionella centerhögerparti, Republikanerna, Valerie Pecresse till sin presidentkandidat.

Valerie Pecresse vann franska Republikanernas primärval i helgen. Många ledande politiker inom partiet är kritiska mot vindkraftsutbyggnaden i Frankrike.
Foto: HENRI SZWARC / POLARIS POLARIS IMAGES

Det franska presidentvalet hålls nästa vår i två omgångar. Det är Le Pen och Zemmour som ligger bäst till i mätningarna att ta sig till den finalomgång dit även Macron väntas gå. Det har gjort att även Republikanerna sökt sig högerut.

Och det handlar inte bara om inställningen till invandring. En fråga som diskuterats ivrigt i franska debatt-program är den planerade franska utbyggnaden av vindkraft.

Frankrike har lovat att bli koldioxidneutralt till år 2050 men landet sticker ut i Europa. Det är kärnkraften som dominerat här, en energiform som just inga utsläpp av koldioxid har.

Hela 70 procent av elproduktionen har kommit från kärnkraft, men reaktorerna börjar bli gamla och närmar sig sitt bäst-före-datum.

President Emmanuel Macron vill satsa på mindre, moderna kärnkraftverk men han vill också bygga ut förnybara energikällor. Hans mål är att landet år 2035 ska försörjas till bara 50 procent av kärnkraft. 

Frankrike har släpat efter sina grannar när det gäller inte minst vindkraft. Men tre stora off-shore parker håller på att byggas och målet är att bygga ut kapaciteten både på land och till havs.

Vindkraftverk i franska Ribemont.
Foto: Pascal Tordeux / TT NYHETSBYRÅN

Men det väcker protester. Och Nationell samling såg redan 2018 vilken kraft det finns på landsbygden för den här typen av frågor.

När Macron 2018 ville höja skatten på fordonsbränsle för klimatets skull så startade de så kallade gula västarna sin proteströrelse och presidenten fick backa.

Marine Le Pen hoppas att hennes öppna motstånd mot vindkraft ska locka väljare nästa år. Redan för ett par år sedan drog hon likhetstecken mellan vindkraftverk och invandrare när hon sa:

– Alla anser att de borde vara här, men ingen vill ha dem till grannar.

Hon gjorde i oktober klart att om hon blir vald till president så kommer hon att avskaffa all nybyggnation av vindkraftsparker och även börja montera ner dem som redan byggts.

Marine Le Pen har också sagt att hon tänker avskaffa alla statliga bidrag till sol- och vinkraftverk.

Men hon är långt ifrån ensam om sitt motstånd. Eric Zemmour - som försöker köra om Le Pen på högerkanten och ibland legat före henne i mätningarna - har exempelvis kallat off-shore vindkraftverk för en ”katastrof” för den franska kusten och att de kommer att orsaka större förödelse än andra världskriget.

Det har varit omfattande lokala protester från inte minst fiskare utanför kuststaden Saint-Brieuc i Bretagne där en av tre vindkraftsparker till havs håller på att byggas. De fruktar att fiskenäringen kommer att ta skada.

En rad franska politiker har besökt Saint-Brieuc, bland annat Valerie Pecresse från Republikanerna. Hon har annars varit den bland Republikanernas kandidater som ansetts mest vindkraftsvänlig.

Fiskare i Saint-Brieuc protesterar mot den vinkraftspark som byggs utanför kusten.
Foto: Mathieu Pattier/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Men under ett besök i Saint-Brieuc sa hon att hela projektet måste tänkas om. Michel Barnier - en av motståndarna hon besegrade i primärvalskampen - hade också lovat att han skulle avbryta alla vindkraftsprojekt om han blev vald.

– Det är rätt tydligt att jag är emot vindkraft, sa han vid en tv-debatt.

Flera opinionsmätningar visar att en majoritet av fransmännen stödjer vinkraft, mer så än kärnkraften, men bland Nationell samlings väljare säger över 60 procent att de inte skulle vilja ha en vindturbin i närheten av var de bor. Motståndet är också större bland äldre än yngre väljare.

Lokala protester plus det ökade motståndet från högerpolitiker har lett till att investerare börjar dra öronen åt sig. En chef för ett stort franskt företag som satsar på förnybar energi säger så här till Financial Times.

– Det lokala motståndet mot vindprojekt är mycket starkt och byråkratin binder upp projekten i många år. Så även de som stöder detta, börjar tappa tilltron.

Vindkraftsindustrin jublade heller inte när en fransk domare i november tilldömde ett belgiskt par som bott i Frankrike motsvarande en miljon kronor i ersättning för att de drabbats av hälsoproblem efter att i flera år ha bott i närheten av ett vindkraftverk. 

Det var den första domen i sitt slag i Frankrike. Det lär inte bli den sista.

Tumult och slagsmål – här blir presidentkandidaten angripen

Se de kaosartade bilderna under Eric Zemmours första kampanjmöte.